A klasszikus Stroganoff könnyedebb változata: hús nélkül, rengeteg gombával készül
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A tejszíntől és a tejföltől krémes, a pirult gombától ízletes, a tésztától pedig laktató az alábbi étel, ráadásul nincs sok munka vele.
Ha szereted a hagyományos Stroganoff-ragut, készítsd el az alábbi receptet, ez a változat hús nélkül, többféle gombával készül. Amellett, hogy könnyedebb lesz a végeredmény, még spórolhatsz is, hiszen a bélszín nem olcsó mulatság, viszont gombával tökéletesen helyettesítheted.
A mustár, a tejszín, a fehérbor, minden megtalálható ebben a változatban is, de ha picit gazdagabbá tennéd az ízvilágát, karaktert adnál neki, fehérbor helyett whiskyt vagy brandyt használj, azzal még összetettebb lesz a végeredmény.
Hogy igazán krémes legyen a szósz, ne csak tejszínt keverj bele, a főzés végén adj hozzá egy nagy adag tejfölt is, de ezzel már ne forrald össze a mártást, különben könnyen kicsapódik a tejtermék.
Vega Stroganoff-ragu
Hozzávalók 4 személyre
- 500 gramm tészta (fusilli)
- 2 evőkanál olívaolaj
- 700 gramm gomba (vegyes)
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 70 milliliter fehérbor/whisky/brandy
- 1 evőkanál liszt
- 120 milliliter alaplé
- 120 milliliter tejszín
- 1 evőkanál dijoni mustár
- 1 darab babérlevél
- 250 gramm tejföl
- 2 evőkanál petrezselyem (friss)
Elkészítés:
A tésztát bő, sós, forrásban lévő vízben főzzük meg a csomagoláson írtak szerint.
Amíg fő a tészta, a gombát tisztítsuk meg, vágjuk szeletekre, a hagymát hámozzuk meg, kockázzuk össze.
Egy mélyebb serpenyőben forrósítsunk olívaolajat, majd dobjuk rá a gombát. Sózzuk, borsozzuk, majd addig süssük, míg a gombából kiengedett folyadék el nem párolog. Szedjük a pirult gombát egy tányérra, majd tegyük félre.
Szórjuk az apróra vágott hagymát a serpenyőbe, ha szükséges, öntsünk még alá olajat. Dinszteljük addig, míg teljesen puha nem lesz. Ekkor adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, majd fél perc után öntsük fel a fehérborral. Fehérbor helyett whiskyt vagy brandyt is használhatunk, ha még intenzívebb ízeket szeretnénk elérni. Gyöngyözve főzzük az alkoholt, míg a felére nem redukálódik.
Ekkor keverjük bele a lisztet, alaposan keverjük el benne, majd öntsük fel az alaplével és a tejszínnel. Várjuk meg, míg gyöngyözni kezd, majd keverjük bele a gombát, a mustárt és a babérlevelet is. Alacsony lángon, gyöngyözve főzzük 10 percig, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Kapcsoljuk le alatta a lángot, majd keverjük bele a tejfölt is.
A tésztát forgassuk a krémes mártásba, majd összeaprított petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Fotó: Getty Images