![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Megtanultuk, hogyan kell profi tortadíszt készíteni csokiból
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Ötvös Zsuzsanna cukrász mini workshopján jártam, amit első desszertes könyve megjelenése kapcsán tartott. Megtudtam, hogy a cukrászatban tényleg fontos a pontosság, de nem annyira, hogy ne lehessen néha hibázni.
A Praliné Paradicsom című blogot 2010-ben kezdte el írni az akkor még klasszika-filológus kutatóként dolgozó bölcsészlány. Egy napon felpattant a kódexek mellől és nekiállt bonbonokat készíteni.
A csokoládéval való munka olyan örömöt és sikerélményeket hozott, hogy nemsokára elhagyta eredeti szakmáját, és az édességeknek szánta minden idejét. A csokiról lassan a francia cukrászatra terelődött az érdeklődése, most éppen a Fáma étterem desszertjeit készíti.
![glazu r5](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2908/29089/290898/29089843_4667b5b489e0d391b325d5b5f72c9b79_wm.jpg)
Variálható alapreceptek
Most jelent meg első desszertes könyve, a Kreatív Desszertiskola. Ez nagy űrt fog végre betölteni: olyan könyv még nem nagyon jelent meg itthon, ami pont azt tanítja meg, hogyan lehet olyan gyönyörű, hihetetlenül tökéletes és összetett desszerteket készíteni amatőr kezekkel, amilyenek után a legmenőbb újhullámos cukrászdákban ácsingózunk. Ezek a sütemények minimum 5 különböző elemből épülnek fel, és általában mind különböző állagú, és az ízük sem a legszokványosabban kapcsolódnak egymáshoz.
Pont az ilyen könyveket szeretem: nem olyan recepteket ad, amit egyszer elkészítek, aztán talán soha többé. Alaprecepteket tanít, amikhez rögtön rengeteg variációs lehetőséget javasol, és azt mondja, ha az alap technikákat sikerül elsajátítani - a tökéletes piskótát, mousse-okat, krémeket, zseléket, ropogósokat és bevonókat, akkor teljesen egyedi tortákat és desszerteket állíthatunk össze.
![glazu r2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2908/29089/290898/29089839_af0b71d00010aeba8063980652c3f443_wm.jpg)
A gyakorlatban
Ez eddig akár mesének is hathat, hiszen olyan valószerűtlenül tökéletesek ezek a színesen csillogó hengerek és kupolák, hogy azt hittem, egyszerű házi sütögetőnek esélye sincs ilyesmit létrehozni. Tegnap Zsuzsi megmutatta, hogyan kell tükörglazúrral bevonni a desszerteket, és egyáltalán nem tűnt teljesíthetetlen feladatnak - csak a tökéletes állagot kell eltalálni és egy magabiztos mozdulattal nyakon locsolni a tortácskákat.
Azt is megtanultuk, hogy ha véletlenül leejtettük vagy bárhogy elrontottuk, belenyúltunk a tortába, akkor hogyan lehet olyan csokidíszeket gyártani hozzá, amikkel a hibákat eltakarhatjuk. Ez amúgy egy teljesen átlagos házi csokitortánál is fantasztikus segítség lehet, és persze akkor is vagánnyá varázsolja a tortát, ha nincs a bevonaton semmi hiba.
![glazu r1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2908/29089/290898/29089835_ac9a742a9df03c85f8a721a8db4330e6_wm.jpg)
Így készül a csokiecset
Zsuzsi egy sütőpapíros tálcát készített elő, majd olvasztott csokoládét harminc fokosra melegített. A sütőpapíros tepsire egy-egy teáskanálnyi csokit kanalazott, majd fogott egy kis méretű spatulát, és egy határozott mozdulattal elkente a csokipöttyöket. A hűtőben hagyta őket megdermedni, és ezután szurkáltuk a tortába őket.
![csokiecset](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2908/29087/290878/29087819_49893fc74ed40361e04c1430888bfa9d_wm.jpg)
Eddig is nagyon vágytam rá, hogy egyszer magam készítsek ilyen szép kupolácskákat, belül habos, zselés, krémes, ropogós töltetekkel, de most még az is lehet, hogy lesz bátorságom nekivágni.
Fotók: Ács Bori/Só&Bors