
A nyár legegészségesebb gyümölcsei: ezekben van a legtöbb vitamin

Cikkek


Habkönnyű túrófánk egyszerűen: magától megfordul sütés közben

Pofonegyszerű banánfánk 20 perc alatt: alig valamiből készül
Ropogós

Káprázatos házi körtelekvár: a vaníliától édes és illatos

Toszkán babos szendvics: indítsd a napot olasz módra

Áfonyás pohárdesszert citromkrémmel: mutatós desszert fél órán belül

Laktató karfiolsaláta sütőben sült zöldségekből: tápláló köret vagy ebéd

Krémes spenótos gnocchi gombával: egyserpenyős receptet mutatunk
Használd ki a nyári gazdag gyümölcsszezont, és tankolj fel vitaminokból és ásványi anyagokból: ezek a gyümölcsök nemcsak finomak, de nagyon egészségesek is!
A vitaminpótlás egyik legjobb módja, ha sok friss gyümölcsöt – és zöldséget – fogyasztasz. A nyár remek időszak erre a célra, hiszen ilyenkor könnyen hozzáférhetők az édes és lédús gyümölcsök, ráadásul nemcsak egészségesek, de még az édesség utáni sóvárgásodat is csökkenthetik.
Most a nyár 5 legegészségesebb gyümölcsét mutatjuk, amelyeket érdemes gyakran fogyasztani: amellett, hogy a nagy hőségben szuperül hidratálnak, segítenek pótolni a fokozott izzadással elveszített ásványi anyagokat, és vitaminokkal, antioxidánsokkal is feltöltik a szervezetedet.
Eper
Az eper az igazán aromás és lédús nyári gyümölcsök közé tartozik, amely sokkal több édes nassolnivalónál. Bizonyított egészségügyi hatásai közé tartozik, hogy immunerősítő, hiszen tele van C- és K-vitaminnal, foláttal, magnéziummal, kalciummal, káliummal és foszforral, emellett pedig cukortartalma is meglepően alacsony, glikémiás indexe mindössze 40, így a vércukrod sem ugrik az egekbe tőle. Érdekessége, hogy 8 közepes szem eper több C-vitamint tartalmaz, mint egy narancs, és van benne egy antocianin nevű vegyület, amely erős antioxidáns hatású.

Áfonya
Az áfonya szuperélelmiszerként is megállja a helyét, így nem csoda, hogy a legtöbb gyümölcsválogatásban megtalálható. Rendkívül magas C-vitamin-tartalommal bír: 1 bögrényivel fedezheted a napi C-vitamin-szükségleted negyedét, ugyanakkor K-vitaminban és mangánban is gazdag. Az áfonya a diétázók egyik legkedveltebb gyümölcse, hiszen alacsony cukor- és szénhidráttartalmával (15 gramm 1 bögrében) a vércukoringadozást is elkerülheted vele. A legjobb frissen fogyasztva, például gyümölcsszószok vagy smoothie-k formájában, de süteményben is mennyei.

Görögdinnye
A görögdinnye több mint 90%-ban víz, így az egyik legjobb nyári folyadékpótló opciód lehet, ha nem tudsz elegendő vizet inni. Bár magas a cukortartalma, ez nem jelenti azt, hogy egészségtelen lenne, hiszen nagy mennyiségben tartalmaz A- és C-vitamint, káliumot, kalciumot és magnéziumot is, és még a magjait is megéri elrágcsálni, hiszen gazdagok vasban és cinkben. A görögdinnye tartalmaz egy likopin nevű vegyületet is, amely antioxidáns hatásáról ismert – és emellett a gyümölcs piros színéért is felelős, akárcsak a paradicsom esetében.

Sárgadinnye
Szerencsés vagy, ha szereted a mézédes, illatos sárgadinnyét, mert hidratáló hatása mellett számos ásványi anyag is megtalálható benne. A legkiemelkedőbb mind közül a kálium: egy bögre sárgadinnyével fedezheted a napi káliumszükségleted 15%-át, ugyanakkor béta-karotinban, A-, C-, B6-vitaminban és rostban is bővelkedik. Immunerősítő, antioxidáns hatású és bőrszépítő tulajdonságokkal is rendelkezik, így tökéletes választás hűs harapnivaló gyanánt, de akár pálcikás jégkrémet, turmixot, krémlevest és könnyed salátát is készíthetsz belőle.

Cseresznye
A fényes héjú, piros, ropogós cseresznye az egyik legkedveltebb nyári gyümölcs, és amellett, hogy élvezet belőle falatozni, még a szervezetre is pozitív hatással van. Átlagosan 80% vizet tartalmaz, így kiváló folyadékpótló, és az édesebb gyümölcsöktől eltérően még cukortartalma is alacsonynak mondható (8 g cukor 100 g gyümölcsben), tehát szigorúbb diétákban is van helye. Amiből viszont sok van benne, az a C-vitamin és a polifenolok – a kettő együtt pedig erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatást eredményez.
Fotók: Getty Images