10 perces spagetti ropogós morzsával: a szegények étele volt, de nagyon finom
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az olasz szegény konyha receptjei a legjobbak, ilyen lesz ez is, amihez a maradék, kiszáradt kenyeret lehet úgy hasznosítani, hogy közben valami csodálatos jön létre.
Ez az étel is éppen annyi idő alatt készül el, amíg a tészta kifő, tipikusan azokra az esetekre való, amikor tényleg semmi nincs otthon, de tészta, száraz kenyérmaradék, meg ez-az ízesítőnek azért mégis akad a kamrában.
Előre furcsának tűnhet, hogy morzsával esszük a tésztát, de amiért az egész dolog nagyon jó lesz, annak két kulcsa van. Az egyik, hogy a ropogósra pirított kenyérmorzsa egyenletesen rátapad a spagettire, ezzel állandó, folyamatos állagbeli kontrasztot képezve minden egyes falatban. A másik titok, hogy a kenyérmorzsa rendkívül hatékony ízszállító, bármit magára vesz, magába szív, amit hozzáadunk.
Az eredeti recept fokhagymát és peperoncinót (csípős paprikát) ír elő, most a fokhagyma mellé rozmaringot és aszalt paradicsomot tettem, és nagyon jók voltak együtt.
A sajt, amit hozzá teszünk, lehet parmezán, de pecorinóval talán még jobb ez az étel, mert nagyon sós, intenzív az íze.
Korábbi kedvenc tízperces olasz tésztáink a paradicsomos, a sajtmártásos, és a carbonara.
Spagetti ropogós, fűszeres morzsával
Hozzávalók 4 adaghoz
- 400 gramm spagetti
- 2 szelet száraz kenyér
- 4 darab aszalt paradicsom
- ízlés szerint friss rozmaring
- 2 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint só
- ízlés szerint reszelt parmezán/pecorino
Elkészítés:
Fotók: Ács Bori/Só&Bors