10 kedvenc receptünk a brit konyhából: sokkal változatosabb, mint gondolnád
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A méltatlanul alábecsült angol konyha számtalan izgalmas fogást rejt, legyen szó reggelikről, főételekről vagy desszertekről, most a személyes kedvenceinket szedtük egy csokorba.
A brit konyhát sokan az angol reggelivel azonosítják, pedig messze túlmutat ezen a gasztronómiájuk. Bár most csak egy töredékét tudjuk megmutatni ebben a válogatásban, ha tetszenek ezek az ételek, érdemes felfedezned az angol recepteket.
Eggs Benedict
Kezdjük is a sort egy klasszikus angol reggelivel, a Benedict-tojással. Angol muffin, sonka, buggyantott tojás és az egyik legfinomabb alapmártás, a hollandi találkoznak a tányéron, ráérős, hétvégi délelőttökön megéri elkészíteni. Ha gyorsítanál a recepten, angol muffin helyett használhatsz zsemlét vagy bagelt is, ha pedig több időd van, sonka helyett sült hússal is próbáld ki.
Fish and chips
Habár az angol konyháról a fish and chips ugrik be elsőre, a brit nemzeti étel valójában portugál zsidóktól származik. A klasszikus fogás lelke a jó sörtészta, fontos, hogy hideg itallal dolgozz, és amennyire tudod, keverd ki belőle a szénsavat. Az aranybarnára sült bunda vajpuha halfilét takar, amely mellé friss, ropogósra sült krumpli is dukál.
Pásztorpite
Ha még egy fokkal laktatóbb fogásra vágysz, próbáld ki a britek pásztorpitéjét. A krémes krumplipüré alatt húsos-zöldséges ragu sül, isteni finom, szaftos és tartalmas ételt kapsz majd végeredményül. A pásztorpite maradékmentő receptnek sem utolsó, a megmaradt pörkölt/ragu és püré is új életre kelhet ebben a formában.
Toad in the hole
A toad in the hole elnevezés tésztában sült fűszeres kolbászt takar, pontosabban a Yorkshire pudding tésztája öleli körbe a húst. Az egész fogással körülbelül 5 perc munkád lesz, és a végén egy nagyon laktató és finom ételt kapsz majd. Az alapot szinte bármivel feldobhatod, hagymát is karikázhatsz a kolbász alá, de a tésztát is ízesítheted különböző fűszerekkel.
Scone
Az angol pogácsát, vagyis a scone-t édesen és sósan is tálalhatod, de az omlós vajas tészta önmagában is megér egy misét. Nagyon gyorsan és egyszerűen készül, ugyanis sütőporos a tésztája, amely a vaj mellett tejtől vagy tejszíntől lesz igazán puha. A tészta alapvetően édeskés, de el is hagyhatod belőle a cukrot, és sajtot is gyúrhatsz bele.
Lemon curd
A lemon curd, vagyis az angol citromkrém a brit konyhában olyan alapvető dolog, mint a mi kamránkban a lekvár, kekszekre kenik, süteményekbe töltik vagy kenyérrel kínálják. A főzött krém vajtól és tojássárgájától lesz krémes, és érdemes belecsempészni a citrom héját és levét is, hogy igazán citrusos legyen.
Welsh cakes
A welsh cakes, vagyis a vajas, mazsolás süti nagyon különleges, ugyanis bár omlós tésztája van, nem sütőben, hanem zsiradékon sütik, mint a palacsintát. A tészta puhaságáról a vaj mellett a zsír gondoskodik, de mivel a kisült süteményt kristálycukorba kell hempergetni, a ropogós elem sem hiányzik. Ha nem szereted a mazsolát, más aszalt gyümölccsel is kipróbálhatod.
Crumpet
A crumpet nem más, mint az angolok pufi, lukacsos palacsintája, amely nagyon könnyed és légies, ugyanis élesztővel készül. Azért, hogy szabályos kör alakja legyen, kiszúró formában vagy tojásgyűrűben érdemes sütni. Általában mézzel és vajjal kínálják, de mivel csak minimális cukor kerül a tésztájába, akár sós ételek kiegészítője is lehet.
Banoffee pie
Az egyik személyes kedvencem a banoffee pie, hiszen mennyire jó ötlet a banánt és a karamellt egy pitében egyesíteni! Ráadásul nagyon egyszerűen készül: az alapja darált keksz, így sütni sem kell, erre kerül a vajkaramella, a banán és egy nagy adag tejszínhab. Egyszerűen tökéletes, csak győzd kivárni, míg összeáll a hűtőben.
Mince pie
A mince pie becsapós édesség, sokáig félrefordítás áldozata volt, így azt hitték, darált hússal készül, pedig valójában egy desszertről van szó, amit az angolok főleg karácsonykor készítenek. Az apróra vágott aszalt gyümölcsök és fűszerek azt az érzetet kelthetik, mintha húsos ragut rejtene a tészta, pedig erről szó sincs. Az isteni töltelék omlós, vajas, a linzeréhez hasonló tésztába kerül.
Fotók: Getty Images, Sági Zsófia/Sóbors