Mindent a vércsoportdiétáról – Valóban működik?

Vercsoport-dieta
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A vércsoportdiéta alapfeltevése az, hogy ha a vércsoportodnak megfelelően étkezel, akkor egészségesebb leszel, jobb lesz az emésztésed, és összességében jobban érzed magad a bőrödben.

A diéta egy amerikai természetgyógyász orvos, Peter D’Adamo nevéhez fűződik, aki 1996-ban megjelent Eat Right for Your Type (magyarul Az ABO terv) című könyvében írt először a megközelítésről.

A könyv és a diéta népszerűségéről sokat elárul, hogy a mű azonnal felkerült a New York Times bestsellerlistájára. És bár a könyvben szereplő állítások sokakat motiváltak és motiválnak ma is arra, hogy a vércsoportjuknak megfelelően étkezzenek, nem létezik tudományos bizonyíték a hatékonyságára. De nézzük, miért lehet fontos a vércsoport a táplálkozás szempontjából! 

Miért fontos a vércsoport?

Dr. D’Adamo azt állítja, hogy a vércsoport meghatározza a táplálékra adott fiziológiai reakciót. A jelenségnek pedig az az oka, hogy őseink más-más típusú tápanyagokhoz fértek hozzá, amikor az egyes vércsoportok kialakultak. Ha pedig ezzel tisztában vagyunk, és követjük az elveit, akkor nemcsak jobban érezzük magunkat az elfogyasztott tápláléktól, de a krónikus betegségek kockázata is lecsökken.

Vercsoport-dieta-c

A 0 vércsoport diétája

Dr. D’Adamo kutatásai szerint a 0 vércsoport a legrégebbi az összes közül, kialakulása Kr. e. 40.000-re tehető. Ebben az időben az emberek vadászó-gyűjtögető életmódot folytattak, így az ezzel a vércsoporttal rendelkezőknek az alacsony szénhidrát- és magas fehérjetartalmú ételek a leghasznosabbak.

Az A vércsoport diétája

Másodikként az A vércsoport alakult ki Kr. e. 25.000 körül, amikor az emberek elkezdtek berendezkedni a földművelésre. Éppen ezért dr. D’Adamo szerint ennek a típusnak a növényi alapú diéta a legelőnyösebb.

A B vércsoport diétája

A B vércsoport az állattartásra és terelésre összpontosító nomád népcsoportok körében alakult ki Kr. e. 15.000 környékén. Így az ebbe a csoportba tartozóknak főként húsféléket és tejterméket kellene fogyasztaniuk.

Vercsoport-dieta-4

Az AB vércsoport diétája

Az AB a legritkább vércsoport, amely az A és B vércsoportok keveredése során alakult ki kb. 1000 éve. Mivel két népcsoport – a földművesek és a nomádok – találkozásából született, ezért dr. D’Adamo azoknak a vércsoportoknak a legjobb ételeit javasolja: pulykát, tofut, tengeri herkentyűket és zöldségeket.

Mi a probléma a vércsoportdiétával?

Először is a rengeteg tiltás miatt nagyon nehezen követhető, és ez csak sokszorozódik abban az esetben, ha egy háztartáson belül különböző vércsoportúak élnek. És a problémáknak ez csak a gyakorlati része. Sajnos nem létezik olyan független vizsgálat, amely alátámasztaná dr. D’Adamo elméletét. Sőt, szinte semmilyen diétára nincsen kihatással a vércsoport, mindegy tehát, hogy te melyikkel születtél. A legtöbb kutatás pedig már a vércsoportok kialakulásának az idejét is megcáfolta: ezek szerint az AB vércsoport a legősibb (nem a 0), és ebből alakult ki a másik három, illetve dr. D’Adamo a kialakulásuk idejét tekintve is tévedett mintegy 5-6 millió évet. 

Vercsoport-dieta-3

Mindezek ellenére azonban máig sikeres a vércsoportdiéta, hiszen a kipróbálók kb. felénél tényleges pozitív változásokat eredményez. Ennek oka pedig nem más, mint a tény, hogy a 0 vércsoport a világ népességének a 62%-ánál fordul elő, és a dr. D’Adamo által számukra javasolt étrend (a vadászó-gyűjtögető, vagyis többnyire paleo, amely sok húst, mérsékelt mennyiségű gabonát, hüvelyeseket és nagyon kevés tejterméket tartalmaz) alapvetően egészséges.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük