Nagyon omlós vajas keksz – A francia süti sós vajjal készül

francia sós vajas keksz cover ok
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az édes íz és a sós vaj egészen különleges ízkombinációban egyesül ebben a puha kekszben.

Nincs jobb dolog egy finom keksznél, amelynek rengeteg variációja létezik. Az egyik az amerikai keksz, amelyből talán a legismertebb a csokichipses változat, ez annyira eteti magát, hogy nem érdemes csak egy tepsivel készíteni. Előnye, hogy nagyon gyorsan elkészül és nagyon egyszerű, még akár a reggeli rohanásban is megsütheted. Állagra inkább ropogós, mint puha. Ebből is egy kicsit különlegesebbet, a fehér csokis változatot próbáld ki. 

A másik változatban a keksz inkább omlós, a linzertésztára hasonlít az alapja. A jó linzertésztának egy titka van, a vaj hőmérséklete. Csak jéghideg vajjal szabad dolgozni és olyan gyorsan, hogy a vaj ne tudjon megolvadni a kezed alatt.

De nemcsak a linzertészta, hanem a keksz is lehet omlós, csak nagyon sok vajat kell beletenni. Ilyenkor már lehet puha vajjal is dolgozni. Az egyik ilyen népszerű vajas keksz a skót keksz, vagyis a shortbread. A franciák kekszét, amely Bretagne régióból származik, pedig sables bretonnak hívják, és a sós vaj teszi különlegessé. 

Francia vajas keksz

francia sós vajas keksz recept

Hozzávalók 6 adaghoz:

  • 170 gramm vaj (sós)
  • 130 gramm cukor
  • 270 gramm liszt
  • 3 darab tojássárgája
  • 1 teáskanál víz
Recept idők

Elkészítés:

Tegyük a vajat és a cukrot egy tálba, elektromos habverővel keverjük habosra. Folyamatosan keverve adjunk hozzá két tojássárgáját, majd a lisztet is, addig keverjük, amíg a massza egynemű nem lesz. 

Tegyük egy liszttel meghintett deszkára, formázzunk belőle egy gombócot, tekerjük be folpackba, majd tegyük legalább 2 órára hűtőszekrénybe.

Egy vékonyan lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát fél centiméter vastagra. Egy kör alakú kiszúróval készítsünk belőle köröket, tegyük őket egy sütőpapírral letakart tepsire. Hagyjunk a kekszek között helyet. Egy villa hegyével készítsünk rájuk rácsot. Tegyük őket a hűtőbe 30 percre. 

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

Egy kisebb tálban keverjük össze a harmadik tojássárgáját egy kevés vízzel, majd kenjük meg vele a kekszeket. Toljuk a sütőbe, süssük 15 percig. Vegyük ki, várjuk meg, amíg teljesen kihűlnek. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük