![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Az alkohol tényleg felmelegít? Megtévesztő lehet a forróság érzése
![hideg4](https://kep.index.hu/1/0/4045/40459/404596/40459667_3087475_68b637bcff6a503882ebc6d49c4869c8_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Bár alkoholfogyasztás után lehet, úgy érzed, meleged van, valójában még le is hűt a szeszes ital.
Ha alkoholt fogyasztasz, kétféleképpen érzékelheted a hőt: ha rövidet iszol, olyan, mintha lángolna a gyomrod és a torkod, ha pedig alacsonyabb alkoholfokú italt kortyolsz, kimelegszel, kipirulsz tőle. Valójában egyik esetben sincs szó arról, hogy ténylegesen megemelkedne a testhőd, sőt. Most mindkét jelenségre választ adunk.
Miért lángol a torkunk, ha rövidet iszunk?
Hiába van behűtve az adott ital, legyen szó pálinkáról, ginről, whiskyről, először a torkodat, majd a gyomrodat tölti el melegséggel. Csalóka azonban az, ahogyan a test reagál, bár azt az érzést keltheti benned, hogy felmelegít az alkohol, valójában erről szó sincs.
Az alkohol, pontosabban az etanol többféleképpen hat a szervezetre, ahogyan a hangulatunkat is befolyásolja, úgy a VR1 nevű fehérje működését is manipulálja. A VR1 vanilloid receptor a testhőmérséklet szabályozásáért felelős, azon belül a forróság és a fájdalom érzékeléséért. Ez a fehérje körülbelül 42 °C-nál aktiválódik, ekkor jelet küld az agynak, amely fájdalomérzettel – illetve forrósággal – reagál.
![hideg3](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4045/40459/404596/40459677_1d4b5db5dfe11c69a683202451bbc63f_wm.jpg)
Ahogy alkohol kerül a szervezetbe, az etanol ehhez a VR1 receptorhoz kapcsolódik, és megváltoztatja a működését, az aktiválási szintet nagyjából 34 °C-ra módosítja, vagyis a saját testhőmérsékletünk alá. Ha alkoholt iszunk, valójában a saját testünket érezzük forrónak, hiszen az átlagos 37 fokos testhő magasabb lesz, mint az aktiválási pont, a receptorok úgy érzik, mintha lángolna a testünk – olvasható a Food and Wine oldalán.
Az alkohol tényleg felmelegít?
Az alkohol alapvetően értágító hatásáról ismert. Mikor alkoholt iszol, a tágulás következtében a bőrfelszín alatti erekben megnövekedik a véráramlás, ezért van például az, hogy sokan kipirulnak szeszes ital fogyasztása után. A bőr tele van hőérzékelő receptorokkal, így amikor a vér odazúdul, úgy érzed, meleged van. Valójában azonban nem melegít fel az alkohol, nem nő meg a testhőd, csak a vér oszlik el másképp. Sőt, még le is hűt, hiszen miközben a bőrhőmérséklet nő, a test maghőmérséklete csökken.
![hideg2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4045/40459/404596/40459679_7453ab75a02c8fa1ab943bfaca060553_wm.jpg)
Alapvetően hideg időben az erek összehúzódnak, hogy a vért a létfontosságú szervekbe irányítsák, azokat melegen tartsa. Ilyenkor a perifériás területeken ideiglenes vérszegénység alakul ki, ezért van az, hogy télen a végtagjaink, ujjaink hidegek. Az alkohol azonban megfordítja ezt a folyamatot, a belső szerveinktől veszi el a vért, így a maghőnk csökken.
Mivel úgy érezheted, meleged van, még izzadhatsz is, amely következtében még tovább csökken a testhőmérsékleted. Ráadásul az alkoholfogyasztás következtében dideregni sem fogsz, pedig az izmok gyors és ritmikus összehúzódása is a kihűlés ellen véd, ez a funkció azonban a szeszes ital hatására kikapcsol.
![hideg](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4045/40459/404596/40459681_a87c6ad4f213010d2f744201d08de38a_wm.jpg)
Az alkoholfogyasztás hideg időben nagyon veszélyes lehet, hiszen bár nem érzed, mégis csökken a belső testhőd, úgyhogy nem szabad nekivetkőzni, télen végképp nem. Ha kimész a hidegre, miután szeszes italt ittál, a testfelületről gyorsan és könnyen távozik a hő, ami kihűléshez is vezethet. Kihűlésről akkor beszélhetünk, ha a maghőmérséklet 35 fok alá csökken: ekkor lelassulnak az életfolyamatok, az anyagcsere, a só-víz háztartás egyensúlya felborul, ami szívritmuszavarokat is okozhat.
Fotók: Getty Images