Spaghetti all'amatriciana, az olaszok szalonnás-paradicsomos tésztája
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A zsír mindennek jót tesz, még a paradicsomszósznak is, de nem csak ezért különleges ez a klasszikus olasz tészta.
Vannak alapanyagok, amiktől szinte minden étel jobb lesz. Ilyen alapanyag például a szalonna is. Hogy a Macskafogóban Lusta Dick még a joghurtot is szalonnával kéri, teljesen érthető dolognak tűnik.
A zsír ízfokozó, tehát mindennek jót tesz, a só szintén, sőt. A paradicsom mellett viszonylag ritkán lép fel, itthon talán csak lecsóban párosul, pedig fantasztikus a kettő együtt, különösen most, mikor a leges-legfinomabb a paradicsom.
A guanciale az olaszok pácolt tokaszalonnája, erős ízű, zsíros, sütéskor a zsír nagy része elolvad, és csodás ízt ad a szósznak. Vele készül a híres carbonara is. Az étel eredetijében még nem volt paradicsom, csak szalonna, só, bors és tészta, a paradicsom 18. századi fejlesztése egy ősi pásztorételnek.
Az amatriciana különlegessége azonban nem áll meg a szalonna-paradicsom kombináció hatásánal, hanem sok recept ennél továbbmegy, és kerül bele csípős csili is, a tetejére pedig pecorino romano megy majd. Fontos, hogy nem szabad olajat tenni a szalonna alá, lassan kell kiolvasztani a zsírját.
Spaghetti all'amatriciana
Hozzávalók 4 személyre
- 100 gramm guanciale
- 400 gramm paradicsom
- 1 darab csili
- 400 gramm spagetti
Elkészítés:
A paradicsomokat leforrázzuk, egy perc múlva leöntjük róluk a forró vizet, és lehúzzuk a héját. A szalonnát kockákra vágjuk, és egy vastag aljú serpenyőben lassan kiolvasztjuk a zsírját. Amikor már teljesen áttetsző, a pörcöket kiszedjük, félretesszük és a zsírt a serpenyőben hagyjuk. Beletesszük a felkarikázott paprikát. Hozzáadjuk a paradicsomot, és kb. 15 percig főzzük. A spagettit két perccel a dobozon feltüntetettnél rövidebb ideig főzzük, majd leszűrjük és a serpenyőben levő szószhoz adjuk. Hozzákeverjük a sajtot és további két percig együtt főzzük. Végül visszatesszük a serpenyőbe a szalonnát, és tálaljuk. Só nem véletlenül nincs a receptben, a szalonna és a sajt éppen annyira sósak, hogy nincsen rá szükség.