Külsőleg és belsőleg is hatásos az Aloe vera – Égési sérülésre, de immunerősítésre is jó

aloe vera cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A legtöbben külsőleg, égési sérülésre használják, de belsőleg is sok problémára alkalmazható az Aloe vera, amelyet igazi csodanövénynek tartanak.

Az Aloe vera kaktuszra hasonlító növény, amelynek a származási helye ismeretlen, de ma már a dél-mediterrán térségben, Ázsiában, Indiában, Dél-Amerikában és Afrikában is nő. A növénynek 320 változata ismert, de csak egyetlen alkalmas orvosi célokra. 

Mit érdemes róla tudni?

Az Aloe vera extrém szárazságtűréséről is ismert, hónapokig elél víz és nedvesség nélkül. Szobanövényként is tarthatod, de gyógynövényként is használhatod külsőleg és belsőleg egyaránt. Az aloé leveleiben több mint 200 hatóanyag található.

Bár nagyon hasonlít a kaktuszra és az agávéra, a levelei szélei tüskések, de rendszertanilag mégis a liliomfélék családjába tartozik.

aloe vera ital álló

Mi mindenre jó?

Az aloé jó hatással van az immunrendszeredre, erősíti azt. A zöld növény tele van antioxidánssal és mikrotápanyagokkal. Az Aloe verában sok rost is található, ami kedvezően hat az emésztőrendszer működésére, a székrekedést is megszünteti. A szájüregi sebek gyógyítására is alkalmazhatod, mert olyan antibakteriális, antimikrobális anyagok találhatók benne, amellyel megszüntetheted és meg is előzheted az afták és egyéb sebek kialakulását. Itt olvashatsz arról, hogy tartsd és hogy használd fel a növény leveleit. 

Nem minden esetben javasolt

Az Aloe vera bizonyos esetekben ellenjavallt, mint a káliumhiány, latexallergia, veseprobléma, terhesség vagy cukorbetegség, mert vércukorcsökkentő tulajdonsága befolyásolhatja a gyógyszerek hatását. Az Aloe verát legfeljebb 3 hónapig szabad kúraszerűen fogyasztani, és a napi mennyiség nem haladhatja meg a 230 millilitert.
aloe álló

Bőrápolásra is kiváló

Ahogy már említettük, az Aloe vera külsőleg is használható, a bőrödnek is jót tesz, nyugtatja, ápolja és hidratálja. Segíti az új sejtek képződését, ezért is alkalmazzák a napégette bőr, rovarcsípések, vagy allergia okozta bőrirritáció nyugtatására. Erre a célra érdemes a friss zselét választani.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük