10 édes péksüti házilag, amit el is csomagolhatsz: gyors recepteket is mutatunk
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Kelt tésztából foszlós, leveles tésztából gyors nassolnivalókat készíthetsz, bármelyik recept mellett is döntesz, mind szuper lesz az uzsonnásdobozba.
Kicsik és nagyok egyaránt szeretik az édes péksütiket, és bár igaz, hogy egyszerűbb a boltban, készen megvenni őket, semmi sem hasonlítható a házi változathoz.
Csokis-túrós csiga
Az egyik nagy kedvenc a péksütik között a kakaós vagy fahéjas csiga, azonban sokan nem állnak neki otthon, mert időigényes az elkészítése. Ha viszont sütőporos tésztával készül, sok időt megspórolhatsz, mégis ugyanolyan finom és puha lesz a végeredmény, főleg, ha túrót is gyúrsz bele. Hogy a tölteléket is feldobjuk, a kakaó mellé csokoládé került.
Túrós táska
Maradva a túró és a klasszikus péksütik vonalán, nem hiányozhat a túrós táska sem a felsorolásból. Ez az édesség tényleg foszlós, kelt tésztával a legfinomabb, érdemes rászánni az időt, hidd el, nem fogod megbánni, megtérül a belefektetett idő és energia. Ha ezt a receptet készíted el, nagyiféle túrós batyut tehetsz az asztalra.
Fonott kalács
Nem csak húsvétkor süthetsz fonott kalácsot, a foszlós péksüti a hétköznapokon is megállja a helyét, lekvárral, mézzel megkenve isteni, de egy pohár tej mellett sem fog csalódást okozni. Ha hármas fonással készíted, biztosan nem fog nehézséget okozni, az alapanyagai pedig egészen szerények.
Vajas cruffin
A croissant és a muffin szerelemgyereke ez a péksütemény, a vajas tészta előbbit idézi, a forma utóbbit. Nagyon szép réteges lesz, kívül ropogni fog, belül viszont foszlós lesz. Az alapreceptet nyugodtan felturbózhatod, megkenheted a tésztát mogyoró- vagy csokikrémmel, ha pedig sós változatot készítenél, reszelt sajttal dobd fel.
Megúszós vaníliás briós
Ha már muffinforma, nem csak cruffin készülhet benne, hanem megúszós briós is. Bár ennek a verziónak is kelt tészta az alapja, sokkal könnyebb lesz a formázása ezzel a módszerrel, mégis mutatós péksütit tehetsz az asztalra. A tésztáját dúsíthatod vaníliával és fahéjjal is, és egész biztosan nem lőhetsz vele mellé, ha ezt pakolod a kicsik uzsonnásdobozába.
Barackos táska
Ha még gyorsabb és egyszerűbb megoldást keresel, használj leveles tésztát, amely minden helyzetben megment. Simán lekvárral megkenve, porcukorral megszórva is isteni, elég ez a három hozzávaló a tökéletes édességhez. Amíg szezonja van és kapni, próbáld ki őszibarackkal, de bármilyen más gyümölccsel mennyei lesz.
Almás-fahéjas batyu
A leveles tésztánál maradva, de őszi vizekre evezve, az almás-fahéjas verziót is érdemes kipróbálni. Ez csak annyiban különbözik az előzőtől, hogy el kell hozzá készítened a tölteléket is, de azzal sem lesz sok dolgod: csak reszeld le az almát, nyomkodd ki, majd keverd össze fahéjjal és cukorral.
Pudingos párna
Ha pedig teljesen elrugaszkodnál a gyümölcsös vonaltól, próbáld ki vaníliapudinggal töltve, elképesztően egyszerűen és gyorsan készül. Ebbe is tehetsz természetesen friss gyümölcsöt is, és hidd el, akármilyen szimpla is, nagyon-nagyon finom lesz.
Vaníliás csiga
A pudingos párna magasabb foka a vaníliás csiga, amelynek az alapja foszlós kelt tészta, a krémbe pedig mazsola is kerül. Ha szereted a klasszikus kakaósat, mindenképp próbáld ki ezt a verziót is, nagyon-nagyon finom lesz. Hidd el, sem a krém, sem a tészta összeállítása nem bonyolult, megéri a belefektetett munkát.
Lekváros bukta
Ha klasszikussal kezdtük, azzal is zárjuk a sort: a lekváros bukta kicsik és nagyok kedvence, és nem nehéz az elkészítése sem. Hogy könnyű és foszlós legyen a tésztája, ezt a receptet teszteld le, a belsejébe pedig bármilyen lekvárt tölthetsz. Másnap is ugyanolyan puha és finom, bátran elcsomagolhatod.
Fotók: Getty Images, Botos Claudia/Sóbors, Szász Eszter