Bab minden mennyiségben: a 6 legjobb recept a levestől a fasírtig

babos-receptek
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A bab, mint az egyik legnépszerűbb hüvelyes zöldség, a főzeléktől kezdve a fasírton át egészen a levesig rengeteg ételt megihletett már. Ezúttal a 6 legjobb babos receptet válogattuk össze.

A babról talán kevesen tudják, mi mindenre képes: amellett, hogy komplex vitaminforrás, hiszen B1-, K-vitamin-, foszfor-, magnézium-, nátrium- és folsavtartalma is kiemelkedő, nagy mennyiségben tartalmaz vasat és mangánt is.

Fogyasztásával megelőzhető a rák, a szívroham, a cukorbetegség kialakulása, ugyanakkor az elhízással is képes felvenni a harcot. Részt vesz az öregedés lassításának folyamatában, és ha jól készíted el, akkor még a gyomrot sem terheli meg.

Ráadásul a belőle készült ételek a mennyei ízükkel is elvarázsolnak majd!

Babos egytálétel jamaicai módra

Ez az egzotikus étel nemcsak nagyon tápláló, de gyorsan el is készíthető. Az alapfűszerek mellett a gyömbér, a jamaicai fűszerkeverék és a kókuszkrém teszi fel az i-re a pontot, a végeredmény pedig egy sűrű és selymes szósszal kiegészült, zöldséges ragu.

jamaicai-babos-egytal

Babfasírt gazdagon

A bab, akárcsak a lencse, tökéletes arra, hogy húshelyettesítőként fasírtot is készíts belőle. Ezt a szaftos fogást pedig akár előételként, akár főételként is fogyaszthatod, nem fog cserben hagyni. Figyelem, húsimádók is bátran elkészíthetik!

babfasirt

Fehérbabos tészta

Ennek a fogásnak a titka a fehérbabban rejlik, ettől válik ugyanis igazán krémessé a szósz. Ráadásul maga az egész fogás alig fél óra alatt elkészíthető, így amellett, hogy egy laktató ebédet főzhetsz, még csak nem is kell hozzá órákig a konyhában rostokolnod. 

babos-teszta

Brazil, babos egytálétel

Elszakíthatatlan vonzódásunkat a babos egytálakhoz mi sem bizonyítja jobban, mint ez a minimális alapanyagból készülő, autentikus brazil fogás, a feijoada. Ez az étel feketebabból, kolbászból és szalonnából készül, amit alaplével és némi fűszerrel dobnak fel, majd rizzsel tálalják.

feijoada

Sonkás bableves

Vétek lenne megfeledkezni egy kiadós bablevesről egy kifejezetten bab tematikájú válogatásban. Egy spanyol receptből merítve, az észak-spanyolországi Asztúria ihlette Fabada Asturianára esett a választásunk, ami egy fehérbabból készült étel, amit általában sertéshússal és chorizóval készítenek. Igaz, Spanyolországban klasszikusan tanyababból főzik, de mivel ez nálunk nem őshonos fajta, fehérbabból készítve is tökéletes lesz.

fabada

Görög sült bab

A végére egy görög babos ételt hagytunk, ami húsmentes ugyan, de mint minden étel, ez is elkészíthető húsos változatban. A görög sült bab lelke a vele együtt párolódó zöldségekben rejlik. Alapjául az óriásbab vagy a vajbab szolgál, és természetesen ez is elkészíthető előáztatást nem igénylő, konzerves babból is.

gorog-sult-bab

Fotók forrása: Getty Images, Kapitány Beáta/Sóbors, Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon