Ínycsiklandó paradicsomos kuszkusz: tápláló és nagyon finom

Paradicsomos kuszkusz cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A kuszkusz főleg az arab konyhában népszerű köret, mely szaftosabb fogások mellé is tökéletes, és tartalmas, friss egytálételek is alkothatók belőle.

A kuszkusz durumbúzából készült gabonatöret, amelyet liszttel és vízzel apró szemcsékké dolgoznak. Hagyományosan kézzel készül, ma már azonban gépek gyártják. A kuszkuszt párolják, így lesz finom puha és könnyed. Tradicionálisan kuszkuszpárolóban készítik, de sima edényben is könnyedén össze lehet dobni.

A kuszkusz picit emlékeztet a magyar konyha kedvencére, a tarhonyára. Ahhoz hasonlóan a kuszkusz is remekül illik szaftosabb ételek mellé, ilyen a bárányragu. A különlegességből egytálételek vagy köretek is összedobhatók. Érdemes zöldségekkel egybeforgatni, így önmagában is jólesik, és húsok mellé is kínálható.

Így lesz még finomabb!

A lent talált receptet érdemes továbbálmodni, főleg akkor, ha egytálételként kerül az asztalra. Bátran keverhető hozzá egy kis pesztó és mozzarella sajt is.

Paradicsomos kuszkusz

Paradicsomos kuszkusz ct

Hozzávalók 4 személyre

  • 25 dkg kuszkusz
  • kevés olívaolaj
  • 3 dl víz
  • só ízlés szerint
  • őrölt fehér bors ízlés szerint
  • 2 darab újhagyma
  • 10 dkg koktélparadicsom
  • 5 levél bazsalikom
Recept idők

Elkészítés:

A kuszkuszt mérjük edénybe, majd kevés olajon kicsit pirítsuk meg (körülbelül 1-2 percig). Ezután öntsük rá a vizet, sót és borsot. Miután felforr, zárjuk el a lángot és várjuk meg, hogy a kuszkusz a folyadékot teljesen magába szívja. Közben keverjük át.

Az újhagymát mossuk meg és aprítsuk fel tetszőlegesen.

A paradicsomot is mossuk meg, majd vágjuk félbe, vagy hagyjuk egészben.

A bazsalikomleveleket is mossuk meg, majd tetszőlegesen aprítsuk fel.

Az előkészített zöldségeket és a zöldfűszert adjuk a kuszkuszhoz kevés olajjal, majd alaposan keverjük el.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük