
A 10 legjobb fogás az ázsiai konyhából: tojásos rizs, szezámmagos csirke, ramen

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Brokkolis partifalatok tele fehérjével: egészséges nasi vagy könnyű vacsi
Ropogós

Krémes, sajtos mexikói kukoricasaláta: izgalmas köret húsok mellé

Mennyei habos piskóta csokimázzal: tejfölmousse borítja a puha tésztát

Extrán ropogós rántott halrudacskák: ebben nincs adalékanyag

Így távolítsd el a vízfoltokat a faasztalokról: 5 bevált tippet mutatunk

A legkrémesebb ramen mogyoróvajjal: egy hétköznap estébe is belefér
Kínai büfés kedvenc, japán klasszikus és thai kókusztejes finomság is található az alábbi válogatásban. Ha szereted az ázsiai konyhát, mindenképp készítsd el őket, ha pedig nem kedvelted eddig, ezekkel kezdd az ismerkedést.
Igaz, nem lehet egy kalap alá venni az ázsiai konyhát, mert nagyon sokszínű, változatos attól függően, melyik országról, vagy akár melyik tartományról van szó, vannak olyan fűszerek és ízesítők, amelyek visszaköszönnek szinte mindegyik ételben. Most a személyes kedvenceinket szedtük egy csokorba, legyen szó japán, kínai vagy thai ételről, de természetesen a sort még bőven lehetne folytatni.
Ha ázsiai ételek készítésére adod a fejed, van pár olyan összetevő, amit érdemes előtte beszerezned. Ilyen a szójaszósz, a rizsecet, a jó minőségű chiliszósz, gyömbér, lime, de szezámolajat is érdemes venned egy üveggel. Itt írtunk róla korábban, mennyiért tudod ezeket megvásárolni.
Ramen
Ahhoz, hogy igazi rament készíts, szükséged lesz türelemre és egy kis megszállottságra is, ugyanis rá kell szánni az időt, ha az autentikus élményt szeretnéd reprodukálni. Ez a folyamat szenvedélyes levesfüggőknek való, de nekik kötelező kipróbálniuk. A házi alapléből készült leves beáztatott algalapok levével, sertéscsontokkal, kötözött hússal, gyömbérrel és fokhagymával fő együtt, majd szójaszószban pácolt tojással, shiitake gombával és pak choijal tálalhatod.

Kókusztejes csirkeleves
A Tom Kha Gai, vagyis a thai konyha híres kókuszos csirkelevese kihagyhatatlan, igaz, igényel egy-két különlegesebb hozzávalót, cserébe pillanatok alatt elkészül. A leves karakterét a citromnád és a kaffirlime-levél adja meg, ezeket ázsiai üzletekben tudod beszerezni. A kókusztejtől édeskés, a lime-tól savanykás és a chilitől csípős levesben tökéletes harmóniában állnak egymással az ízek.

Kínai csípős-savanyú leves
A kínai büfék kínálatából sosem hiányozhat a csípős-savanyú leves, amely a keményítőnek köszönheti jellegzetes állagát. A levesbetétek szabadon variálhatók, készítheted hússal és tofuval is, ami viszont nem hiányozhat belőle, az a szójaszósz, a rizsecet és a jó minőségű chiliszósz. A levest 20 percen belül az asztalra teheted, utolsó pillanatos megoldásnak is tökéletes.

Tojásos sült rizs
Ha eddig azt gondoltad, unalmas köret a rizs, próbáld ki ezt az ázsiai receptet, tojással, szójaszósszal és zöldségekkel keverve, picit megpirítva teljesen újjászületik. A zöldségeket szabadon variálhatod, de fontos, hogy ne főzd/süsd őket teljesen puhára, az a jó, ha picit roppanósak. A szójaszószt ízlés szerint adagold attól függően, mennyire vagy megbarátkozva az ízével.

Csirkés-zöldséges stir fry
A stir fry, vagyis rázva pirítás egy kínai konyhatechnológia, amely lényege, hogy az alapanyagokat egyforma méretűre vágják, majd nagy lángon, hirtelen pirítják meg őket. A hús együtt is készülhet a zöldségekkel, de ha csirkét használsz, vigyázz, nehogy kiszáradjon. A megpirult alapanyagokra végül mézes szójaszószt szokás önteni, amely a keményítőtől szépen besűrűsödik, bevonja a hozzávalókat.

Csirkefalatok szezámos bundában
Ha egy kedvencet kell megnevezni az ázsiai konyhából, szinte biztos, hogy mindenkinek a mézes-szezámos csirkefalatok jutnak az eszébe. A hús először lisztes-tojásos bundában mártózik meg, majd aranybarnára sül, végül mézes szószt kap a nyakába, és szezámmagban hempergetik meg. Hogy a bunda igazán ropogós legyen, a liszt mellől ne hagyd el a keményítőt sem.

Édes-savanyú csirke
A kínai büfék másik nagy kedvence az édes-savanyú csirke, amit ráadásul nagyon egyszerűen és gyorsan el lehet készíteni. A hús mellé répa, ananász, kaliforniai paprika is kerülhet, ez tetszőlegesen variálható, a lényeg úgyis a szósz. Ez az étkezési keményítőtől lesz olyan ragacsos és fényes, mint a büfékben, az ízéről pedig méz, ecet és paradicsom gondoskodik.

Teriyaki lazac
Az ázsiai konyhában nem csak a húsok népszerűek, a tengeri herkentyűk és a halak is. A híres teriyaki szósz sem csak csirkével működik, lazaccal is mennyei. A hal nagyon gyorsan megsül, a szósztól nagyon szaftos és izgalmas lesz. Ha szeretnéd, zöldségekkel együtt is készítheted, így a köreten sem kell gondolkodnod, csak arra figyelj, hogy a lazacnak kevesebb idő kell, az kerüljön legutoljára a tepsibe.

Chilis csirke
Ha nem riadsz vissza a csípős ételektől, sőt, kifejezetten szereted a chilit, akkor ezt a fogást is imádni fogod. A chili mellől nem hiányozhat a gyömbér és a fokhagyma sem, a csípősséget pedig egy kevés mézzel ellensúlyozhatod. A csirkemell pár perc alatt puhára sül, de a szósz sem készül tovább, úgyhogy utolsó pillanatos ebédre is tökéletes választás.

Szecsuáni csirke
Ha klasszikussal indítottuk, azzal is zárjuk a felsorolást, a szecsuáni csirke ízekben gazdag, a hús mellé zöldségek és földimogyoró kerül, majd az egészet megkoronázza a szójaszószos öntet. A szecsuáni csirke igazából egy készítési módot jelöl, ebben a tartományában wokban rázva pirítják az ételt. Itthon a mogyorós változatot értjük alatta, a ropogós elem feldobja a végeredményt.
Fotók: Getty Images, Ács Bori/Sóbors