Isteni, joghurtos zabpalacsinta: rostdús reggeli kevés munkával
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ha imádod a palacsintát, készítsd el egészségesebb változatban is, liszt helyett zabpelyhet használj.
Nem véletlen a zabpehely népszerűsége, táplál, rostgazdag, ráadásul mivel lassú felszívódású szénhidrát, sokáig jóllakat. Reggelire különösen jó választás, egész napra ellát energiával és biztosan nem leszel éhes az ebédig.
Palacsintát is készíthetsz zabpehelyből, liszt helyett használhatod, csak turmixold össze tejjel és tojással. Azonban nem csak a zabpehely miatt tér el az alábbi változat a klasszikus recepttől, joghurt, méz és sütőpor is kerül a tésztájába.
A méz miatt könnyebben ragad a tészta, úgyhogy mindenképp kend ki a serpenyőt olajjal, de csak enyhén, akár egy papírtörlő segítségével: minden egyes palacsinta sütése előtt olajozd át, ha szükséges. A zabpalacsinta másképpen viselkedik, mint a klasszikus, hogy könnyebb legyen megfordítani és ne szakadjon, készíts inkább picit vastagabbakat és kisebbeket, ne terítsd szét teljesen a tésztát a serpenyőben.
Zabpalacsinta
Hozzávalók 10 darabhoz
- 2 darab tojás
- 2 evőkanál joghurt
- 300 milliliter tej
- 1 teáskanál sütőpor
- 120 gramm zabpehely
- 2 evőkanál méz
- 2 teáskanál vaníliakivonat
Elkészítés:
A hozzávalókat tegyük egy turmixgépbe, majd alaposan dolgozzuk őket össze: a zabpehely egészen apró darabokra megy majd szét, de viszonylag folyékony lesz a tészta.
Forrósítsunk fel egy serpenyőt, enyhén kenjük ki olajjal.
Öntsünk egy merőkanálnyi tésztát a serpenyőbe, majd mozgassuk körkörösen a serpenyőt, hogy eloszlassuk a tésztát. Nem szükséges a serpenyő méretéhez igazítani a palacsintát, lehet picit kisebb az átmérője, könnyebb megfordítani, ha egy icipicit vastagabb és kisebb a mérete.
Ha a tészta megszilárdult, a szélén látszani fog, mikor jó, nyúljunk alá egy spatulával, majd óvatosan fordítsuk meg, a másik felét is süssük meg.
A maradék tésztát is süssük meg - érdemes picit felkeverni a masszát, mert a sűrű, zabpelyhes rész leülhet az aljára.
Simán porcukorral vagy lekvárral, kakaóval betöltve kínáljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors