Hidratál és vitaminokban gazdag az uborka: alig van benne kalória
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az uborka vitaminban gazdag, de kalóriában szegény zöldség, a héja és a magja is értékes anyagokat tartalmaz.
Amellett, hogy jótékonyan hat a szervezetre és rendkívül ízletes, olyan változatos finomságok készülhetnek belőle, mint a saláták, levesek. A tökfélék családjába tartozó uborka magában ropogtatva is remek választás, sőt, még a vizet is ízesítheted vele.
Az uborka víztartalma rendkívül magas, 95 százalék, így hidratál, vízhajtó és nagyon jó szomjoltó is egyben. 100 gramm uborka magában fogyasztva körülbelül egy pohár víz erejével ér fel. Egyre elterjedtebb a vizet uborkaszeletekkel frissebbé, kellemesebb zamatúvá tenni. Sokak szerint mindennap érdemes lenne fogyasztani a zöldségből, épp ezért néhány pontban össze is szedtük, miért építsd be a mindennapjaidba az egészséges, alacsony kalóriatartalmú zöldséget. A fogyókúrázók sem véletlenül választják, hiszen 100 grammnyi zöldség elfogyasztásával mindössze 16 kalóriát viszel be a szervezetedbe.
Vitaminbomba
Az uborka dúskál a vitaminokban és az ásványi anyagokban, jelentős mennyiségű B-, C-, E-, és K- vitamint tartalmaz. Ásványi anyagok közül magnézium-, foszfor-, vas-, káliumtartalma jelentős. Az antioxidánsok védik a sejteket, semlegesítik a szervezetben lévő szabadgyököket. Az uborka legértékesebb része a héja, de a zöldség magjától sem kell félni, rostot és béta-karotint tartalmaz.
Vitamintartalmának köszönhetően az immunrendszert is erősíti, energiával tölti fel a szervezetet, vízhajtó, így érdemes zöld turmixban használni, napindítónak tökéletes választás. Mivel vitaminban bővelkedik, ne csak fogyaszd, külsőleg is alkalmazhatod, megszépíti a bőrt, a fáradt szemekre ajánlott uborkakarikát helyezni.
Viszlát emésztési problémák!
Mivel magas a víz- és a rosttartalma, ezért segíti az egészséges bélmozgást, rendszeres fogyasztásával elkerülhető a székrekedés, megszünteti a puffadást és méregtelenít.
A vese jó barátja
A mindennapi uborka fogyasztás jótékonyan hat a vesére. Csökkenti a vérhúgysav szintjét, ezáltal elősegíti a vese egészséges működését.
Jó a szívnek
Káliumtartalmának köszönhetően hozzájárul a szív egészségéhez. Az uborkafogyasztás csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.
Irritált bőrre gyógyír
Napégette vagy rovarcsípés okozta irritált bőrre a zöldség héját érdemes használni, vagy a sérült területre uborkakarikát lehet tenni.
Fotó: Getty Images