Mit tegyünk, ha elsóztuk a levest vagy a főzeléket? Négy szuper trükköt mutatunk

Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ha elsóztuk az ételt, van az a nagyon viccesnek gondolt mondás, hogy szerelmes a szakácsnő. A dolognak valójában nincs sok köze a szerelemhez, viszont annál bosszantóbb és idegesítőbb, ha megtörténik.

A régebbi szakácskönyvek, nagyanyáink, anyáink alapvető receptgyűjteményei tele vannak tuti praktikákkal, amikkel megmenthető lehet az elsózott leves, főzelék vagy bármi más. Pedig velünk is megtörténik az ilyesmi, ha sózás közben megcsörren a telefon, rámotorozik a lábunkra a gyerek vagy szimplán csak rossz napunk van. 

Polcz Alaine az egyik leghitelesebb művelője a konyhai praktikák műfajának, nagyon sokszor fordulok segítségért a Főzzünk örömmel! című könyvéhez, ami sokkal inkább ötlet-, mint receptgyűjtemény. 

A krumpli

A legismertebb gyógymód, amivel az elsózott leves helyrehozható, az a krumpli. Egy pucolt krumplit kell belefőzni az elsózott levesbe vagy főzelékbe, és magába szívja a fölösleges sót. Valójában bármilyen keményítőtartalmú étel megteszi ugyanezt, a rizs, a tészta vagy más gabonák is felszívják a fölösleges sót.  Polcz Alaine szerint így működik a tojássárgája is, sőt, egy kiskanál cukor sem árt, ha nagyon súlyos a helyzet. Az elsózott húsleveshez azt javasolja, külön zsiradékon pirítsunk reszelt sárgarépát, öntsük fel vízzel, forraljuk egy ideig, majd szűrjük a levét a sós leveshez. 

921957348

A hígítás

Elég kézenfekvő megoldás az elsózott levest felhígítani, a főzelékről viszont érdemesebb előbb leönteni a túlsózott folyadékot, úgy pótolni. Ezt se ész nélkül csináljuk: először mindig csak egy kevés folyadékot kell hozzáadni, majd újrakóstolni, míg újra egyensúlyba nem kerülnek az ízek. Ha illik az étel ízvilágához, lehet borral vagy alaplével is végezni a hígítást. A pörköltek, tokányok, raguk esetében egy kis aprított hagyma vagy egy paradicsom segít Polcz szerint.

Tejtermék

Minden sós ételen segít egy kis tejföl, tejszín vagy joghurt, tompítja a vad sós ízt és persze ugyanúgy érvényesül vele a hígítótrükk is.

Csinálj többet

Szerintem ez sokkal kézenfekvőbb ötlet, mint az elsózott ételt kihajítani: csináljunk kétszeres mennyiséget, így kiegyensúlyozódnak újra az ízek. A megmaradt adagot pedig simán le lehet fagyasztani. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon