Tápláló és egészséges cukorpótló a banán: a héját is felhasználhatod

bcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Minél érettebb a banán, annál magasabb a cukortartalma, épp ezért bátran használhatod sütemények készítésénél is, remek édesítő.

A banán az egyik legtáplálóbb gyümölcs, kalóriadús, energiával tölt fel, vitaminokban és ásványi anyagokban bővelkedik.

A messziről érkező gyümölcs egész évben beszerezhető. Finom magában, de energiadús turmix formájában is érdemes kipróbálni, sőt, még sütésnél és főzésnél is nagyon izgalmas alapanyag. A túlérett banánnak és a héjának is hasznát veheted. Nem csak az íze miatt érdemes fogyasztani, mutatunk 7 okot, hogy továbbra is gyakran falatozz az egészséges gyümölcsből.

Csökkenti a vérnyomást és jót tesz az emésztésnek

  • A banán bővelkedik káliumban és magnéziumban, ezért jótékony hatással van a vérnyomásra és a szív barátja.
  • Káliumtartalma miatt a csontokat is védi.
  • A banán rostban gazdag, ezért jó hatással van az emésztőrendszerre, a székrekedésen is segít.
  • A gyümölcs gyomorrontás idején is fogyasztható, könnyű megemészteni, nyugtatja a háborgó gyomrot. Plusz a kálium segít regenerálni a kiszáradt testet.
  • A banánban A-vitamin is található, amely a látást támogatja.
  • B6-vitamin-tartalma miatt javítja a hangulatot, csökkenti a stressz-szintet. 

Mire használhatod a túlérett banánt?

Sokan automatikusan a kukába hajítják a megbarnult, pöttyös, puha banánt, pedig rengeteg finomságot lehet belőle készíteni, és még a tojás helyettesítésére is jó. Bizony, ha épp elfogyott a tojás, vagy kevesebb áll a rendelkezésedre a receptben írt mennyiségnél, akkor használd helyette a gyümölcsöt. Egy közepes méretű banán 1 darab tojásnak felel meg. A túlérett banánnal nagyon egyszerű dolgozni, villával pépesítve mehet a masszába.

Más érdeme is van, sokkal szaftosabb textúrát kap tőle a süti, és az édes zamat kialakításáról is gondoskodsz így. A banán a datolya után a második legédesebb gyümölcs.

5 kedvenc banános receptünk, melyek érett banánból a legfinomabbak:

bct2

A héját se dobd ki!

Gondolkodtál már valaha azon, mihez kezdhetsz a banán héjával? A banánhéjban található enzimek, antioxidánsok, tápanyagok bőrpuhító és hidratáló hatásúak, ezért az otthoni szépségápolásban vagy a ház körüli teendőkben is hasznát veheted.

Arcápolás banánhéjjal

A banánhéj belső felét egyszerűen masszírozd az arcodba, majd dőlj hátra 15-20 percre, és lazíts. Miután letelt az idő, langyos vízzel alaposan mosd meg az arcodat. Arcpakolást is készíthetsz érettebb banánból, 1-2 evőkanál joghurttal összekeverve. A házi pakolást vidd fel az arcodra, hagyd rajta 15 percet, majd langyos vízzel mosd le.

Cipőtisztítás banánhéjjal

A banánhéjjal meglepően jól lehet cipőt polírozni. A héj belső felével egyszerűen dörzsöld át a bőrcipőt, majd töröld át textilruhával.

Növényvédő szernek is tökéletes

Kerti és szobanövények ápolásánál is használhatod a banánhéjt, remek vitaminpótló. Egyszerűen darabold fel a banán héját, és tegyél a növény földjébe 1-2 darabot. A banán káliumtartalma erősebbé, ellenállóbbá teszi a szobanövényeket.

A banánhéj belső felével érdemes átdörzsölni a növények levelét, sokkal fényesebben fognak ragyogni.

Kerti növényeknél is igazi csodaszer: ha fokhagymagerezdet csomagolsz a héjba, és így ásod a földbe, akkor megvéded a növényt a kártevőktől.

Meg is lehet enni?

Igen! Méghozzá banánbacont készíthetsz a héjból. A recept a fenntarthatóság jegyében született. A kezeletlen, alaposan megmosott banánhéjat pácold be tetszőleges fűszerekbe, szójába és Worcestershire-szószba, majd dobd hideg serpenyőbe és süsd sötétbarnára. A banánból készült különleges harapnivaló hasonlít a sült baconre, ízre azonban távol áll tőle. Te ki mernéd próbálni?

Fotó: cover: Getty Images, belső: Getty Images

Ezt is szeretjük