A 10 legfinomabb meleg krémleves: az őszi napokon különösen jólesnek
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
A hideg őszi napokon különösen kívánom a forró leveseket, főleg a tápláló krémleveseket, amelyek önmagukban is eltelítenek.
Az ősz beköszöntével a hideg napok is megérkeznek, este különösen hűvös van. Ilyenkor jólesik bekuckózni a meleg szobába és kézbe venni egy forró krémlevest.
Mi most a 10 legfinomabb krémlevest gyűjtöttük nektek össze, amelyek olyan táplálóak, hogy önmagukban is megállják a helyüket. Fakanalat a kezekbe, és indulhat a főzés!
Kaporkrémleves
A kapor, mint fűszer, különösen közel áll a szívemhez, úgyhogy ez a leves is szerelem volt első olvasásra. A levest a tejszín lágyítja, az pedig már csak hab a tortán, hogy körülbelül 20 perc alatt elkészül. A kapor igazi csodaszer, úgyogy infulenzaszezonban duplán is érdemes fogyasztani.
Zelleres birsalmakrémleves
A zeller csípős, erős, földes ízét szépen enyhíti a birs fanyar, savanykás jellege. Tompítják egymást, ugyanakkor tökéletesen kiegészítik a másikat. Ez a leves is elképesztően gyorsan készül, a rohanós hétköznapok kedvence lehet. Az állaga a vajtól és a tejszíntől selymes és lágy, ezeket nem érdemes kihagyni belőle.
Kelkáposztakrémleves
Az ősz a kelkáposzta szezonja, kár lenne kihagyni a belőle készült krémlevest. Főzve édeskés íze lesz, ráadásul mivel krumpli kerül mellé, igazán laktató és tartalmas lesz. A kelkáposztát nem szabad túlfőzni, mert akkor egyrészt elveszik a vitamintartalma, másrészt az élénkzöld színéből sem marad semmi.
Sütőtökkrémleves
Ősszel nem maradhatnak el a sütőtökös finomságok, legyen szó akár desszertről, akár egy tápláló levesről. Pár egyszerű alapanyagból sűrű, tejszínes krémlevest készíthetünk, ráadásul miközben sül a tök, élvezhetjük az isteni illatokat is. A sütőtök tele van vitaminnal és erősíti az immunrendszert is, úgyhogy influenzaszezonban érdemes fogyasztani.
Karfiolkrémleves
Karfiolhoz az év bármely szakában hozzájuthatunk, mégis ősszel és télen a legnépszerűbb, hiszen tele van vitaminnal. Ez a leves annyira sűrű és laktató, hogy főtelként is megállja a helyét, ráadásul nagyon gyorsan megvan. A leves alapját a fűszeres alaplé és a tej adja, ettől selymes, krémes és kicsit könnyedebb lesz.
Újhagymás krumplikrémleves
Ennek a levesnek hatalmas előnye, hogy mindössze 4 fő hozzávalóra van hozzá szükség, illetve egy kis fűszerre és zsiradékra. Tehát ha elfelejtettünk boltba menni, akkor is valószínűleg van otthon hozzá minden. Ráadásul csak puhára kell főzni az alapanyagokat, majd simára turmixolni: gyors, laktató és olcsó fogás.
Gesztenyekrémleves
A gesztenyéből nem csak édesség készülhet, sőt, sósan még finomabb. A gesztenye ízét szuperül kiemelik a leveszöldségek, hagymából pedig a póré illik bele leginkább. Levesbetét ügyében maradhatunk az édeskés vonalon és kínálhatjuk pirított mandulával, dióval, de hangsúlyozhatjuk a leves sós oldalát egy kis pirított sonkával.
Brokkolikrémleves
A brokkolikrémleves nemcsak tápláló és elképesztően egészséges, hanem - ha jól készítjük - még gyönyörű is. A titka, hogy ressre főzzük, úgy turmixoljuk le, így nem csak élénkzöld színe lesz, de a vitamintartalma is megmarad. Ha a vajat növényi zsiradékra cseréljük benne, laktózérzékenyek is fogyaszthatják.
Csirkés-édesburgonyás krémleves
Ez a thai recept egészen biztosan levesz majd a lábadról, ha szereted a különlegesebb ízeket. Ez a leves pár pillanatra Ázsiába repít, amiről a curry, citromfű, lime, kókusztej és a gyömbér gondoskodik. A levesbetét csirkemell, de ez akár el is hagyható. Az édesburgonyás alap teszi fel az i-re a pontot, elképesztőek az ízpárosítások.
Almás paszternákleves
A paszternák egy méltatlanul mellőzött zöldség, pedig az íze édeskés az állaga selymes, úgyhogy tökéletes krémleves-alapanyag. Értékes zöldség, energiatartalma a krumpliéhoz áll közel. A paszternák ízét tökéletesen kiegészíti az alma, szuper ízkombináció ez azoknak, akik szeretik az édes és a sós találkozását.
Fotók: Getty Images/Ács Bori/Sóbors