A vegánság pozitív hozadékai – A váltás hatásai a fizikai és mentális egészségedre

A-vegansag-pozitiv-hatasai-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A vegánságnak rengeteg egészségügyi előnye van, amelyeket te is egyszerűen megtapasztalhatsz egy jól összeállított növényi étrenddel.

Bármilyen indíttatásból is vágsz bele az életmódváltásba, a vele járó pozitív változásokat biztosan tapasztalni fogod. 

Akár évek óta étkezel a vegánság elvei szerint, akár csak időszakosan iktatod be az életedbe (pl. veganuár idején), garantált előnyökkel jár – feltéve persze, hogy kiegyensúlyozott az étrended, és nem finomított szénhidrátokból vagy más, többszörösen feldolgozott élelmiszerekből áll. Hiszen ahogy a vegyes étrend, úgy a vegán is lehet egészségtelen, ha rosszul állítod össze. Az alábbiakban a vegánság általános előnyeiről olvashatsz, amelyeket a saját tapasztalataimmal is kiegészítek.

Több vitamin, több energia, kevesebb kalória

A növényi étrend egyik legnagyobb pozitívuma, hogy rengeteg vitamint, ásványi anyagot, antioxidánst és rostot tartalmaz. Ez annak köszönhető, hogy a vegyes étrendhez képest nagyobb hangsúlyt kapnak a gabonafélék (bulgur, köles, rizs, quinoa stb.), a hüvelyesek (bab, lencse, csicseriborsó, tofu és más szójakészítmények), a zöldségek, a gyümölcsök és a jó zsírok. Ugyanakkor – általában véve – nagyobb mennyiségű étel tartalmazza ugyanazt a mennyiségű kalóriát, ami azt eredményezi, hogy vegánként többet ehetsz, és nem kell a súlygyarapodástól tartanod. Így akár fogyókúraként is alkalmazható, amely ráadásul hosszú távon is tartható. 

A-vegansag-pozitiv-hatasai-1

Nálam az egyik első pozitív változás az volt, hogy sokkal energikusabb lettem, elmúlt a kajakóma, hiszen étkezés után a szervezetemnek nem kellett minden erőforrását az emésztésre fordítania, ezzel együtt pedig javult a közérzetem is. Amióta sokkal több gyümölcsöt eszem, nem jár minden gondolatom a nassolás körül. Bevezettem azt a szokást, hogy hetente többször (főként a nyári időszakban) egy nagy tányér vegyes gyümölcsöt vacsorázom. Ez a mennyiség nagy segítség abban, hogy a klasszikus, finomított cukorral készülő édességeket már nem kívánom, cserében pedig sok vitaminhoz és antioxidánshoz jut a szervezetem.

Csökken az esélye a cukorbetegség, a vesebetegség és a daganatos betegségek kialakulásának

A növényi étrend jó hatásfokkal alkalmazható a cukorbetegség és az azt megelőző állapotok kezelésében, mint például az inzulinrezisztencia – ezt pedig számos kutatás támasztja alá. Az orvostudomány mai álláspontja ettől eltérő, így az sem meglepő, hogy a közhiedelem továbbra is azokat az alacsony szénhidráttartalmú és viszonylag magas zsírtartalmú diétákat részesíti előnyben, amelyeket a hagyományos módszerekkel dolgozó dietetikusok, táplálkozási tanácsadók javasolnak (lásd 160 grammos szénhidrátdiéta, ketogén diéta stb.).

A-vegansag-pozitiv-hatasai

Miután sokévnyi kísérletezés, diéta, gyógyszeres kezelés és kudarc után sem sikerült beállítani az inzulin- és pajzsmirigyértékeimet, úgy döntöttem, hogy nincsen veszítenivalóm, és adok egy esélyt a növényi étrendnek. A szénhidrát-számolgatást felváltották a korábban említett púposra pakolt gyümölcstálak (több száz gramm szénhidráttal!), a sok rost és minimális zsiradék. Fél év alatt pedig minden hormonális problémám magától elmúlt.

A vércukorszint szabályozásához hasonlóan a növényi étrend a vesebetegségek és rákos megbetegedések megelőzésében is hatékonynak bizonyul, főként vastagbél-, prosztata- és emlődaganatok esetében. Emellett pedig a vegánok a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel is kisebb eséllyel néznek szembe, mint a sok húst és tejterméket tartalmazó vegyes étrendet követők, és a növényi étrend a koleszterinszint szabályozásában is jól alkalmazható.

A-vegansag-pozitiv-hatasai-3

A vegán és más vegetáriánus étrendek

A vegetáriánus étrend, legyen az bármelyik altípusa – olyan, amelynél a tej, a tojás vagy épp mindkettő megengedett –, alapvetően egy szép elgondolás eredménye, amely nem is jár hatalmas lemondással. Amit viszont az étrend követői gyakran nem vesznek figyelembe, az az, hogy nemcsak a húsipar, de a tojás és a tejtermékek előállítása is ugyanúgy támogatja a rendszert, amely állatok kizsákmányolásához vezet, és károsítja a természetet. Ráadásul a tojás és tejszármazékok fogyasztása is járhat a húshoz hasonló kedvezőtlen egészségügyi következményekkel, hiszen hasonlóan magas, sőt esetenként akár még magasabb is a zsír- és koleszterintartalmuk.

Természetesen egy főleg húsból és más állati élelmiszerekből álló étrend esetén már az is hatalmas lépés, ha heti néhányszor beiktatsz mentes napokat. A következőket pedig mindig tartsd szem előtt, ha belevágsz az életmódváltásba: a saját jóléted és a változások Földre gyakorolt pozitív hatásai mindig fontosabbak, mint a csipkelődő, netán rosszindulatú megjegyzések a rokonság, barátok vagy munkatársak részéről. Néha úgy tűnhet, hogy az emberek gyűlölik a vegánokat – én legalábbis az évek során rengeteg előítéletes kommenttel találkoztam, amelyeket néha a legnagyobb erőfeszítés ellenére sem tudtam nem magamra venni. Ilyenkor fontos, hogy tudatosítsd, ezek egy részét az ismeretlentől való félelem szüli, ugyanakkor az információhiány vagy épp a téves információk eredményezik a rosszallást.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon