8 tipp, hogy megőrizd a cukkinit télire is: fagyasztva, de szárítva is elteheted

cukkini termés cover ok
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Bármennyire is csodásak és bőven rendelkezésre állnak a tavaszi és nyári zöldségek, sajnos eljön az az idő, amikor véget ér a szezon és hiába szeretnél, nem tudsz belőlük többet enni.

A zöldségek és gyümölcsök szezonja sajnos nem tart a végtelenségig, eljön az idő, amikor már nem teremnek többet és hiába ettél belőlük akár mindennap, úgy érezheted, még mindig vágysz rájuk. Érdemes előregondolkozni, és amiből csak lehet, félretenni télire, hogy így is emlékezhess a tavaszi-nyári napokra.

A gyümölcsökből készülhet lekvárszörp vagy akár befőtt is. A zöldségeket/gyümölcsöket fagyasztással is lehet tartósítani. Ezekkel a módszerekkel biztosan olyanok lesznek, mint frissen szedve.

A cukkini annyira egészséges és sokoldalúan felhasználható zöldség, hogy érdemes a szezonon kívül is főzni vagy sütni vele. Nem véletlenül nagy kedvenc, alig van benne kalória, de a tápanyagtartalma óriási. A cukkini fogyasztása jót tesz az emésztésnek, nem fogsz tőle puffadni. Antioxidáns és gyulladásgátló hatása gátolja az öregedési folyamatokat, valamint energiát is ad. A diétádba is tökéletesen beleillik, hiszen, mint említettük, kalória szinte semmi, de rost és rengeteg víz van benne, így jóllakottnak fogod magad érezni tőle. Szerencsére a cukkinit is többféleképpen lehet tartósítani attól függően, hogy mihez fogod a későbbiekben felhasználni. 

cukkini grillen álló ok

Fagyasztással

A cukkinit legegyszerűbben fagyasztással tudod eltenni, főleg, ha nagy mennyiséget szeretnél egyszerre tartósítani. Amikor pedig szükséged van rá, csak kiveszel egy adagot a mélyhűtőből és máris konyhakész állapotban lesz. Fagyasztani ötféleképpen tudod a zöldséget attól függően, hogy milyen ételben szeretnéd a későbbiekben felhasználni. 

Szeletelve vagy darabolva

A cukkiniszeletek, -kockák vagy -darabok tökéletesek például levesek, wokban készült vagy egylábasos ételek és rakottasok készítéséhez. Elég, ha a cukkinit csak közvetlenül a felhasználás előtt veszed ki a mélyhűtőből.

rakott cukkini álló ok

Reszelve

A reszelt cukkinit használhatod frittaták, quiche-ek és péksütemények, például cukkinikenyér vagy muffin készítéséhez. Ha reszelve fagyasztasz, akkor mindenképpen olvaszd fel a zöldséget, mielőtt hozzákevered a többi hozzávalóhoz. Ha süteményekbe gyúrod, akkor hagyd benne a nedvességet, de ha quiche-be vagy fritattához használod, akkor nyomd ki alaposan a cukkinit. 

Tésztaként

A cukkinitészta szuper levesbetét, de egy finom bolognai szósszal leöntve tökéletesen helyettesíti a hagyományos tésztát is. Amikor kiveszed a fagyasztóból, nagyon hamar megfő és már használhatod is. 

cukkinispagetti álló ok

Felezve

A kimagozott és félbevágott cukkinit is lefagyaszthatod, aztán ezeket a hajókat csak meg kell töltened és megsütnöd. Csak vedd ki a lefagyasztott zöldséget, várd meg, amíg felenged és már készítheted is. 

Pürésítve

A lepürésített cukkini nagyon praktikus, amelyet krémlevesekben, szószokban és különféle sültekben is felhasználhatsz. Felhasználás előtt csak olvaszd fel, és máris dolgozhatsz vele. 

cukkini leves álló ok

Aszalva

A szárított, aszalt cukkini óriási előnye, hogy nagyon kevés helyet foglal el. Négy kiló cukkiniből egy befőttesüvegnyi lesz, ha megaszalod, ezért így is érdemes tartósítani a zöldséget. Az aszalt cukkinit felhasználhatod levesben vagy tésztához. Utóbbihoz forralj vizet és dobd bele a tésztával együtt. Mire a tészta megfő, a cukkini is megpuhul és máris keverheted a szószba. 

Pácolva vagy savanyúságnak

A cukkinit bepácolhatod vagy elteheted savanyúságnak. Tegyél a cukkini mellé paprikát, hagymát, fűszereket, majd rakd el enyhén ecetes lében. Itt mutatunk néhány módszert, amelyekkel tökéletes savanyúságokat készíthetsz, és amelyek a cukkinivel is működnek.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük