Fűszeres, ropogós házi kruton krémlevesekbe: finomabb és egészségesebb, mint a bolti
Ropogós házi krutonnal kínálva minden krémleves finomabb lesz.
A krémlevesek nagy kedvenceim, hiszen egyszerűen elkészíthető, könnyed fogások, és az őszi hűvösebb időkben öröm kanalazni őket. Most egy nem átlagos fűszerezésű sárgarépa-variációt hoztam, amelyben a répa nem túl erőteljes ízét friss és őrölt korianderrel emeltem ki.
Azért, hogy tartalmasabb legyen, házi készítésű kruton is került a tetejére. A krémes és roppanós textúrák találkozása pedig egyenesen lenyűgöző lett!
Az apróra vágott hagymát és fokhagymát dinszteljük üvegesre az olívaolajon. Adjuk hozzá az őrölt koriandert, a sót és a borsot, és együtt is pirítsuk őket további fél percig.
Adjuk hozzá a megtisztított és feldarabolt répát, öntsük fel az alaplével (vagy vízzel), és alacsony hőfokon főzzük puhára.
Közben készítsük el a krutont: a kenyeret kockázzuk fel, csurgassuk rá az olívaolajat, és fűszerezzük meg. Alaposan forgassuk át a kockákat, hogy mindenhol átjárja őket a fűszer, majd tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és 180 fokon süssük 10 percig, vagy ameddig ropogósra és aranybarnára pirulnak.
Az elkészült levest öntsük egy turmixgépbe, adjuk hozzá a kókuszkrémet és a durvára aprított friss koriandert, és pürésítsük homogén, selymes állagúra. Ha szükséges, sózzuk, borsozzuk, és facsarjunk bele pár csepp lime-ot.
A levest pirított kenyérkockákkal és friss korianderszórással tálaljuk.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
@sobors.hu