![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Körtés mousse lett Budapest desszertje - Most hétvégén már meg is kóstolhatod
![budapestdesszertje](https://kep.index.hu/1/0/3456/34567/345677/34567703_2646569_249964609438a16d2364b231b9385906_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Harmadik alkalommal rendezték meg a Budapest desszertje versenyt, idén a körte volt a sütemények központi témája.
A Magyar Csokoládé és Édesség Szövetkezet által meghirdetett Budapest desszertje verseny célja a magyar cukrászati hagyományok és a hazai desszertek népszerűsítése, olyan édességeket szeretnének felvenni a cukrászdák állandó kínálatába, amelyek a lehető legszélesebb közönség tetszését tudják majd elnyerni.
A versenyt harmadik alkalommal rendezték meg, mint minden évben, idén is színvonalas alkotások, szinte műremekek születtek. A megjelenés mellett az ízt és az elkészíthetőséget is pontozták, vagyis olyan desszertet szerettek volna választani, amelyet otthoni körülmények között is viszonylag egyszerűen össze lehet állítani.
![](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3456/34567/345677/34567713_aa9c08e9c2f798460d0b64589f6a3d22_wm.jpg)
Az is lényeges szempont volt, hogy milyen alapanyagok kellenek hozzá, a zsűri a szezonális, a piacról is beszerezhető hozzávalókból készült desszerteket értékelte jobbnak. Idén a verseny a körte, mint alapanyag köré épült, minden egyes süteménynek ezt a gyümölcsöt kellett a középpontba állítania.
Az idei győztes
Az idei győztes a Szamos Marcipán egyik süteménye lett, a körtés karamell mousse, Nagy Péter cukrászmester alkotása. A desszert többféle textúra kombinációja: az alapja Sacher-torta, erre körtepürével töltött vanília mousse kerül, a tetejét pedig édes karamell koronázza meg.
![](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3456/34567/345677/34567715_cec55a2baebd5b0af0e88fcf4b1b508f_wm.jpg)
A Szent István Bazilika előtt megrendezett Édes Napok Édesség- és Csokoládéünnepen kóstolhatja meg először a nagyközönség az idei nyertes desszertet, de a 2018-as és 2019-es év győztes süteményei is képviseltetik magukat. Az ünnep péntektől vasárnapig tart, az eddigi tapasztalatok alapján minden évben több mint 3 ezer darabot értékesítettek a győztes süteményből.
Forrás: MTI.hu
Fotók: MTI/Soós Lajos