Bársonyos, vegán krémleves sütőtökből a saját héjában: egyszerre öko és szexi
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
A trükkös tálalás hokkaido tökben még inkább feldobja ezt a nagyszerű krémlevest. Ezt az apró fajtát szerencsére nálunk is egyre több helyen lehet kapni.
A hideg téli napok nem múlhatnak el sütőtökkrémleves nélkül. Ezt a vegán változatot - ami kizárólag növényi alapanyagokból készül - a friss gyömbér és a tengeri sóval pirított tökmag teszi különlegesen pikánssá. Ennek a lélekmelegítő finomságnak az ünnepi asztalon is van helye.
A leves alapját a hokkaido tök képezi. A szupermarketekben mostanában megjelent tökkel idehaza még csak ismerkedünk. Ez az apró, narancsszínű, édes tök eredetileg Amerikából érkezett Japánba, ahonnan aztán meghódította a világot. Amellett, hogy mutatós, remekül lehet tölteni, sütni, finom levesként, pürében. Vitamin- és tápanyagforrásként is elsőrangú, így természetes immuntámogatásként a szervezetnek is jól jön a benne található C-vitamin és antioxidáns a téli időszakban.
Vegán sütőtökkrémleves
Hozzávalók 4 adaghoz
- 6 darab hokkaido tök
- 1 közepes fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 darab 3 cm-es gyömbér
- ízlés szerint friss chili
- 1 deciliter kókuszkrém
- víz
- 5 dekagramm héj nélküli tökmag
- 7 evőkanál olívaolaj
- 3 csipet tengeri só
Elkészítés:
Melegítsük a sütőt 190 fokra légkeveréssel.
Mossuk meg a tököket, majd egy éles késsel óvatosan vágjuk le a kalapjukat és kanalazzuk ki a magokat.
A megtisztított tököket sütőpapírral bélelt tepsin toljuk az előmelegített sütőbe, süssük 25-30 percig.
Közben a hagymát és a fokhagymát vágjuk apró kockákra. Egy lábasban melegítsünk 5 ek. olívaolajat, addig dinszteljük a hagymát, míg aranysárga nem lesz. A végén adjuk hozzá a fokhagymát, keverjünk rajta egyet, majd tegyük félre.
Miután megsültek a tökök, várjuk meg, míg kihűlnek, majd óvatosan kanalazzuk ki a húsukat. Vigyázzunk, mert könnyen elszakadhatnak, ha nem vagyunk elég óvatosak. Mivel az apró hokkaido tökök kevésbé húsosak, ezért többet kell megsütni, mint amennyi adagot tervezünk, viszont így lesznek tartalék tányérjaink is.
A tökök húsát adjuk hozzá a hagymához, öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje.
Friss gyömbérrel, chilivel és sóval ízesítsük, adjuk hozzá a kókuszkrémet, majd 10 percig főzzük, hogy az ízek összeérjenek.
Közben a tökmagot pirítsuk meg 2 ek. olívaolajon tengeri sóval, ami nemcsak különleges ízt kölcsönöz a levesnek, hanem nagyon feldobja a tálalást is.
10 perc főzés után botmixerrel pürésítsük a levest. Ha túl sűrű, érdemes még egy kevés kókuszkrémet hozzáadni.
Tálaláskor a meleg levest óvatosan kanalazzuk a tökök héjába, majd szórjuk meg pirított tökmaggal és ízlés szerint friss chilikarikákkal.
Fotó: Kiss Marietta Panka