Hogyan kell fertőtleníteni az élelmiszereket a koronavírus járvány alatt?
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az egyik legfontosabb kérdés, hogy amellett, hogy figyelünk a személyes higiéniára, mi legyen azokkal az élelmiszerekkel, amelyeket vagy házhozszállíttattunk, vagy mi vásároltunk meg?
Az elmúlt egy hónapban nagyon sok helyről szállíttattam házhoz, főleg zöldséget, de tartós élelmiszert is. Mivel nem tudtam, hogy az élelmiszerek pontosan milyen úton érkeztek, mielőtt eltettem, lefertőtlenítettem őket. Egy zárt dobozt nagyon könnyen áttörölgethetünk, de mi a helyzet a gyümölcsökkel, zöldségekkel és az olyan ételekkel, amelyek csomagolás nélkül érkeznek hozzánk?
A legújabb kutatások szerint a koronavírus 24 órát is megmarad kartonpapíron, de műanyagon még ennél is több ideig, akár 2-3 napon át is fertőzőképes. Bár az élelmiszerboltok megtesznek minden óvintézkedést, nem lehet tudni, hogy hányan fogdosták meg az adott terméket, ami aztán a háztartásunkba kerül. Sokan "karanténba teszik" a megvásárolt ételt, vagyis 3 napig erkélyen vagy garázsban, vagy valamilyen elkülönített helyen tárolják, mielőtt elpakolják vagy felhasználják.
Valóban minden egyes élelmiszert le kell mosni?
A legfontosabb, hogy mindenhez tiszta kézzel nyúljunk, így a csomag kibontása előtt és után is alaposan mossunk kezet. Nem ajánlatos fertőtlenítőszerrel lemosni az ételeket, hiszen ezeket utána megesszük, a fertőtlenítőszer pedig a gyomorba kerülve káros lehet. Azon az élelmiszeren, amit hetekig szállítottak, már nagyon kicsi az esélye, hogy megmaradt a koronavírus.
A pénztáros megfertőzheti az élelmiszert?
Aki szintén érintkezik az étellel, az a boltban a pénztáros, de vajon ő átadhatja-e így a vírust? Ha nagyon aggódunk, természetesen mossunk le mindent alaposan. A koronavírus bizonyítottan cseppfertőzéssel, tehát köhögés és tüsszentés nyomán terjed, így arra nincs bizonyíték, hogy az élelmiszerek érintése is veszélyes lenne.
Fontos otthon a megfelelő higiénia
Annak ellenére, hogy nincs bizonyíték, hogy az élelmiszerekkel hazavihetjük a vírust, az otthoni megfelelő higiéniára fokozottan figyeljünk oda. Azokat a felületeket, ahol dolgozunk, naponta többször is tisztítsuk, akár fertőtlenítsük. Ha pedig vásárolunk, a boltban tartsuk a megfelelő távolságot, ne nyúlkáljunk az arcunkhoz. Hazaérve pedig mindig alaposan mossunk kezet és arcot.
Fotó: Getty Images