Így készül a Rigójancsi, a legcsokoládésabb hagyományos sütemény

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Kevés tradicionálisabb cukrászsüteményt ismerek a Rigójancsinál. Annak ellenére, hogy nem kedvelem a krémes desszerteket, ezt a süteményt nagyon szeretem. Biztosan azért, mert szinte csak csokoládéból áll, nemcsak a krémje, hanem a piskótája is.

Azt mondják, hogy legerősebben az anyai nagymamáink génjeit visszük tovább - az biztos, hogy süteményekben egyforma volt az ízlésünk. 

A Rigójancsi története

A sütemény neve Rigó Jancsi prímáshoz köthető, aki egy párizsi étteremben zenélt, amikor megpillantotta Clara Ward, Caramane-Chimay hercegnőt, az amerikai milliomos E. B. Ward egyetlen lányát, Joseph Caraman-Chimay belga herceg feleségét. Nem elég, hogy meglátta, hanem elcsábította, majd feleségül is vette. A történetet óriási érdeklődés övezte, még az Országos Hírlap, amelynek Mikszáth Kálmán volt a főszerkesztője, is tudósított a válóperről. Rigó Jancsi egy pesti cukrászdában örvendeztette meg szerelmét a csokis, krémes süteménnyel. A cukrász, aki készítette, a prímásról nevezte el a süteményt. 

Két változata van

A süteménynek két változata ismert: az egyik csokoládés tortalapokból áll, amelyek közé tejszínhabos csokoládékrém kerül. A másikban kétféle töltelék van, egy tejszínhabos csokoládékrémes és egy tiszta tejszínhabos. Abban mindkettő megegyezik, hogy a tetejükre sötét csokimáz kerül. Én, csokoládérajongó lévén, az előbbit készítettem el.

Rigójancsi

rigó jancsi recept

Hozzávalók 8 adaghoz

piskóta

  • 170 gramm liszt
  • 8 darab tojás
  • 170 gramm cukor
  • 30 gramm holland kakaópor
  • 1 csipet

krém

  • 1 liter habtejszín
  • 500 gramm étcsoki
  • 6 gramm zselatin

máz

  • 100 gramm étcsokoládé
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

A tojásokat válasszuk szét. A tojássárgájához keverjük hozzá a sóval és kakaóporral elkevert lisztet. A fehérjét kezdjük el felverni, közben adjuk hozzá a cukrot, azzal együtt verjük kemény habbá, majd forgassuk bele a lisztes masszába. Öntsük egy nagy tepsire, süssük meg. Ha kihűlt, vágjuk kétfelé.

A krémhez a csokit törjük össze, olvasszuk fel. A tejszínből vegyünk ki néhány kanállal, keverjük ki zselatinnal. Ezután melegítsük fel, de ne forraljuk. A maradék tejszínt verjük kemény habbá. Az olvasztott csokit és a zselatint csurgassuk bele a tejszínhabba. A krémet kenjük az egyik piskótalapra, tegyük rá a másikat, majd tegyük hűtőbe. A tetejét kenjük meg olvasztott csokival.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük