A 10 legfinomabb barackos recept a főételektől a desszertekig
Cikkek
Cékla minden mennyiségben: a 6 legjobb receptet mutatjuk
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Fűszeres, forralt gyömbérsör: ünnepi ital pillanatok alatt
Kandírozott, ropogós pekándió: szuper gasztroajándék is lehet
Foszlós, svéd kardamomos csiga: ezzel indítsd a téli reggeleket
Pirosra sült, omlós kacsacomb hagymás tört krumplival és szilvás párolt káposztával
Így dekoráld a linzert és a különböző kekszeket: tippek a tökéletes díszítéshez
Mindegy, hogy őszi- vagy sárgabarack, az édes, lédús gyümölcs sokak kedvence, érdemes belőle minél többféle finomságot készíteni, amíg tart a szezon.
A jó érett barackot magában is élvezet falatozni, de rengeteg minden készülhet belőle, legyen szó édességről, italról vagy sós főételről. Ha télen is szeretnéd élvezni a zamatos gyümölcsöt, tedd el befőttként vagy lekvárként, az alábbi receptekhez azonban friss barackra lesz szükséged.
Bár legtöbbször valamilyen sütemény készül a lédús gyümölcsből, mennyei koktélok alapja is lehet, hús mellé is jól illik, de köretként is funkcionálhat. Az alábbi válogatásban igyekszünk megmutatni a barack sokoldalúságát, ötleteket adunk, hogy mi mindenben érdemes kipróbálni.
Barackos pite
Kezdjük a sort egy klasszikussal, a rácsos pitével, amely nem csak almával és meggyel, barackkal is mennyei. A sok gyümölcstől nagyon szaftos lesz, azonban érdemes zsemlemorzsával vagy búzadarával, esetleg darált keksszel megszórni a tésztát, hogy ne ázzon át a tölteléktől. A pitetészta elkészítése sem nagy ördöngösség, csak arra figyelj, hogy gyorsan dolgozz, a vaj ne olvadjon meg a kezed melegétől.
Barackos morzsasüti
Hasonló, mégis más a barackos morzsasüti, amelynek szintén omlós vajas tészta az alapja, a tetejére azonban nem rács, hanem morzsa kerül. A barack - a keményítőnek köszönhetően - lekvárrá lényegül át a sütőben. A tésztával nem lesz sok dolgod, se nyújtani, se gyúrni nem kell, csak belenyomkodod a tepsibe, a másik felét pedig a barack tetejére szórod.
Fordított baracktorta
Még egy fokkal egyszerűbb a francia fordított torta, a Tarte Tatin receptje, amely nem csak almával, barackkal is készülhet. A gyümölcsöt karamellel kell nyakon önteni, majd mehet rá a keverem-kavarom tészta. Ez a recept kezdőknek is sikerülni fog, ráadásul elég 20 percet rászánni, utána már csak azt kell megvárni, míg megsül a torta.
Barackos gombóc
A szilvás gombóc univerzális kedvenc, de érdemes másfajta gyümölccsel is kipróbálni a klasszikus édességet. A barackkal töltött krumpligombóc főételként is megállja a helyét, ha teljes kiőrlésű liszttel készíted, még tovább jóllakat. Fahéjas, pirított zsemlemorzsával kínáld, hogy igazán finom legyen, de hűs tejföl vagy fagyi is mehet mellé.
Grillezett barack
Szinte bármit megsüthetsz grillen, nem csak zöldségeket érdemes a rácsra dobni. A grillezett barack különösen finom, főleg, ha olvasztott vajba és cukorba hempergeted. Ha inkább sós irányba vinnéd el a gyümölcsöt, ízesítés nélkül tedd a rácsra, majd a picit füstös barackot kínálhatod hús vagy sajt mellé, de salátába is kerülhet.
Sárgabarack-krémleves
A hideg, hűsítő, frissítő levest főzni sem kell, csak összeturmixolod az alapanyagokat és készen is van. Összvissz 4 hozzávalóra lesz szükséged hozzá, barackra, joghurtra, narancslére és cukorra. Ha esetleg zavar a barack héja, forrázd le, húzd le róla, csak utána pürésítsd. Joghurtból görögöt érdemes használni, úgy még krémesebb lesz a végeredmény.
Bellini
A legegyszerűbb, mégis egyik legfinomabb koktél a Bellini, amelyhez csak 2 hozzávalóra van szükség, nevezetesen barackra és proseccóra. Utóbbit pezsgőre is cserélheted, ha éppen az van otthon, de fehérborral is készülhet, ha nem szeretnéd, hogy szénsavas legyen. A Bellini igazi nyári ital, friss, édes, érett barackot használj hozzá, úgy lesz igazán finom.
Barackos jégkása
Barackos jégkása többféleképpen is készülhet: ha baracklével öntöd fel a fagyott gyümölcsöt, gyerekeknek kínáld, ha fehérborral, a felnőttek kedvence lesz ez a koktél. Ebben a receptben nem a jégkocka - vagy nem csak az - gondoskodik a jégkásaszerű textúráról, hanem a fagyos barack. Ha borral készíted, használhatsz belőle édeset és szárazat is attól függően, melyiket kedveled te és a vendégeid.
Csirkemell őszibarackkal
A végére hagytuk a főételeket, a két kedvencünket mutatjuk. A hús és a barack tökéletes párost alkotnak, a vajpuhára sült csirkemellhez nagyon jól passzol az édeskés, de fűszeres barack. A húst szaftosan tartja, közben pedig elképesztően puhán olvad bele a szaftba. Egy kis mézzel lehet még fokozni az édes ízeket, egy kevés balzsamecettel pedig ellensúlyozhatod azokat.
Őszibarackos kuszkusz fetával
Ha unod már a rizst és a krumplit, próbálj ki más köreteket is, barátkozz meg a kuszkusszal, nagyon változatosan lehet elkészíteni, nagy előnye, hogy rengetegféleképpen ízesítheted. Ha szezonális alapanyaggal gazdagítanád, keverj hozzá őszibarackot, sós irányba pedig a feta sajt segítségével viheted el. Egy kevés pirított tökmag pedig megkoronázza az egész fogást.
Fotók: Getty Images, Szász Eszter, Sági Zsófia/Sóbors