Egészséges köretek a hét minden napjára: fogyókúrába is beillenek
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Egészséges, kényeztető és gyorsan készülő köreteket hoztunk, a legtöbb annyira tartalmas, hogy önmagában is megállja a helyét.
A köret a főétkezések azon eleme, amely kevesebb figyelmet kap, mint azt megérdemelné.
A legjobb fogások nem csak feltétekből állnak, nem mellesleg a legtöbb rostot és vitamint épp a körettel tudjuk elfogyasztani. Ezért fontos, hogy ne csak a krumplipüré-párolt rizs-fejes saláta tengely mentén gondolkodj, hanem merj színes és kreatív megoldásokkal is előállni. Ha pedig mindehhez nincsen ötleted, sebaj: elhoztuk a mi kedvenceinket, neked már csak el kell készítened őket.
Majonéz nélküli káposztasaláta
Ha te is odáig vagy a káposztasalátákért, akkor a leveles zöldség ebben a kombinációban is nagy kedvenced lesz. A klasszikus coleslawhoz képest nem tartalmaz majonézt – így sokkal egészségesebb, könnyedebb és alakbarátabb is –, kerül viszont bele egy nagy rakás zöldség, dió és egy friss, citrusos öntet is.
Majonéz nélküli krumplisaláta
A majonéz nélküli köreteknél maradva egy újabb, ezúttal krumplialapút hoztam, amely szerintem még a hagyományos változatot is lekörözi. Amikor először elkészítettem, nem hittem el, hogy létezik ennyire összetett és gazdag ízvilágú öntet, amely egyébként majonézes jegyekkel is rendelkezik. A friss kapor, a dijoni mustár és a citromhéj csak egy része mindannak a fűszerkavalkádnak, amely ezt a salátát ízesíti.
Kukoricás lencsesaláta
A lencsés ételek nemcsak szilveszterkor esnek jól, hanem az év bármely szakában fogyaszthatók. Ez a saláta hatalmas kedvencem, hiszen a citromlétől végtelenül friss, a roppanós kukoricaszemektől pedig kellemesen édes hatású. Annyira tartalmas, hogy önmagában is megállja a helyét, hidegen és melegen egyaránt mennyei.
Édesburgonya-püré rozmaringgal
Már sok véleményt hallottam arról, hogy mennyire isteni a pürésített édesburgonya, de csak nemrég készítettem el én is ebben a formában. Az eredmény pedig túlzás nélkül lenyűgözött! Az édesburgonyával együtt sütőben sült, karamellizált fokhagymát is pürésítettem, az egészet pedig rozmaringgal fűszereztem. Kiváló választás ünnepi alkalmakra, de bármikor jól jöhet, ha egy nem hétköznapi ízvilágra vágysz.
Krémes karfiolpüré
Ha te sem tudsz betelni a pürékkel, akkor itt van egy újabb, szintén rozmaringgal. Ez a recept azonban édesburgonya helyett karfiolt használ, és az elkészítése is pofonegyszerű. Ha pedig más fűszerekkel is kipróbálnád, akkor a kakukkfű, a bazsalikom és a metélőhagyma is jól áll neki.
Gazdag zöldbabsaláta
Ez a salátarecept a zöldbab mellett koktélparadicsomot, retket és olívabogyót is használ, de bármilyen más zöldség, dió vagy akár feta sajt is mehet bele. Igazi szivárványköret, azonban a hozzávalók összetételétől függően önmagában, egytálételként is megállja a helyét.
Cowboy caviar
Ha pedig mindez nem lenne elég, akkor próbáld ki a TikTok legmenőbb ételét, a Cowboy caviart. A neve elsőre megtévesztő, amelyet a feketebabról kapott, valójában nem tartalmaz igazi kaviárt. Rengeteg zöldséget és friss fűszernövényt azonban igen, szinte bármilyen fogás mellé remekül passzol.
Fotók: Getty Images, Kapitány Beáta / Sóbors