![Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben](https://kep.index.hu/1/0/3377/33771/337712/33771255_2586517_cb65505f9c99d02bd5949e1474861baf_wm.jpg)
Nagyon omlós vajas keksz – A francia süti sós vajjal készül
![francia sós vajas keksz cover ok](https://kep.index.hu/1/0/3538/35381/353813/35381341_2706899_8181b6cc59386a47ee69c2eb18b586fc_wm.jpg)
Cikkek
![Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben](https://kep.index.hu/1/0/3377/33771/337712/33771255_2586517_cb65505f9c99d02bd5949e1474861baf_wm.jpg)
![Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom](https://kep.index.hu/1/0/5992/59928/599288/59928825_4432145_9b588b07d82ee6ebcf22ffbe00710f82_wm.jpg)
Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom
![Pihe-puha orosz almatorta: alig valamiből készül](https://kep.index.hu/1/0/6002/60023/600232/60023273_4439137_bc730a2e64ee37fd4b43b7e7f4f6d714_wm.jpg)
Pihe-puha orosz almatorta: alig valamiből készül
Ropogós
![Marokkói céklasaláta friss zöldfűszerekkel: a menta a lelke](https://kep.index.hu/1/0/6009/60091/600910/60091019_4444181_7dc35b14cc24dd89c899106b219f6506_wm.jpg)
Marokkói céklasaláta friss zöldfűszerekkel: a menta a lelke
![Sajtos, darált hússal készült melegszendvics: vigyázat, függőséget okoz](https://kep.index.hu/1/0/6022/60225/602257/60225733_4454129_dacff5d8e16fc209637d01eb45422d40_wm.jpg)
Sajtos, darált hússal készült melegszendvics: vigyázat, függőséget okoz
![Krémes, laktató vörös lencsés édesburgonya-curry: ízekben nem lesz hiány](https://kep.index.hu/1/0/6010/60104/601040/60104079_4445187_081441a5b46e6f9734475d406b96da39_wm.jpg)
Krémes, laktató vörös lencsés édesburgonya-curry: ízekben nem lesz hiány
![Fahéjas fánk a sütőből: sütőporral ilyen egyszerűen készül](https://kep.index.hu/1/0/6008/60088/600881/60088187_4443959_c4901341b1383cf164944fedda921596_wm.jpg)
Fahéjas fánk a sütőből: sütőporral ilyen egyszerűen készül
![Így béleld ki sütőpapírral a tortaformát – Mutatjuk a tökéletes trükköt](https://kep.index.hu/1/0/6020/60201/602014/60201445_4452303_7700f3b7237ef7f34fcfa5c3700a6a73_wm.jpg)
Így béleld ki sütőpapírral a tortaformát – Mutatjuk a tökéletes trükköt
Az édes íz és a sós vaj egészen különleges ízkombinációban egyesül ebben a puha kekszben.
Nincs jobb dolog egy finom keksznél, amelynek rengeteg variációja létezik. Az egyik az amerikai keksz, amelyből talán a legismertebb a csokichipses változat, ez annyira eteti magát, hogy nem érdemes csak egy tepsivel készíteni. Előnye, hogy nagyon gyorsan elkészül és nagyon egyszerű, még akár a reggeli rohanásban is megsütheted. Állagra inkább ropogós, mint puha. Ebből is egy kicsit különlegesebbet, a fehér csokis változatot próbáld ki.
A másik változatban a keksz inkább omlós, a linzertésztára hasonlít az alapja. A jó linzertésztának egy titka van, a vaj hőmérséklete. Csak jéghideg vajjal szabad dolgozni és olyan gyorsan, hogy a vaj ne tudjon megolvadni a kezed alatt.
De nemcsak a linzertészta, hanem a keksz is lehet omlós, csak nagyon sok vajat kell beletenni. Ilyenkor már lehet puha vajjal is dolgozni. Az egyik ilyen népszerű vajas keksz a skót keksz, vagyis a shortbread. A franciák kekszét, amely Bretagne régióból származik, pedig sables bretonnak hívják, és a sós vaj teszi különlegessé.
Francia vajas keksz
![francia sós vajas keksz recept](https://kep.index.hu/1/0/3538/35381/353813/35381365_ddcde179fedf99c0980e6b1aa57b960f_wm.jpg)
Hozzávalók 6 adaghoz
- 170 gramm vaj (sós)
- 130 gramm cukor
- 270 gramm liszt
- 3 darab tojássárgája
- 1 teáskanál víz
Elkészítés:
Tegyük a vajat és a cukrot egy tálba, elektromos habverővel keverjük habosra. Folyamatosan keverve adjunk hozzá két tojássárgáját, majd a lisztet is, addig keverjük, amíg a massza egynemű nem lesz.
Tegyük egy liszttel meghintett deszkára, formázzunk belőle egy gombócot, tekerjük be folpackba, majd tegyük legalább 2 órára hűtőszekrénybe.
Egy vékonyan lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát fél centiméter vastagra. Egy kör alakú kiszúróval készítsünk belőle köröket, tegyük őket egy sütőpapírral letakart tepsire. Hagyjunk a kekszek között helyet. Egy villa hegyével készítsünk rájuk rácsot. Tegyük őket a hűtőbe 30 percre.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Egy kisebb tálban keverjük össze a harmadik tojássárgáját egy kevés vízzel, majd kenjük meg vele a kekszeket. Toljuk a sütőbe, süssük 15 percig. Vegyük ki, várjuk meg, amíg teljesen kihűlnek.
Fotó: Getty Images