A népszerű görögdinnye-diéta – Miből áll, és miért lehet veszélyes?

Gorogdinnye-dieta-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A nyár egyik legnépszerűbb gyümölcsét érdemes beépítened a mindennapjaidba, hiszen rengeteg hasznos tulajdonsága van. Mindemellett a túlzott fogyasztása veszélyforrásokat is tartogat.

A görögdinnye az egyik leglédúsabb gyümölcsünk, hiszen több mint 90%-a víz. Remek hidratáló és vízhajtó hatású, eltelít, így egy nagy adaggal akár egy étkezést is kiválthatsz.

Bár sok cukrot is tartalmaz, ez nem jelenti azt, hogy egészségtelen, hiszen rengeteg olyan tápanyag is megtalálható benne, amelyre a szervezetünknek szüksége van. Nagy mennyiségben tartalmaz A- és C-vitamint, káliumot, kalciumot és magnéziumot is, és még a magjai is hasznosak, hiszen remek forrásai a vasnak, kalciumnak és cinknek.

Ugyanakkor antioxidáns hatású, hiszen tartalmaz egy likopin nevű vegyületet, amely amellett, hogy a gyümölcs piros színét adja (ahogy a paradicsomét is), rákos megbetegedés és cukorbetegség ellen is hatékonynak bizonyul. Egészséges szervezetre nézve és normál mennyiségben fogyasztva tehát nagyon hasznos, azonban vannak helyzetek, amikor csak körültekintéssel szabad fogyasztani.

Gorogdinnye-dieta-1

Mit jelent a görögdinnye-diéta?

Rengeteget lehet hallani és olvasni a nyár egyik legnépszerűbb diétájáról, amely abból áll, hogy az arra vállalkozók egész nap csak görögdinnyét esznek. Bár normál mennyiségben és más ételekkel kombinálva valóban egy egészséges gyümölcs, azonban korántsem tartalmaz minden létfontosságú tápanyagot ahhoz, hogy napokig vagy hetekig elélj rajta. Tehát ha minimum csodát ígérő görögdinnye-diétáról vagy tisztítókúráról hallasz, kezeld fenntartásokkal: egyetlen élelmiszer sem képes arra, hogy hosszú távon önmagában ellássa a szervezetedet a szükséges tápanyagokkal, így hamar legyengülhetsz, ha csak dinnyét eszel.

Ugyancsak veszélyforrás lehet a dinnye likopintartalma, amely kis mennyiségben nagyon hasznos fitonutriens (antioxidáns), azonban könnyű túladagolni. Bár nem okoz komoly egészségügyi problémákat, túlzott bevitele émelygéshez, hasmenéshez és hányáshoz is vezethet.

Gorogdinnye-dieta

Mikor kerüld a görögdinnyét?

A legtöbb esetben a görögdinnye fogyasztása biztonságos, azonban a fent említett mellékhatásokon kívül más következményekre is számíthatsz akkor, ha:

  • Hajlamos vagy a migrénre. A dinnye ugyanis nagy mennyiségben tartalmaz egy tiramin nevű aminosavat, amely migrénes fejfájást idézhet elő.
  • Pollenallergiád van, beleértve a füvet vagy parlagfüvet. A tünetek közé tartozik a légzési nehézség, a verejtékezés vagy a kiütések is.
  • Cukorbeteg vagy. Magas cukortartalma és glikémiás indexe (GI 72) miatt cukorbetegként kerüld, vagy csak nagyon kis mennyiségben fogyaszd.
  • Emésztési gondjaid vannak. A görögdinnye egy magas FODMAP (Fermentábilis Oligoszacharidok, Diszacharidok, Monoszacharidok és Poliolok) értékű gyümölcs, ami azt jelenti, hogy olyan cukrokat és szénhidrátokat tartalmaz, amelyeket például irritábilisbél-szindrómával (IBS) nem tudsz megemészteni. Ha fogyasztása után olyan tüneteket tapasztalsz, mint a puffadás, hasi görcsök vagy hasmenés, ne próbálkozz vele újra.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon