Tudod, mit jelentenek a jelzések az élelmiszerek címkéin? Érdemes figyelmesen olvasni őket

élelmiszer összetevők cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nemcsak a diétához, de az egészséges táplálkozáshoz is elengedhetetlen, hogy értsd az élelmiszerek címkéjén feltüntetett tápanyagok és összetevők listáját. Így nemcsak az egészséged óvod, de nem fogsz bedőlni a hangzatos reklámoknak sem.

Ahhoz, hogy megfelelően tudd összeállítani az étrendedet, nagyon fontos, hogy az ételek összetevőit, kalória-, zsír-, fehérje- és szénhidráttartalmát is figyelemmel kísérd, nemcsak a fogyás, de az egészséges életmód jegyében is. A címkéken olyan információkat is találsz, amelyek segítenek elindítani a helyes táplálkozás felé vezető úton, valamint könnyebben fogsz dönteni, hogy melyik élelmiszert válaszd. 

Az élelmiszerek címkéinek olvasása és megértése nagyon trükkös munka. Az emberek gyakran tévedésből válogatnak össze egészségtelen élelmiszereket, amelyeket egészségesként forgalmaznak. Tanuld meg helyesen értelmezni a címkén feltüntetett információkat, és akkor még a legmeggyőzőbb reklám sem fog megtéveszteni. 

élelmiszer címke belső

Az összetevők listája

A gyártókat törvény kötelezi arra, hogy minden élelmiszer csomagolásán feltüntessék, hogy a termék 100 grammra vagy 100 milliliterre vetítve mennyi energiát, szénhidrátot, fehérjét, cukrot, sót, zsírt tartalmaz. A termék összetevőit is jelölni kell: a lista elején található az a hozzávaló, amelyből a legtöbb van az adott termékben, amelyből pedig a legkevesebb, az a végén. Fel kell tüntetni az allergén-összetevőket is. Ideális esetben az első három hozzávaló értékes tápanyag, nem finomított gabona, cukor vagy hidrogénezett olaj. A címkéken a szavatossági időt is feltüntetik, ezt is mindig figyelmesen olvasd el. Annak ellenére, hogy minden ételnek van lejárati ideje, néhánynál nyugodtan eltekinthetsz ettől, nem kell félned, hogy megromlanak

élelmiszer összetevők belső ok

Mi az a referencia beviteli érték?

Mindenkinek más az energia- és tápanyagszükséglete. Ez függ az ember nemétől, az életkorától, attól, hogy milyen típusú munkát végez, hogy sportol-e. Befolyásolja a súlya és persze az egészségi állapota is. Az élelmiszerek címkéin a tápértékjelölés segít eligazodni, hogy számodra melyik a legjobb termék. Így könnyebben tudsz választani egészségesebb alternatívákat, valamint neked megfelelő mennyiséget, látod, hogy az adott adaggal mennyi energiát viszel be a szervezetedbe. 

Figyelj a megtévesztő megfogalmazásokra

Biztos te is találkoztál a címkéken a light, csökkentett kalóriatartalmú, csökkentett zsírtartalmú, szénhidrátcsökkentett, sokmagvas, organikus, hozzáadott cukrot nem tartalmazó, gluténmentes kifejezésekkel. Ezekkel nagyon kell vigyázni, mert sokszor rosszabbul jársz, mintha a sima változatot vásárolnád meg. A sokmagvas jelentheti a sima búzalisztből készült terméket is, amelybe magokat szórtak. A hozzáadott cukortól mentes élelmiszer lehet eleve magas cukortartalmú, vagy a cukrot helyettesíthetik mesterséges édesítőkkel is. Az alacsony zsírtartalmú terméknél vizsgáld meg, hogy a zsírt nem pótolták-e több cukorral, ugyanez érvényes az alacsony szénhidráttartalomra, ahol meg magas zsírtartalommal kompenzálhatnak. Azt is ellenőrizd, hogy a teljes kiőrlésűként feltüntetett élelmiszer valójában hány százalék teljes kiőrlésű gabonát tartalmaz, legalább 90 százaléknak kell lennie. 

élelmiszer összetevők álló ok

A cukortartalom is különböző néven lehet benne az ételben

Az élelmiszergyártók különböző néven hívhatják a cukrot, amely szintén megtévesztheti a vásárlót. Erre főleg akkor érdemes odafigyelni, ha cukorbeteg vagy vagy diétázol. Olyan megnevezésekre kell odafigyelni, mint a glükóz, maltóz, dextróz, szacharóz, karamell, kukoricaszirup, melasz, nyerscukor, invertcukor, kukoricaszirup, fruktóz, szacharóz, maltodextrin, szukróz, melasz, malátacukor, kókuszcukor, kókuszvirágcukor, juharszirup vagy agavészirup. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük