A SALT Budapest az Év Étterme díj nyertese 2024-ben – Mutatjuk az idei Dining Guide Év Étterme gála díjazottjait
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Krémes, fahéjas sütőtöklekvár: szinte semmi munkával készül
Ropogós
Vitaminbomba szivárványsaláta: őszi immunerősítés a javából
Krémes, tejszínes szószban sült karfiol: sok sajt pirul a tetején
Nagyon csokis brownie őszi kiadásban: körte és dió gazdagítja
Egyszerű tojásleves spórolós napokra: finom és laktató
Hamis túrókrém kölesből: citromhéjtól lesz aromás
Június 3-án, hétfőn este adták át a hazai gasztronómiai élet legkiemelkedőbb eseménye, a Dining Guide Év Étterme gála díjait.
Az idei évben jelentősen megváltozott az Év Étterme díj odaítélésének feltételrendszere. „Az eddigiekhez képest nem a top 10-es lista legmagasabb pontszámmal rendelkező étterme kapja a díjat, hanem az a top 10-es listán szereplő étterem, amely az adott évben több szempont figyelembevételével a legkiemelkedőbb teljesítményt mutatja” – mondta Herczeg Zoltán, a Dining Guide felelős kiadója.
Az idei év másik újdonsága, hogy a Dining Guide Étteremkalauz külön fejezetben foglalkozik a fenntartható gondolkodású éttermekkel. „Véleményünk szerint felelősséggel gondolkodó vendéglátóhelyek besorolása nemcsak a ma divatos „farm-to-table” vagy „nulla kilométeres” alapanyag-beszerzéssel kapcsolatos fogalmak teljesítésében merül ki, hanem a globális értelemben vett fenntartható, felelős magatartást és étteremműködtetést is jelenti.”
Az idei évben a Dining Guide online magazinja is komoly lépéseket tesz a felületén azért, hogy információkkal, szakértői tanácsadók bevonásával is segítse a vendéglátóhelyek munkáját a felelősségteljes működésük kialakításában. „Ez egy kezdő lépés, amellyel az a célunk, hogy az éttermekkel együtt, összefogásban tegyünk a környezetünk megóvása érdekében. Ebben a munkában komoly segítséget kapunk a vendéglátóipar környezetvédelmi feladataiban jártás szakértő vállalkozástól, a BIBO-tól. Ezt a munkát segítve, a BIBO a Dining Guide 2024-es Étteremkalauzában szereplő összes vendéglátóhelye számára ingyenes tanácsadást biztosít a felelősségtudatos gondolkodású éttermek, szállodák, cukrászdák, bárok működésével kapcsolatosan” – mondta Herczeg Zoltán.
Már 20 éve teszteli hazánk éttermeit a Dining Guide
A Dining Guide 2005 óta adja át díjait, így a legrégebbi Étteremkalauzként is számon tartható Magyarországon. Az elmúlt években a Dining Guide top 10 ranglistát két-három Michelin-csillagos külföldi séf segítségével állították fel, és ők határozták meg, hogy az adott évben mely étterem nyerje el az Év Étterme díjat. A külföldi séfek az éttermi tesztelések utolsó fázisában érkeztek Magyarországra, és a top 25 étterem tesztelése után hozták meg a döntésüket.
Ezt a feladatot idén a Dining Guide már önállóan végezte el, de a munkájukat továbbra is segítette Fausto Arrighi, a Michelin Guide legendás egykori igazgatója, aki tanácsadóként nyolc éve közreműködik az Étteremkalauz munkájában. A Michelinnél 36 évet eltöltő igazgató az élete folyamán több mint 10.000 étterem munkáját mérte fel és ezernél is több Michelin-csillag kiosztásában segédkezett. Az elmúlt években folyamatosan tesztelte a magyar éttermek teljesítményét, így személyében egy olyan nemzetközi szaktekintély tudását vehették igénybe, aki jól ismeri a magyar csúcsgasztronómia elmúlt években mutatott teljesítményét.
Herczeg Zoltán hangsúlyozta, hogy az elmúlt húsz évben a magyar vendéglátóhelyek modernizációjával együtt a Dining Guide tesztelési metódusa és a kiadvány is folyamatosan fejlődött, látásmódjuk, felkészültségük és tevékenységük megfelel az európai étteremkalauzok színvonalának. „A Dining Guide Étteremkalauz hazai produktum, amellyel a magyar vendégeket segítjük az étteremválasztásban. A Michelin szempontrendszereit is jól ismerjük, és azt látjuk, hogy a vizsgálati metódus náluk ugyanaz, mint náluk. Minden étteremkalauz objektivitásra törekszik – mi a Michelin Guide-hoz hasonlóan nem étteremkritikákat írunk, hanem a saját kritériumrendszerünknek megfelelően pontszámokkal és éttermi sorrendek felállításával adunk tájékoztatást a minket olvasóknak.”
A SALT Budapest az Év Étterme 2024-ben
A SALT Budapest séfje, Tóth Szilárd következetesen halad előre a hazánkban még mindig diszkréten reprezentált, újító megközelítésű farm-to-table éttermi stílus meghonosításának útján. Az étterem szemlélete az elmúlt évtizedekben divatossá vált észak-európai, úgynevezett ‘nordic’ stílust követi, amely irányzat jellemzője, hogy reprezentánsaik formabontó módon, naturális szemlélettel közelítenek a saját régiójuk ismert vagy esetenként ismeretlen gasztronómiai alapanyagaihoz. A Salt konyháját is Tóth Szilárd szülőhelye, Északkelet-Magyarország gasztronómiája és a séf nagyon egyedi, progresszív látásmódja határozza meg. A Dining Guide 2024-ben a SALT Budapest éttermet az idei és 2023-as évben mutatott kiemelkedő minőségű, egyedi látásmódú teljesítménye alapján az idei év legjobb éttermének járó Év Étterme díjjal ismerte el.
A 2024-es Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gála díjazottjai
Dining Guide Év Étterme Díj: SALT Budapest
Különdíjak:
- Dining Guide Restaurant Best Of The Best / Stand Étterem
- Dining Guide - Bibo Az Év Fenntartható Étterme / Natura Hill Zebegény
- Dining Guide - BMW Az Év Innovatív Konyhája / Onyx Műhely
- Dining Guide Az Év Alternatív Vendéglátóhelye / Buborék Csopak
- Dining Guide - Master Good Az Év Séfje / Rosenstein Róbert (Rosenstein Vendéglő)
- Dining Guide - Chef Market Az Év Ifjú Séfje / Pohner Ádám (Iszkor)
- Dining Guide Pastry Shop Best Of The Best / Málna The Pastry Shop
- Dining Guide Az Év Cukrászdája / Málna The Pastry Shop
- Dining Guide Az Év Éttermi Cukrásza / Szűcs Árpád (Kollázs Brasserie&Bar)
- Dining Guide - Mobilsofa Az Év Szerethető Étterme / Goli fire hearted kitchen
- Dining Guide Életműdíj / Nyíri Szása (Arany Kaviár)
- Dining Guide Az Év Koktélbárja / Múzsa
- Dining Guide - Magyar Bormarketing Ügynökség Az Év Sommelier-je / Rácz Imre (Spago)
- Dining Guide Az Év Szállodája / Matild Palace, a Luxury Collection Hotel
TOP Éttermek:
- Stand Restaurant
- Platán Gourmet
- Rumour by Rácz Jenő
- SALT Budapest
- Babel Budapest
- 42 Restaurant
- Essência
- Costes
- Borkonyha
- Spago
- Sauska 48
- Costes Downtown
- Pajta
Fotók: Dining Guide