
Bazsalikomtermesztés otthon: így marad életben a boltban vett növény

Cikkek


Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni

Így lesz sűrű az eperdzsem természetes alapanyagokkal – Egyszerű, gyors változat
Ropogós

Görög csirke pitába töltve: könnyű, mégis laktató ebéd

Túrós-ribizlis muffin egyszerűen: ez lesz a nyár kedvence

Főtt kukorica air fryerben: 15 perces recept

Bazsalikomtermesztés otthon: így marad életben a boltban vett növény

Laktató lencsés egytál pirított hagymával: kamrafosztogatós ebéd
Friss pesztó saját termesztésű bazsalikomból? Nem álom többé! Így lehetsz te is balkonkertész!
Kevés dolog dobja fel úgy az otthoni főzést, mint a friss zöldfűszerek illata. A segítségükkel sokkal több életet és ízt csempészhetünk az egyszerű fogásokba is.
Már szinte az összes szupermarketben kapható cserepes fűszernövény, de ha szerencsénk van, akkor csomagolt, vágott zöldfűszereket is találhatunk, ami gyors, instant megoldást kínál egy-egy főzés alkalmával. Persze ezek is jó megoldások, de valljuk be, nincs annál jobb, ha nem kell boltba szaladni a friss petrezselyemért a leves tetejére, és amikor a saját menta kerül a házi limonádéba.

Az otthoni fűszerkert kicsit sem bonyolult dolog, kedvenc fűszernövényeink termesztése sokkal egyszerűbb, mint gondolnánk. Ráadásul kis helyen is elférnek, gyorsan nőnek, és minimális gondoskodás mellett is bőségesen teremnek. Ebben a cikkben lépésről lépésre végigvesszük, hogyan nevelhetsz sikeresen bazsalikomot. Megtudhatod, mikor, hova és hogyan érdemes ültetni, mennyi fényt és vizet igényel, és milyen trükkökkel teheted még gazdagabbá az otthoni mini fűszerkertedet! Balkonkertészkedésre fel!
Bazsalikom, a zöldfűszerek királynője
A bazsalikom az egyik legkedveltebb és leggyakrabban vásárolt zöldfűszer. A boltok polcain mindig szép nagy levelű bazsalikomokat kapni, de biztos te is sokszor próbálkoztál már életben tartani a megvásárolt egyedet, sajnos sikertelenül. Fontos tudnod, hogy nem te rontottad el!

Egyszerűen ezeket a növényeket nem azért nevelik, hogy sokáig éljenek, a cél sokkal inkább a rövid távú felhasználás. Egy cserépben gyakran 15-20 növény is van annak érdekében, hogy szép dúsnak látszódjon. A gyors növekedésnek köszönhetően a gyökerek gyengék, és nem alkalmasak, hogy hosszú távon táplálják a növényt. Mégis van megoldás!
Első lépésként óvatosan vedd ki a cserépből és szedd szét 3-4 kisebb csoportra a bazsalikomokat. Fontos, hogy ne egyesével, mert az gyengíti őket. Ültesd át egy balkonládába 10-15 cm távolságra egymástól vagy nagyobb cserepekbe. Alulra mindenképp válassz vízelvezető réteget, ez lehet agyaggranulátum vagy kavics. És az egyik legfontosabb: a megfelelő föld, mindenképp fűszernövényeknek való laza, tápanyagdús földet válassz.
A fény a bazsalikom igazi éltetője, így sajnos nem elég a sötét konyhapulton tartanod a növényedet. Érdemes déli vagy nyugati fekvésű helyet keresni neki, ahol naponta 6-8 órán keresztül éri a napfény, ugyanis ha nem kap megfelelő mennyiségű fényt, akkor a szárai hosszúak és gyengék lesznek. A földje legyen enyhén nyirkos, de fontos, hogy ne legyen túláztatva. A nyári melegben akár mindennap is locsolhatod, de két locsolás között várd meg, míg a föld felső rétege szárazzá válik. 2–3 hetente érdemes biofűszernövény-táppal rásegíteni a növekedésre.

Ha azt szeretnéd, hogy szép erős növényed legyen, ne a szép nagy leveleket csipkedd le róla! Helyette mindig a hajtáscsúcsokat használd, ettől lesz szép bokros a növény. És arra is figyelj, hogy ha megindul a virágzás, azonnal vágd vissza, mert ha engeded virágozni, a növényed megáll a fejlődésben.
Mit készíts bazsalikomból
Ha jó munkát végeztél, és szép nagy bazsalikomot nevelgetsz, akkor itt van pár ötlet, hogy mire használhatod fel:
- Bazsalikomos cukkinikrémleves
- 20 perces bazsalikomos-parmezános tészta
- Paradicsomos bruschetta friss bazsalikommal
- Omlós, citromos-bazsalikomos vajas keksz
- Ínycsiklandó paradicsomos kuszkusz
- Bazsalikomos limonádé
Bazsalikompesto

Hozzávalók 1 adaghoz
- 6 csokor friss bazsalikom
- 5 dekagramm parmezán
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 marék fenyőmag
- 2 szem szegfűszeg
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál víz
- 1 evőkanál citromlé
Elkészítés:
Az összes hozzávalót konyhai robotgépbe tesszük, addig dolgoztatjuk, míg a gép selymes, krémes állagúra nem pürésíti az alapanyagokat.
Fotók: Getty Images