Isteni szendvicsek kenyér nélkül: finomak és ugyanolyan laktatóak
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A szendvicseket mindenki szereti. A gyors és laktató harapnivaló sok mindenből készülhet, de nem csak friss pékáruból készítve remek választás.
A szendvicsek nagy előnye, hogy gyorsan elkészíthetőek és nagyon praktikusak, jól viselik a szállítást, könnyen csomagolhatók, ezért tökéletes útravalók. Összeállításuk rengeteg módon kivitelezhető, megkenhetjük különböző krémekkel, felvágottak és zöldségek is belekerülhetnek, sőt, az amerikaiak körében nagyon népszerű a mogyoróvajjal és dzsemmel gazdagított szendvics is.
A szendviccsel csak egy probléma van, valódi szénhidrátbomba, ezért fogyókúrázóknak nem ajánlott a fogyasztásuk a pékáru miatt. Természetesen, mint mindennek, a szendvicsnek is léteznek sokkal egészségesebb változatai, amelyekben a kenyérféléket elhagyjuk, zöldséggel és gyümölccsel helyettesítjük. A most következő írás az egészséges szendvicsekre fókuszál, ötleteket adunk, hogy pékáru helyett mivel is készülhet a gyors harapnivaló, ami ugyanolyan laktató és finom.
Gomba
Grillszezon kezdetén érdemes nagyobb gombafejeket vásárolni, a meggrillezett kalapokból gusztusos, jól variálható szendvicseket készíthetünk. Remekül illik bele a Benedict tojás, sonka, hollandi mártás, esetleg bacon, de még avokádókrémmel megkenve is isteni lesz.
Paprika
A vitaminban gazdag zöldség többféle színben, méretben, édesebb vagy csípősebb változatban is elérhető, a pritamin és kápia paprikát érdemes grillezni, de nyersen is használhatjuk kenyér helyett. A kápia alakja és édesebb aromája miatt jól variálható - sonkával, salátával és majonézes öntettel annyira finom, hogy nem is fog hiányozni a kenyér a szendvicsből.
Paradicsom
A paradicsomból készül az olaszok kedvenc minimalista salátája, a caprese, amit akár szendvics formájában is szervírozhatunk, de ha épp hamburgert sütnénk, érdemes paradicsomhoz igazított húspogácsát sütni és a zöldségbe pakolni.
Cukkini
A hidratáló zöldségből a tikkasztó nyári napokon fog jólesni a szendvics. Semleges íze miatt bátran gazdagíthatjuk, félbevágva, a magját kikaparva melegszendvics is készülhet belőle.
Padlizsán
Csakis grillezve. A szeleteket vastagabbra vágva tegyük a forró vaslapra, paradicsommal és további zöldségekkel gazdagítva a vegetáriánusok nagy kedvence lehet az így készült finomság.
Saláta
Jég-, fejes- vagy fodros salátával is helyettesíthető a kenyér, sonkával és sajttal feltekerve olyan lesz, mintha zöld tortillába harapnánk. A salátalevelekbe tojássalátát is tehetünk, finom, laktató, gyomorkímélő az így készült szendvics.
Alma
Ahogy már említettem, Amerikában szeretik a mogyoróvajjal készült szendvicset, kenyér helyett almaszeleteket érdemes megkenni a mogyoróvajjal, mehet rá még dzsem vagy gabonapehely, reggelire tökéletes harapnivaló lesz.
Sárgadinnye
Mediterrán vidéken a sárgadinnyeszeleteket szokás pármai vagy serrano sonkával körbetekerni, könnyű és nagyon finom előétel, igazi klasszikus fogás.
Fotó: Getty Images