Igazi kincs a csontleves - 4 ok, amiért érdemes fogyasztani

csontleves cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A jó húsleves nemcsak táplál és felmelegít, hanem gyógyít és erősít is, de megfelelő alapanyagokkal és technikával kell elkészíteni.

A jó húsleves is sokáig készül, de ha igazán erős ízt szeretnénk, főzzünk csontlevest. A csontleves úgy készül, hogy marha vagy szárnyas csontját főzik össze zöldségekkel hosszú ideig. A titok a lassú és hosszú készítés, mert így fő ki a legtöbb tápanyag a csontokból. Bár alapvetően egy jó meleg tartalmas levesre télen vágyunk, mégis érdemes az év minden szakában beiktatni az étrendünkbe. 

A csontleves nem új keletű étel, már évszázadokkal ezelőtt főzték és gyógyszerként alkalmazták. Ma is reneszánszát éli, hiszen rengeteg egészségre pozitív hatása ismert, már az első kanál azonnal felmelegít, sőt, megfázásos tünetek esetén is alkalmazzák. Ezen kívül is csak győzzük sorolni, mi mindenre jó a csontleves. 

Segíti az emésztést

A csontban található kollagén, ami belefő a levesbe, segíti az emésztést, bélpanaszok esetén nyugtat és helyreállítja a bél nyálkahártyáját. Gyomorfájdalmakra, hasmenésre is fogyasszuk bátran, biztosan enyhülni fognak a panaszaink. 

Kiváló ízületvédő

Aki rendszeresen sportol, annak biztosan okozott már bosszúságot olyan ízületi panasz, amelyre kénytelen volt speciális, sokszor nagyon drága étrend-kiegészítőket vásárolni, pedig a legtermészetesebb kollagéntartalmú ízületvédő a csontleves. A kollagén felelős a porcok rugalmasságának megőrzéséért, a benne lévő ásványi anyagok, a foszfor, a magnézium és a kalcium szintén erősítik a csontokat. 

alaplé belső

A fiatalság forrása

Ahogy idősödünk, csökken a szervezet kollagéntermelése, amelynek egyik következménye, hogy a bőrünk veszít a rugalmasságából. Segíthetünk rajta külsőleg krémekkel, de a legjobb, ha belsőleg visszük be a szükséges tápanyagokat. A csontlevesben található kollagén bizonyítottan javítja a bőr rugalmasságát, lassítja az öregedést, valamint a haj és a körmök állapotának is jót tesz. 

Erősíti az immunrendszert

Nyáron kevésbé figyelünk rá, pedig egész évben fontos lenne az immunrendszerünk támogatása - a csontleves rendszeres fogyasztása erre is jó. Ha már elkéstünk és betegek vagyunk, akkor is főzzünk egy nagy fazékkal, hisz a leves magas ásványianyag-tartalma hatásos szer a vírusok ellen. Ezen kívül a csontlevesben található egyik aminosav javít az alvás minőségén. 

Hogyan fogyasszuk a csontlevest?

A csontlevest nemcsak önmagában ehetjük, hanem kiváló alapanyag, például rizottókhoz és tartalmasabb levesekhez is felhasználható. A csontleves másik nagy előnye, hogy remekül fagyasztható, így elkészítés után érdemes kis adagokban eltenni a mélyhűtőbe. A jó csontleves elkészítése türelmet és időt igényel, de megéri a fáradozást. 

Fotó: Getty Images 

Ezt is szeretjük