Napokig puha sütőtökös palacsinta: melegítő fűszerekkel a legfinomabb
A klasszikus amerikai palacsintát talán már senkinek sem kell bemutatni, különböző változatai azonban sorra tűnnek fel: érdemes kipróbálni például ezt a szuper fűszeres, puha sütőtökös verziót.
Ezt a palacsintát akár a diétádba is beillesztheted, hiszen a teljes kiőrlésű liszt miatt rengeteg rostot tartalmaz, a sütőtöktől ugyanakkor annyira lágy, hogy észre sem veszed, hogy nem finomlisztből készült. A melengető fűszerek miatt garantált, hogy az ősz egyik kedvenc édessége lesz.
Ebben a receptben a sütőtökpüré nemcsak a tésztát lazítja, de a tojást is pótolhatod vele, hiszen az almához és a banánhoz hasonlóan remek növényi tojáshelyettesítőnek számít. Használhatsz boltban vásárolt sütőtökpürét, de magad is megsütheted és pürésítheted.
Sütőtökös palacsinta
Hozzávalók 8 darabhoz
- 480 ml barista zabital
- 1.5 ek almaecet
- 250 g teljes kiőrlésű búzaliszt
- 1 csomag sütőpor (12 g)
- 1 tk szódabikarbóna
- 0.5 tk só
- 1 ek barna cukor vagy kókuszvirágcukor
- 1 tk őrölt fahéj
- 0.5 tk őrölt szerecsendió
- 0.5 tk gyömbérpor
- 0.25 tk őrölt szegfűszeg
- 1 ek vaníliakivonat
- 120 g sütőtökpüré
- 3 ek vegán vaj vagy margarin
- kevés olaj a sütéshez
- juharszirup és magok a tálaláshoz
Elkészítés:
Keverjük össze a zabitalt az almaecettel, és tegyük félre 10 percre, hogy enyhén megaludjon.
Keverjük össze a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót, a cukrot és a fűszereket.
Adjuk a növényi italhoz a vaníliakivonatot, a sütőtökpürét és az olvasztott növényi margarint, keverjük össze őket, majd öntsük az egészet a száraz hozzávalókra. Egységesítsük a keveréket, majd pihentessük 10 percig.
Pár csepp olajat oszlassunk el egy forró, tapadásmentes serpenyőben, és adagoljunk félbögrényi mennyiségeket a masszából. Oldalanként másfél-két percig süssük a korongokat, amíg szép aranybarnák lesznek. Ismételjük meg ugyanezt a műveletet a maradék tésztával is.
Juharsziruppal, olajos magvakkal tálaljuk.
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!