A csirkeszárny filléres, de isteni alapanyag: 14 kedvenc receptünket szedtük egy csokorba
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A csirke legmegosztóbb része a szárny, csontos, kevés rajta a hús, ennek ellenére nagyon izgalmas és ízletes alapanyag.
Olcsóbban lehet hozzájutni, mint a csirkemellhez vagy -combhoz, de szerénysége ellenére sokoldalúan lehet felhasználni.
A csirkeszárnyról rögtön a legegyszerűbb megoldás jut az ember eszébe, hagyományosan, só, bors, fokhagyma fűszerezéssel pirosra sütni a sütőben. Bár úgy is isteni, a csirkeszárny ennél sokkal több lehetőséget rejt magában. Akár még aranyló húslevest is lehet belőle készíteni, a főtt csirkeszárnyat pedig érdemes picit átpirítani, úgy sokkal ízletesebb lesz.
Mutatjuk a kedvenc receptjeinket, ezeket érdemes kipróbálni, ha csirkeszárnyból főznél valami finomat.
Buffalo csirkeszárnyak tejfölös mártogatóssal
Amerikában imádják a pirosra sütött szárnyakat, amelyek akkor igazán kapósak, ha fűszeres, pikáns, olykor könnyfakasztóan csípős mázba forgatják őket sütés után. Az így készült szárnynak nagy hagyománya van az ígéret földjén, mellé friss zöldségeket és mártogatóst szoktak kínálni.
Csirkeszárny New Orleans-i módra
New Orleans a jazz őshazája, a városban mindig zajlik az élet, koncerteket, művészeti kiállításokat szerveznek, pubok ezrei sorakoznak az utcákon, ahol szórakozni és persze enni lehet. A város egyik kedvenc étele a ropogósra sült, fűszeres csirkeszárny. A hús egy teljes éjszakát pihen az aromás pácban, ettől nagyon különleges lesz az íze, de a sütési technikája sem mindennapi.
Pikáns koreai csirkeszárnyak
Édes és tüzes zamat járja át a csirkeszárnyakat. A koreai szárny elkészítése sem szokványos, a húst először tepsiben kell megsütni addig, amíg kap egy kis színt, majd bő, forró olajban kell továbbsütni a szárnyakat, úgy sokkal jobb lesz a textúrájuk. Utána pedig jöhet az ízes mártás, amely körbeöleli a húst.
Fokhagymás-parmezános csirkeszárny
A fokhagymával fűszerezett szárny nem csak az ízével ejti rabul a kóstolókat. A hús bundája kellemesen ropogós egy titkos alapanyagnak köszönhetően, ez pedig a keményítő. A bundát a fűszerek és a keményítő mellett parmezán is gazdagítja, egyszerűen csodálatossá varázsolja a szárnyat.
Cigánylecsó
Szabolcsi lecsóként is ismert, mivel káposztával készül. A tartalmas fogásba a zöldségek mellé hús is kerül, ez általában a csirke egyes részeit jelenti. Bográcsozások alkalmával mellét, szárnyát és combját szoktak használni, de bátran elkészíthető egyfajta húsból is, csirkeszárnyból is tökéletes lesz a végeredmény. A szárnyát nem csak lecsóba lehet tenni, pörköltalapanyagnak is csodálatos.
Rántott csirkeszárny
A sütőben sütés mellett a csirkeszárny másik legnépszerűbb elkészítési módja, ha ropogós panírban vagy valamilyen bundában készül. Ez akkor igazán finom, ha izgalmas fűszereket keversz bele, de az is jó megoldás, ha panírozás előtt fűszeres pácot kap a hús.
Szójaszószban sült csirkeszárnyak
A kínai konyhában a szójaszósz nagyon kedvelt alapanyag, szinte minden étel készítésénél használják. Utánozhatatlan zamatot ad a húsnak és ahhoz is hozzájárul, hogy szaftosabb legyen. A szójaszósz rengetegféle változatban kapható, érdemes őket kipróbálni, sütőben sütve is csodát művel a csirke szárnyával, wokban megforgatva pedig még különlegesebbé teszi a húst.
Csirkeszárny-variációk
Bár sok minden készülhet szárnyból, tepsiben sütve szeretjük a legjobban. A ropogósra sült szárnyakat pedig rengetegféleképpen el lehet készíteni, mutatjuk a kedvenceinket:
- Joghurtos pácban pirult csirkeszárny
- Citromborsos csirkeszárnyak
- Currys csirkeszárnyak
- Sütőben sült csirkeszárnyak
- Ropogós BBQ csirkeszárnyak
- Mézes-paradicsomos csirkeszárnyak
Fotók: Getty Images, Botos Claudia/Sóbors