A trükk, amitől csodás lesz a legegyszerűbb rántotta is

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Még a legalapvetőbb dolgokban is mindig van hová fejlődni. Bár azt mondják, rántottát még az is tud készíteni, aki amúgy egyáltalán nem főz, ez valójában egyáltalán nem igaz.

A hétköznapi konyhában az a legnehezebb, hogy a szimpla dolgok a legkönnyebben elronthatóak is egyben. A rántotta például néhány másodperc alatt képes ehetetlenül száraz, morzsálódó förmedvénnyé változni, ha kicsit nem figyelünk oda, és a tűzhelyen hagyjuk. Nagyon könnyű elsózni és bizony az sem jó, ha túl zsíros vagy éppen folyós lesz. 

Aki mindezeket a hibalehetőségeket képes már elkerülni, és csuklóból tolja a szuper rántottákat félálomban is másnapos vasárnap reggeleken, még annak is újdonságként hathat az a módszer, amit néhány éve tanultam. A technológia célja, hogy a tojás teljesen más anyagokból felépülő fehérje és sárgája egyneművé váljon, így homogén lesz az egész étel, nem lesznek benne különálló csíkok és állagkülönbségek, lágyabb és szárazabb részek.

Ehhez elképesztően meglepő módon nem kell más, mint egy botturmix. Nem kell hozzá szuvidálót beszerezni, nem kerül több energiába, több munkába, többi időbe, mint amennyit amúgy is fektetnénk egy rántottába, mégis luxusszintre helyezi ezt a hétköznapi ételt.

Habos rántotta

DSC 2752

Hozzávalók 1 adaghoz

  • 2 darab tojás
  • ízlés szerint
  • 1 teáskanál vaj
Recept idők

Elkészítés:

A tojásokat nem tányérba, hanem egy magasabb falú edénybe ütöm. A keveréshez nem villát veszek elő, hanem a botturmixot, és szép egyenletesre turmixolom a tojásokat. (Akinek gép gyorsaságú csuklója van, próbálkozhat kézi habverővel is, de nem lesz ugyanaz a végeredmény.) Amikor a keverék kissé kifehéredik, és habos lesz, akkor jó. Ezután a serpenyőben vaja olvasztok. Nagyon alacsony lángon hozzákeverem a tojásokat, és ugyanezen a takarék hőmérsékleten sütöm őket lágyra. Azonnal tálalom.

Fotók: Ács Bori/ Só&Bors

Ezt is szeretjük