Az alkohol tényleg felmelegít? Megtévesztő lehet a forróság érzése
Cikkek
Cékla minden mennyiségben: a 6 legjobb receptet mutatjuk
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Fűszeres, forralt gyömbérsör: ünnepi ital pillanatok alatt
Kandírozott, ropogós pekándió: szuper gasztroajándék is lehet
Foszlós, svéd kardamomos csiga: ezzel indítsd a téli reggeleket
Pirosra sült, omlós kacsacomb hagymás tört krumplival és szilvás párolt káposztával
Így dekoráld a linzert és a különböző kekszeket: tippek a tökéletes díszítéshez
Bár alkoholfogyasztás után lehet, úgy érzed, meleged van, valójában még le is hűt a szeszes ital.
Ha alkoholt fogyasztasz, kétféleképpen érzékelheted a hőt: ha rövidet iszol, olyan, mintha lángolna a gyomrod és a torkod, ha pedig alacsonyabb alkoholfokú italt kortyolsz, kimelegszel, kipirulsz tőle. Valójában egyik esetben sincs szó arról, hogy ténylegesen megemelkedne a testhőd, sőt. Most mindkét jelenségre választ adunk.
Miért lángol a torkunk, ha rövidet iszunk?
Hiába van behűtve az adott ital, legyen szó pálinkáról, ginről, whiskyről, először a torkodat, majd a gyomrodat tölti el melegséggel. Csalóka azonban az, ahogyan a test reagál, bár azt az érzést keltheti benned, hogy felmelegít az alkohol, valójában erről szó sincs.
Az alkohol, pontosabban az etanol többféleképpen hat a szervezetre, ahogyan a hangulatunkat is befolyásolja, úgy a VR1 nevű fehérje működését is manipulálja. A VR1 vanilloid receptor a testhőmérséklet szabályozásáért felelős, azon belül a forróság és a fájdalom érzékeléséért. Ez a fehérje körülbelül 42 °C-nál aktiválódik, ekkor jelet küld az agynak, amely fájdalomérzettel – illetve forrósággal – reagál.
Ahogy alkohol kerül a szervezetbe, az etanol ehhez a VR1 receptorhoz kapcsolódik, és megváltoztatja a működését, az aktiválási szintet nagyjából 34 °C-ra módosítja, vagyis a saját testhőmérsékletünk alá. Ha alkoholt iszunk, valójában a saját testünket érezzük forrónak, hiszen az átlagos 37 fokos testhő magasabb lesz, mint az aktiválási pont, a receptorok úgy érzik, mintha lángolna a testünk – olvasható a Food and Wine oldalán.
Az alkohol tényleg felmelegít?
Az alkohol alapvetően értágító hatásáról ismert. Mikor alkoholt iszol, a tágulás következtében a bőrfelszín alatti erekben megnövekedik a véráramlás, ezért van például az, hogy sokan kipirulnak szeszes ital fogyasztása után. A bőr tele van hőérzékelő receptorokkal, így amikor a vér odazúdul, úgy érzed, meleged van. Valójában azonban nem melegít fel az alkohol, nem nő meg a testhőd, csak a vér oszlik el másképp. Sőt, még le is hűt, hiszen miközben a bőrhőmérséklet nő, a test maghőmérséklete csökken.
Alapvetően hideg időben az erek összehúzódnak, hogy a vért a létfontosságú szervekbe irányítsák, azokat melegen tartsa. Ilyenkor a perifériás területeken ideiglenes vérszegénység alakul ki, ezért van az, hogy télen a végtagjaink, ujjaink hidegek. Az alkohol azonban megfordítja ezt a folyamatot, a belső szerveinktől veszi el a vért, így a maghőnk csökken.
Mivel úgy érezheted, meleged van, még izzadhatsz is, amely következtében még tovább csökken a testhőmérsékleted. Ráadásul az alkoholfogyasztás következtében dideregni sem fogsz, pedig az izmok gyors és ritmikus összehúzódása is a kihűlés ellen véd, ez a funkció azonban a szeszes ital hatására kikapcsol.
Az alkoholfogyasztás hideg időben nagyon veszélyes lehet, hiszen bár nem érzed, mégis csökken a belső testhőd, úgyhogy nem szabad nekivetkőzni, télen végképp nem. Ha kimész a hidegre, miután szeszes italt ittál, a testfelületről gyorsan és könnyen távozik a hő, ami kihűléshez is vezethet. Kihűlésről akkor beszélhetünk, ha a maghőmérséklet 35 fok alá csökken: ekkor lelassulnak az életfolyamatok, az anyagcsere, a só-víz háztartás egyensúlya felborul, ami szívritmuszavarokat is okozhat.
Fotók: Getty Images