Bab minden mennyiségben: a 6 legjobb recept a levestől a fasírtig
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Kiadós egytepsis fogás csirkecombbal: kevés munkával készül
Ropogós
Édes, quinoával töltött sütőtök: aszalt gyümölcsökkel készül
Bajor szalvétagombóc: ízletes köret néhány hozzávalóból
Sűrű, krémes karfiolleves: sütőben sült zöldség fő a fűszeres lébe
Mennyei krumplipalacsinta füstölt lazaccal: hűs tejföllel kínáld
Melengető őszi desszertek egy helyen: ezeket süsd meg a szezonban
A bab, mint az egyik legnépszerűbb hüvelyes zöldség, a főzeléktől kezdve a fasírton át egészen a levesig rengeteg ételt megihletett már. Ezúttal a 6 legjobb babos receptet válogattuk össze.
A babról talán kevesen tudják, mi mindenre képes: amellett, hogy komplex vitaminforrás, hiszen B1-, K-vitamin-, foszfor-, magnézium-, nátrium- és folsavtartalma is kiemelkedő, nagy mennyiségben tartalmaz vasat és mangánt is.
Fogyasztásával megelőzhető a rák, a szívroham, a cukorbetegség kialakulása, ugyanakkor az elhízással is képes felvenni a harcot. Részt vesz az öregedés lassításának folyamatában, és ha jól készíted el, akkor még a gyomrot sem terheli meg.
Ráadásul a belőle készült ételek a mennyei ízükkel is elvarázsolnak majd!
Babos egytálétel jamaicai módra
Ez az egzotikus étel nemcsak nagyon tápláló, de gyorsan el is készíthető. Az alapfűszerek mellett a gyömbér, a jamaicai fűszerkeverék és a kókuszkrém teszi fel az i-re a pontot, a végeredmény pedig egy sűrű és selymes szósszal kiegészült, zöldséges ragu.
Babfasírt gazdagon
A bab, akárcsak a lencse, tökéletes arra, hogy húshelyettesítőként fasírtot is készíts belőle. Ezt a szaftos fogást pedig akár előételként, akár főételként is fogyaszthatod, nem fog cserben hagyni. Figyelem, húsimádók is bátran elkészíthetik!
Fehérbabos tészta
Ennek a fogásnak a titka a fehérbabban rejlik, ettől válik ugyanis igazán krémessé a szósz. Ráadásul maga az egész fogás alig fél óra alatt elkészíthető, így amellett, hogy egy laktató ebédet főzhetsz, még csak nem is kell hozzá órákig a konyhában rostokolnod.
Brazil, babos egytálétel
Elszakíthatatlan vonzódásunkat a babos egytálakhoz mi sem bizonyítja jobban, mint ez a minimális alapanyagból készülő, autentikus brazil fogás, a feijoada. Ez az étel feketebabból, kolbászból és szalonnából készül, amit alaplével és némi fűszerrel dobnak fel, majd rizzsel tálalják.
Sonkás bableves
Vétek lenne megfeledkezni egy kiadós bablevesről egy kifejezetten bab tematikájú válogatásban. Egy spanyol receptből merítve, az észak-spanyolországi Asztúria ihlette Fabada Asturianára esett a választásunk, ami egy fehérbabból készült étel, amit általában sertéshússal és chorizóval készítenek. Igaz, Spanyolországban klasszikusan tanyababból főzik, de mivel ez nálunk nem őshonos fajta, fehérbabból készítve is tökéletes lesz.
Görög sült bab
A végére egy görög babos ételt hagytunk, ami húsmentes ugyan, de mint minden étel, ez is elkészíthető húsos változatban. A görög sült bab lelke a vele együtt párolódó zöldségekben rejlik. Alapjául az óriásbab vagy a vajbab szolgál, és természetesen ez is elkészíthető előáztatást nem igénylő, konzerves babból is.
Fotók forrása: Getty Images, Kapitány Beáta/Sóbors, Sági-Kühn Zsófia/Sóbors