Színes és isteni saláta szőlővel és sajttal: pillanatok alatt összedobhatod
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A szőlő sok színben és fajtában lelhető fel, van, amelyik bornak való, míg másból csemegézni érdemes, de süteményekbe és izgalmas salátákba is kerülhet.
A lédús gyümölcs tele van vitaminnal, de nem csak a húsa, a héjában és a magjában is találhatók antioxidánsok és ásványi anyagok. A szőlő nem utóérő gyümölcs, ha savanyúan szedik le, akkor az íze később sem változik már.
Az ősz nagy kedvence magában falatozva a legfinomabb, de sütésnél és főzésnél is hasznát veheted, dióval és sajttal remek párost alkotnak. Pakolhatod izgalmas salátákba, majonézesbe, zöldségekkel és sajttal dúsított változatokba, de más gyümölcsökkel is összekeverheted.
Mivel a szőlőhöz remekül illik a sajt, érdemes többfélével keverni. Zöldek közül csak a rukkola kap szerepet az alábbi salátában, de a boltban kapható salátamixszel is tökéletes lesz. Készíthetsz hozzá vinaigrette-et is, ehhez 6-8 evőkanál olívaolajat keverj össze 1 citrom facsart levével, sóval, borssal, majd tálalásnál csorgasd a tetejére, forgasd vele össze.
Sajtos szőlősaláta
Hozzávalók 4 személyre
- 30 dekagramm szőlő
- 15 dekagramm camembert
- 10 dekagramm kéksajt, kecskesajt vagy feta
- 4 marék rukkola
Elkészítés:
A rukkolát mossuk meg.
A szőlőt is mossuk meg (félbe is vághatjuk), majd forgassuk egybe a rukkolával.
A sajtokat vágjuk fel tetszőlegesen, majd adjuk a szőlős, rukkolás keverékhez.
Aki szeretné, a fentebb leírt vinaigrette-tel kínálja.
Fotó: Getty Images