A fokhagyma 6 egészségügyi előnye: az immunerősítés csak a jéghegy csúcsa

A-fokhagyma-jotekony-hatasai-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Sütve, főzve, nyersen vagy konfitálva, a fokhagymát bárhogy is használod, áldásos hatásait minden formában élvezheted.

A fokhagyma fogyasztása egy nagy rakás pozitívummal kecsegtet, és akár nyersen, mártogatósba kevered, akár megsütöd vagy főzöl vele, a hatásai minden formában megnyilvánulnak, ráadásul az ételt is sokkal ízesebbé és érdekesebbé teszi.

A legtöbben immunerősítő tulajdonságáról ismerik, emellett azonban számos más egészségügyi problémánál is nagy sikerrel alkalmazható. A fokhagyma egy karakteres aromájú fűszernövény, csípős, szúrós illatát pedig egy allicin nevű kénes vegyülettől kapja, amely a sok jó hatásáért is felel.

Immunerősítésben aranyat ér

Az immunerősítés nem is lehetne egyszerűbb a fokhagymával: mindössze annyi a dolgod, hogy a szokásosnál többet eszel belőle. Ez pedig nem csak a náthaszezon idejére terjed ki. Egy 41 ezer személy bevonásával készült kutatásból az derült ki, hogy a sok fokhagymát, zöldségeket és gyümölcsöket rendszeresen fogyasztók körében 35 százalékkal csökkent a vastagbélrák kialakulásának a kockázata.

A-fokhagyma-jotekony-hatasai-1

Gyulladás esetén is érdemes bevetni

A fokhagymás olaj nemcsak mennyei, de gyulladáscsökkentőként is remekel. Ízületi problémáknál és izomfájdalomnál is sikeresen alkalmazható, az amerikai Arthritis Foundation (Arthritis Alapítvány) pedig még arthritis esetére is ajánlja az olaj bedörzsölését, mert segíthet megelőzni a gyulladás okozta porckárosodást.

Védi a szívet

A fokhagyma rendszeres fogyasztása pozitívan hat az érrendszerre, és vérnyomás-szabályozóként is jól alkalmazható. A kutatók azt feltételezik, hogy a növényben található kénes vegyület a vörösvértestekkel találkozva hidrogén-szulfid gázzá alakul, és kitágítja a vérereket, így szabályozva a vérnyomást.

A-fokhagyma-jotekony-hatasai-2

Szebbé teszi bőrt

A fokhagyma olyan antibakteriális és antioxidáns vegyületeket tartalmaz, amelyek támogatják a bőr tisztulását, ezzel pedig segítenek kiirtani a pattanásokat okozó baktériumokat. Érdemes azonban fokozatosan hozzászoktatni a bőrt, mert a fokhagyma közvetlenül a bőrön alkalmazva égő, csípős reakciót válthat ki.

Tartósítószerként is szuper

A már említett baktériumölő vegyületek nemcsak a szervezetünkre vannak jótékony hatással, de az ételt is képesek tartósítani, amelyhez fokhagymát használunk. A fokhagyma esetében pedig nemcsak arról van szó, hogy egyszerűen tovább eláll vele az étel, hanem az olyan baktériumokat is képes megölni, mint a Salmonella vagy az E.coli.

A-fokhagyma-jotekony-hatasai

Lábgomba esetén is hatékony

A fokhagyma lábgomba esetén is jól alkalmazható. Ha égő, viszkető tüneteket tapasztalsz, akkor néhány alkalommal dörzsöld be a problémás területeket, vagy készíts fokhagymás lábfürdőt.

Nyersen vagy főzve jobb?

Mint a legtöbb gyümölcs vagy zöldség esetében, a szervezetünknek a fokhagyma is frissen a legértékesebb. Ugyanakkor a pozitívumai nagy részét hőkezelés után is kifejti, ehhez viszont arra figyelj, hogy ne hevítsd 140 fok fölé, ugyanis nagyon magas hőmérsékleten az allicin lebomlik. A legtöbb kutatás pedig azt támasztja alá, hogy a fokhagymát friss vagy főtt állapotban a legjobb fogyasztani, míg kapszulaként vagy más étrend-kiegészítőként enyhébbek a hatásai.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük