5 hely a konyhádban, ami a baktériumok melegágya – Ezekre figyelj, hogy elkerüld a fertőzést

ktcover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Főzni, sütni, na, meg az enni szeretők körében a lakás legkedveltebb pontja a konyha.

A konyha kedvelt gyülekezőhely, a családi és baráti társaságok központi helye, itt készül a reggeli, amit sok esetben itt is habzsolnak el, de a nap lezárása is itt történik a vacsora készítésével és fogyasztásával. 

Funkciója és mindennapi igénybevétele miatt fontos, hogy mindig makulátlan tisztaságú legyen, nem csak ott kell takarítani, ahol a papok táncolnak. Érdemes figyelni az apróságokra, ne csak a konyhai dolgozópultra legyen figyelem fektetve, a konyhaszekrény és hűtő fogantyújának tisztítására is időt kell szánni. Hisz főzés során rengetegszer érintkezik az ember ezekkel a felületekkel, ha pedig nincs letakarítva fertőtlenítőszerrel, akkor olyan baktériumok telepedhetnek meg rajtuk, mint a szalmonella és a listeria.

Cikkünkben összeszedjük azokat a pontokat, gyakran használt konyhai eszközöket, amelyek bizony a baktériumok kedvelt helyei lehetnek.

Mosogatószivacs

Az aprócska tárgy fontos feladatot lát el, a koszos edények, tányérok tisztán tartásáért felel - illik gyakran cserélni, hisz összegyűjti a baktériumokat, és mivel nedves közeg, segíti azok szaporodását. A legjobb, ha 2-3 hetente cseréled a szivacsot, használata alatt pedig figyelni kell a tisztán tartására, folyó víz alatt érdemes átöblíteni, de magasabb százalékú ecetbe is be lehet áztatni 5 perce, utána vízben kell kinyomkodni. Az ecet remek baktériumölő.

mszct

Hűtőszekrény

A hideg ellenére remek hely a baktériumoknak. Hogy miért? Mert a zöldségek és gyümölcsök a hosszabb eltarthatóság miatt mosás nélkül kerülnek a jégszekrénybe. A szalmonella baktérium sok esetben a mosatlanul fogyasztott zöldségek és gyümölcsök elfogyasztásával kerül a szervezetbe, épp ezért falatozás előtt alaposan meg kell mosni az egészséges csemegét. De mi a helyzet a hűtő polcaival? A legideálisabb az lenne, ha havonta egyszer meleg vízzel és tisztítószerrel alaposan ki lenne mosva a hűtő belseje.

ktct1

Vágódeszka

Zöldségek, gyümölcsök és húsok is megfordulnak rajta. Minden használat után fontos, hogy gondosan el legyen mosva, van, aki a vizes, mosogatószeres tisztításra esküszik, míg más ecettel ápolja a fontos konyhai eszközt. Sokan friss citrommal szokták alaposan átdörzsölni, de sóval és teafaolajjal is meg lehet tisztítani, fertőtlenítő hatásuk erős. A teafaolaj pedig kifejezetten jót tesz a fa vágódeszka rostjainak.

Gáztűzhely

A konyha főszereplője, amiről minden használat után árulkodik. A kicsapódó zsiradék rajta landol - a legjobb az lenne, ha minden főzés után alaposan le lenne takarítva meleg, mosogatószeres szivaccsal, nem szabad hagyni, hogy a foltok rásüljenek, aztán meg vért izzadva lehet szenvedni a rendbetételével. Makacsabb foltok eltüntetésénél hideg zsíroldót és dörzsiszivacsot kell használni. Természetes módszerek közül a szódabikarbóna a leghatásosabb.

gtct

Mosogató

A koszos edények és tányérok itt születnek újjá. Nyers húsok és zöldségek is megfordulnak benne. Valamiért sokan nem fordítanak nagy gondot a tisztán tartására, pedig minden este az utolsó mosogatás után érdemes lenne fertőtlenítőszerrel átmosni, de a lefolyó tisztításáról sem szabad megfeledkezni.

Hogy mindig makulátlan legyen a konyha, főzés után ki kell takarítani, nem szabad felhalmozni a piszkos edényeket, a dolgozófelületeket mindig le kell fertőtleníteni, legalább heti egyszer a konyha padlóját fertőtlenítőszerrel fel kell mosni. Így biztos nem fognak elszaporodni a veszélyes baktériumok.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon