
C-vitaminban gazdag és segíti az emésztést: a reteknek még a levelét is felhasználhatod

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Lagzis Kati szelet: a süti, ami minden generáció kedvence
Ropogós

Villámgyors rakott padlizsán: nyári vacsora fél óra alatt

Hűsítő, görögdinnyés pálcikás jégkrém: turmixgépben készül

Grillezett pulykaburger: roppanós zöldségekkel, puha bucival

Nem romlandó strandkaják otthonról: ezek bírják a hőséget

Marry me csicseriborsó: krémes, fűszeres és ellenállhatatlan
A leggyakrabban nyersen fogyasztják, tökéletes szendvicsalapanyag, izgalmas saláták készülhetnek belőle, de a levelének is érdemes figyelmet szentelni.
A kissé csípős zamatú zöldséget régen gyógyszerként használták, áldásos tulajdonságai közt említendő, hogy jelentős mennyiségben tartalmaz A-, B-, C- és E- vitaminokat, jót tesz az emésztésnek, és a májra is kedvezően hat.
A retek egész évben fellelhető, rengeteg fajtája ismert, minden szezonnak megvannak az aktuális kedvencei. A téli időszakban a fekete- és a jégcsapretek a legkapósabb, tavasszal a hónapos retek érkezésének lehet örülni.
A hónapos retek üvegházi változata egész évben kapható, a szabadföldi termés pedig a tavasz egyik első hírnöke. A zsenge zöldség gumóját szokás fogyasztani, kiváló szendvicsalapanyag, különböző salátákba is belekeverheted, lehet az egy vegyes zöldségmix, melyben jégsaláta, paprika, paradicsom és lila hagyma is helyet kap, de uborkával párosítva tzatzikinek is tökéletes.
Ha a retek olyan helyről származik, ahol nem kapott vegyi permetet, akkor a levele is fogyasztható. Készíts belőle pestót, kínáld tésztával egybeforgatva, vagy kenyérre kenve próbáld ki.

A jó idő egyik kedvenc körete az új burgonyából készült petrezselymes krumpli, de a finomságot retek levelével is el lehet készíteni. Magát a gumót is érdemes bátran felfedezni. Az ázsiai konyha előszeretettel párolja, fűszerezi intenzíven. A retekből tavaszi főzelék is készülhet, és még sütőben is megsütheted, hasonlóan, mint a héjában sült burgonyát.
Nemcsak finom, hanem egészséges is
Amellett, hogy remek vitaminforrás, stimulálja és erősíti a májat, serkenti az epehólyag működését, fokozza az epe kiválasztását, ennek köszönhetően pedig megakadályozza az epekövek kialakulását. A retek méregtelenítés szempontjából is kiváló, a káros anyagokat kihajtja a szervezetből.

A zöldség élelmi rostokban gazdag, energiatartalma alacsony, ezért diéta idején is fogyasztható. Rosttartalmának köszönhetően segíti az emésztést, és a krónikus hasmenés ellen is megoldást jelent.
Mivel dúskál a vitaminokban és az antioxidánsokban, ezért támogatja az immunrendszert. Vírus- és baktériumölő. A retek az érrendszerre is jótékony hatással bír, káliumtartalmának köszönhetően magas vérnyomás ellen is hatásos, gyulladáscsökkentő tulajdonságáról is ismert.
Vásárlási jó tanács
Mindig hagyatkozz az érzékszerveidre. Vizsgáld meg alaposan, akkor jó a retek, ha tapintásra kemény, puhát ne vásárolj. A leveleket is mérd fel, kerüld a fonnyadt, sárgás állapotban lévőket.

Tárolásnál erre figyelj!
A retekgumókat szabadítsd meg a leveleitől, a legjobb, ha megmosva teszed hűtőbe őket, úgy sokáig megmarad a roppanós textúrájuk. Az is bevált praktika, ha nedves papírtörlőbe csomagolod, majd nejlonzacskóba teszed, úgy a hűtőbe, itt írtunk róla korábban.
Káros is lehet?
Népi mondás szerint „reggel méreg, délben étek, este orvosság”, ebből adódóan az a hiedelem terjedt el, hogy üres gyomorra nem szabad retket fogyasztani. Igazság szerint az érzékeny gyomrúaknak érdemes megfogadni a tanácsot, a nehezebben emészthető, aromásabb fekete retekkel ajánlott az óvatosság, mivel gyomorégést és puffadást okozhat. Ez a kellemetlenség a zsenge, hónapos reteknél nem áll fenn.
Fotók: Getty Images