Spenótos-szalonnás muffin tojásból: isteni, fehérjebomba reggeli
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az alaprecept bátran bővíthető, alakítható, a tojásba bármilyen zöldséget vagy felvágottat belekeverhetsz.
Ha gyors, fehérjedús reggelit készítenél, de kilépnél a rántotta és az omlett bűvköréből, süss tojásmuffint. A tojásba bármit tehetsz, készülhet húsmentesen, csak spenóttal és sajttal, de baconnel vagy sonkával is.
Ha a vega változatnál maradnál, a spenót mellé kaliforniai paprika, brokkoli, akár paradicsom is kerülhet, de a különböző sajtfajtákkal is érdemes játszani, egy kevés parmezán vagy füstölt sajt is nagyon feldobja.
Ha hagyma és bacon az alapja, mint az alábbi receptnek, érdemes a zöldséget megdinsztelni, a bacont pedig zsírjára sütni, hogy előbbi puhán, utóbbi pedig ropogósan kerüljön ki a sütőből.
Spenótos-szalonnás tojásmuffin
Hozzávalók 12 darabhoz
- 12 darab tojás
- 6 szelet bacon
- 1 kis fej vöröshagyma
- 15 dekagramm cheddar sajt
- 90 gramm spenót
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
A hagymát hámozzuk meg, vágjuk finomra, a bacont kockázzuk össze, a sajtot reszeljük le.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vékonyan vajazzunk vagy olajozzunk ki 12 muffinformát.
A bacont dobjuk egy serpenyőbe, süssük ropogósra, akkor jó, mikor kisül belőle a zsiradék. Tegyük félre. A visszamaradt zsiradékra dobjuk rá a hagymát, dinszteljük puhára, majd adjuk hozzá a spenótot is, keverjük bele, 2-3 perc alatt összeesik. Húzzuk le a tűzről, majd hagyjuk hűlni 5 percig.
Egy tálban verjük habosra a tojásokat, majd keverjük bele a reszelt sajtot. Adjuk hozzá a spenótos keveréket és a bacont is, majd alaposan keverjük el, sózzuk, borsozzuk.
Egy merőkanál segítségével osszuk szét a tojásos keveréket a muffinformák között, vigyázzunk, ne csorduljon túl. Süssük 15 percig.
Hagyjuk 5 percet hűlni a formában, mielőtt kiszednénk.
Fotó: Getty Images