Rakott sütőtök hússal és sajttal összesütve – Őszi egytálétel egyszerűen
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ha szereted a rakottasokat, akkor próbáld ki őszi kiadásban, sütőtökkel sütve is.
A sütőtök kétségtelenül az ősz és a tél legnépszerűbb zöldsége, az a legjobb, amikor az illata belengi a lakást. Talán a legtöbben a belőle készült krémlevest szeretik a legjobban, de isteni pitét is süthetsz belőle. Az édeskés íze lehetővé teszi, hogy sós főételek és desszertek alapanyaga is lehessen. Nagyon finom húsok mellett sütve, sült csirkecombokkal készítve is szeretni fogod.
Ha kicsit tartalmasabb, de mégis egyszerűen elkészíthető fogásra vágysz, akkor készíts belőle rakottast. Akár frissen is süthetsz hozzá tököt, de az előző napról megmaradt darabokat is lepürésítheted. Darált hússal és tésztával rétegezve, sütőben sütve biztosan nem maradsz éhes utána.
Rakott sütőtök
Hozzávalók 6 adaghoz
- 400 gramm penne
- 1 fej vöröshagyma (közepes)
- 220 gramm darált hús (sertés, csirke, pulyka)
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 darab sütőtök (kisebb)
- 500 milliliter zöldségalaplé
- 40 gramm parmezán (reszelt)
- ízlés szerint bazsalikom (friss vagy szárított)
- 1 evőkanál olaj
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
A tésztát sós, lobogó vízben főzzük al dente-re a csomagolás szerint. Szűrjük le, és tegyük félre.
A hagymát vágjuk egészen apróra.
A hagyma felét egy lábasban dinszteljük meg, majd adjuk hozzá a darált húst, süssük fehéredésig, majd sózzuk, borsozzuk.
A sütőtököt hámozzuk meg, vegyük ki a magját, majd kockázzuk fel. Ezzel a módszerrel könnyebb lesz a pucolás is.
Egy másik lábasban dinszteljük meg a hagyma másik felét. Tegyük rá a megpucolt fokhagymát, majd a sütőtököt is. Öntsük rá az alaplevet, sózzuk, majd főzzük addig, amíg a sütőtök megpuhul. Ekkor a parmezán felével és egy kevés bazsalikommal turmixoljuk össze.
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.
Egy tepsi alját olajozzuk ki, majd fektessük rá a tészta felét. Kanalazzuk rá a darált húst, majd jöhet a tökpüré, majd újra tészta a tetejére. Szórjuk meg a maradék parmezánnal. Fóliával letakarva süssük 30 percet, majd vegyük le a fóliát, és süssük még 5 percet, hogy a teteje megpiruljon.
Fotó: Getty Images