![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
A 8 legerősebb antioxidáns-tartalmú étel: a szív egészségéért is felelnek
![antioxidáns](https://kep.index.hu/1/0/4303/43032/430321/43032152_3284674_303ca631a1c00b4b62de1a9000803f06_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Bár a szervezetünk is termel antioxidánst, külső forrásból is érdemes pótolni, az antioxidánsokban gazdag étrend ugyanis csökkenti a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát.
Az antioxidánsok megkötik és eltávolítják azokat a szabad gyököket, amelyek ha felhalmozódnak, hozzájárulnak az oxidatív stressz kialakulásához, ezáltal pedig szív- és érrendszeri betegséget, cukorbetegséget, sőt, rákot is okozhatnak.
Antioxidánst természetes úton is bevihetsz a szervezetedbe különböző élelmiszerekkel. Ezek antioxidáns-tartalmát általában az alapján mérik, hogy mennyire képesek semlegesíteni a szabad gyököt. Az alábbi lista összeállításában a Healthline volt a segítségünkre, csökkenő sorrendben szedtük össze az antioxidáns-forrásokat, tehát az elsőben van a legtöbb, az utolsóban pedig a legkevesebb, de még úgy is jelentős mennyiség.
Étcsokoládé
Az antioxidáns hallatán mindenki a zöldségekre és gyümölcsökre gondol elsősorban, pedig az étcsokoládé az egyik legjobb forrás. Mivel nagyobb a kakaótartalma, mint a tejcsokinak, több ásványi anyagot és antioxidánst tartalmaz. Az étcsokoládé gyulladáscsökkentőként is funkcionál, illetve csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát azáltal, hogy jótékonyan hat a koleszterinre, és megemeli a vér antioxidánsszintjét. Különböző tanulmányok igazolják, hogy a vérnyomást is sikeresen csökkenti. Jótékony hatásai ellenére magas zsír- és cukortartalma miatt nem szabad túlzásba vinni a fogyasztását.
![antioxidáns2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4303/43032/430321/43032164_27b4a938bdeaec0321d481ba8d25d81a_wm.jpg)
Áfonya
Habár alacsony a kalóriatartalma, a tápanyag- és antioxidáns-tartalma annál magasabb. Az áfonyában található antioxidánsok, avagy az antocianinok javítják az agyműködést, segítenek megelőzni a demencia kialakulását, amelyet a káros szabad gyökök semlegesítésével és a gyulladás csökkentésével érnek el. Emellett csökkentik a szívbetegségek kockázati tényezőit, ahogyan a koleszterinszintet és a vérnyomást is.
![antioxidáns3](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4303/43032/430321/43032180_b2b611b27f4caeff484fa6d3fa79e923_wm.jpg)
Eper
Az eper nem csak C-vitaminban gazdag gyümölcs, antioxidánsban is bővelkedik. Az áfonyához hasonlóan az eperben is antocianin található, ez felel a piros színéért, minél élénkebb, annál több benne az antioxidáns. Az antocianinok növelik a jó koleszterin szintjét, míg csökkentik a rosszat, így segítenek megelőzni a különböző szívbetegségek kialakulását.
![antioxidáns5](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4303/43032/430322/43032202_21a94362accc573a920db6dfcc38026e_wm.jpg)
Málna
A málna tele van élelmi rosttal, C-vitaminnal, mangánnal és természetesen antioxidánssal is. Egy vizsgálat során arra a következtetésre jutottak, hogy a málna, a benne található antioxidánsoknak és egyéb ásványi anyagoknak köszönhetően, hatékonyan veszi fel a harcot a daganatos megbetegedésekkel szemben, ugyanis a vizsgálat során elpusztította a mintában található gyomor-, vastagbél- és mellráksejtek 90%-át. Az eperhez és az áfonyához hasonlóan a málnában is található antocianin, amely csökkenti a gyulladást, az oxidatív stresszt, így a szívbetegségek kialakulásának kockázatát is.
![antioxidáns6](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4303/43032/430322/43032204_84a38c2ad287ed437886b45401ac250f_wm.jpg)
Lila káposzta
A lila káposzta nagyon jelentős forrása a különböző vitaminoknak, ásványi anyagoknak, C-, K- és A-vitaminban gazdag, illetve természetesen – a színéből adódóan – antioxidánsokban, pontosabban antocianinban is. A lila káposzta a hagyományoshoz képest négyszer több antioxidánst tartalmaz. Mivel emellett C-vitaminban is igen gazdag, duplán is erősíti az immunrendszert, illetve segít megőrizni a bőr egészségét. Érdekes, hogy míg a főzése és pirítása során nem veszít az antioxidáns-tartalmából, addig a párolás 35%-kal is csökkentheti azt.
![antio](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4303/43032/430322/43032206_c1e03f62b12b5b6f14cd5f44faa1b89e_wm.jpg)
Babfélék
A babféléknek, mint szinte minden hüvelyesnek, magas a rosttartalmuk, így jót tesznek az emésztésnek. Attól függően, milyen babról van szó, mások az egészségügyi hatásai. A pinto bab például egy speciális antioxidánst tartalmaz, kaempferolt, amely nemcsak gyulladáscsökkentő hatóanyagként ismert, de a rákos sejtek növekedését is megakadályozza állatkísérletek és kémcsöves vizsgálatok szerint. Ezenkívül a babfélékben fenol is van, minél sötétebb a színe, annál több, amely hatóanyag szintén erősíti az immunrendszert.
![antio2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4303/43032/430322/43032238_bf0842b5b21a9334975e160ceb9f91da_wm.jpg)
Cékla
A színéből adódóan már valószínűleg nem meglepő, hogy a cékla is helyet kapott a listán. A cékla az antioxidáns mellett rostban, káliumban, vasban és folsavban is gazdag. Antioxidánson belül betanint tartalmaz, amely a vörös színéért felel. Bár még itt is csak kémcsöves vizsgálati eredmények állnak rendelkezésre, azok alapján a bél- és az emésztőrendszeri rákos megbetegedések kockázatát is csökkenti, segíti a sejtek regenerálódását. A céklában más vegyületek is találhatók, amelyek hatásos gyulladáscsökkentők és fájdalomcsillapítók.
![antio3](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4303/43032/430322/43032264_6743083362763218ff1129fc3e089ca7_wm.jpg)
Spenót
Se nem lila, se nem piros, mégis szuper antioxidáns-forrás a spenót, de tele van vitaminnal és ásványi anyagokkal is. Zöld színének köszönhetően klorofillban gazdag, amely a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát csökkenti. A kalóriatartalma nagyon alacsony, így diétába is könnyedén beilleszthető. A spenót két antioxidánst is tartalmaz, luteint és zeaxantint, amelyek a szem egészségéért felelnek. Ezenkívül fitonutriensei lassítják a rákos sejtek burjánzását.
Fotók: Getty Images