Ez lett Budapest Tortája: november közepétől kóstolhatod meg a cukrászdákban
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Sült édesburgonya sok fűszerrel: sütőben pirul ropogósra
Ropogós
Krémes, fűszeres sütőtökpuding: feldobja a szürke őszi napokat
Selymes, tejszínes vargányakrémleves: krémsajt teszi különlegessé
Aszalt sárgabarackos, mogyorós muffin: gluténmentes változatot mutatunk
A dagadó töltve, a karaj rántva jó: mutatjuk, mi készüljön a sertés részeiből
Alufólia mint tisztítóeszköz? 4 bevált tippet mutatunk
Húsz izgalmas cukrászati műremek versenyzett a Budapest hivatalos születésnapi tortája címért, melyet a Belvárosi Auguszt Cukrászda Natalis fantázianevű alkotása, Müller Csilla kreációja nyert el.
A Fővárosi Önkormányzat képviseletében a Budapest Brand nZrt. és a Magyar Cukrász Ipartestület nyitott pályázatot hirdetett Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulójára, amelynek célja egy olyan ünnepi torta megalkotása volt, ami alapanyagaiban a múltat, megjelenésében viszont a mai kort és a jelen trendeket képviseli. A pályázatra nevezhettek cukrászdák, vendéglátó tevékenységet folytató vállalkozások, illetve vendéglátóipari szakképző iskolák is.
A szakmai zsűri tagjai - Balogh Nóra, Andrész Zoltán és Pataki Ádám cukrászmesterek, valamint Faix Csaba, a Budapest Brand vezérigazgatója - öt torta közül választották ki a nyertes süteményt. Budapest ünnepi tortája, a Belvárosi Auguszt Cukrászda alkotása, a Natalis lett, melyet az alkotói stílszerűen Születésnek neveztek el. A nyertes pályamunkát, Budapest hivatalos születésnapi tortáját először november 17-én lehet megkóstolni a hazai cukrászdákban.
“Amikor Budapest születésnapi tortáját kerestük, egy olyan összetett ízélményt szerettünk volna megmutatni és kínálni, amiben összpontosul múlt, jelen, és megjelennek benne a korabeli izgalmas alapanyagok, így is szólt a pályázati kiírásunk. Hiszen a magyar főváros 150 éve egyesült, ez alatt az idő alatt nagyon sok fajta behatás és élmény gazdagította és érlelte az ízlésvilágunkat. Ezért tartom különösen fontosnak, hogy továbbvigyük a gasztronómiai hagyományainkat, de már új és friss látásmóddal kombinálva. Budapest tortája ezt a különleges kettősséget foglalja magában, bízom benne, hogy öröm lesz belekóstolni mindenkinek” - mondta el Faix Csaba, a Budapest Brand nZrt. vezérigazgatója.
Ismerje meg Budapest tortáját!
A Natalis elkészítésénél arra törekedtek, hogy a pályázati kiírásban szereplő alapanyagok közül megtalálják azt a hármat, amely a legjellemzőbb volt a korszakra, és amelyekkel a legszebb ízharmóniát lehet elérni. Így esett a választás a mogyoróra, a kávéra és a csokoládéra.
„Célunk egy olyan sütemény elkészítése volt, mely a Budapest alapításának korára jellemző magyar cukrászhagyományok előtt kíván tisztelegni. Tortánk megjelenésében idézi a korszak nagy klasszikusait (Dobostorta, Eszterházy-torta), ugyanakkor azoktól eltérő ízvilággal rendelkezik. Arra törekedtünk, hogy a kiírásban szereplő alapanyagok közül megtaláljuk azt a hármat, amely szerintünk a legjellemzőbb volt a korszakra, és amelyekkel a legszebb ízharmóniát tudjuk elérni. Így esett a választásunk a mogyoróra, a kávéra és a csokoládéra. A hangsúly a mogyorón van, míg a kávé és a csokoládé a maguk kesernyés, aromás ízeivel kitűnően gazdagítják a mogyoró ízét. A csavart az áfonya adja, melynek savassága könnyebbé és vibrálóvá varázsolja az összhatást” – mutatta be Müller Csilla, a torta megálmodója a nyertes süteményt.
Az Auguszt cukrászdák is a közelmúltban ünnepelték az alapítás 150. évfordulóját, ezért a készítőknek külön megtiszteltetés és öröm volt, hogy ők nyerték meg a pályázatot.
A Magyar Cukrász Ipartestület örömmel tett eleget a Budapest Brand felkérésének, hiszen cukrászati szempontból az 1800-as évek vége kimondottan izgalmas időszak volt. A pályázati kiírásban is a korra jellemző cukrászati alapanyagokat gyűjtötték össze, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum munkatársainak segítségével. Az Ipartestület most is arra biztatja tagjait, hogy minél többen készítsék el a győztes tortát az ünnepi alkalomra.
A csatlakozó cukrászdák listáját november 15-től megtalálhatod ezen az oldalon.
Fotók: Képszerkesztőség