A szezon legfinomabb lekvárjai: ezekért az egész család odáig lesz
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Almás-fahéjas zabkása sütőben sütve: tápláló és isteni reggeli
Ragacsos, ír krémlikőrös fudge: tökéletes gasztroajándék
10 ünnepi sült a karácsonyi asztalra: hagyományos és új kedvencek egy helyen
Karácsonyi narancsos, gesztenyés kuglóf: csak keverj össze mindent
Ehető karácsonyi dekorációk: 7 kreatív ötlet, hogy lenyűgözd a vendégeket
Összegyűjtöttük a nyári időszak legfinomabb lekvárjait: itt mindent megtalálsz, amivel a kamra polcait érdemes lehet feltölteni!
A nyári befőzés elengedhetetlen része a lekvárfőzés, és ha elsőre nincsen ötleted, vagy éppen egy jó receptet keresel a már megvásárolt gyümölcshöz, akkor az alábbi változatok közt biztosan megtalálod a kedvencedet.
Eperlekvár
A klasszikus eperlekvár az egyik legkedveltebb mind közül, és mint a legtöbb ételnél, ebből is a házi készítésű a legfinomabb. Ugyanakkor a legnagyobb előnye annak, ha magad főzöd, hogy az ízesítés mellett a lekvár textúráját is a saját ízlésed szerint alakíthatod: ha darabosabban szereted, akkor főzés után rögtön öntsd üvegekbe, ha viszont a selymesebb textúráért vagy oda, akkor botmixerrel pürésítsd.
Sárgabaracklekvár
A sárgabarackból készülő lekvár a másik legkedveltebb, és szerencsére az elkészítése is nagyon egyszerű. Fontos, hogy kellően puha és érett gyümölcsöt válassz, mert akkor nemcsak aromásabb lesz a lekvárod, de a cukron is spórolhatsz egy keveset.
Meggylekvár
Ez a meggylekvár egy igazi különlegesség, amelybe a gyümölcs mellé mák is kerül. Az így készült ínyencség remek csemege, és nemcsak vajas kenyéren vagy épp süteményben állja meg a helyét, de joghurtra vagy épp vaníliafagyira is kanalazhatod.
Fügelekvár
Ezt a fügelekvárt nem lehet nem szeretni! Mézédes, érett gyümölcsből készül, amely krémesre fő, és az apró, roppanós magokkal tökéletes kontrasztot alkot. Akár kiskanállal, önmagában vagy kenyérrel fogyasztod, akár süteménybe teszed, érdemes néhány üveggel tartani belőle a kamrában.
Málnalekvár
Nincs is jobb a klasszikus málnalekvárnál! Mindössze két hozzávalóból készül, és ennyi pont elég is, hiszen a gyümölcsön és a cukron kívül bűn lenne más kiegészítőt belefőzni. A tökéletes állagú lekvárt rengeteg desszerthez felhasználhatod, de vajas kenyéren és kalácsra kenve is mesés.
Erdeigyümölcs-lekvár
Az aromás erdei gyümölcsökből készülő lekvár felesleges adalékanyagok nélkül is fenséges: a gyümölcs és a citromlé éppen elég pektint tartalmaz ahhoz, hogy zselésítőanyag nélkül is szépen besűrűsödjön. Válassz hozzá málnát, szedret, áfonyát vagy éppen ribizlit, minél többféle gyümölcsből áll össze, annál gazdagabb lesz a lekvár ízvilága.
Ribizlilekvár
Az előzőekhez képest ez a ribizliből készülő lekvár egy fanyarabb, savanykásabb ízvilágú, amelynek süteményekben érvényesül a legjobban az aromája. És mint a legtöbb lekvárnak, neki is jól áll, ha más hozzávalókkal kombinálod, így néhány levél friss mentával vagy apróra darabolt fehér csokival teheted különlegesebbé.
Fotók: Getty Images