7 érdekesség a baconről, amit eddig biztos nem hallottál - Nem káros az egészségre, viszont finom

bacon cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A bacont, vagyis a a sertés oldalszalonnájából készülő pácolt, sült, füstölt húsos szalonnát egyszerűen nem lehet nem szeretni, még akkor sem, ha kapásból nem az egészséges jelzőt illesztenénk hozzá.

A bacon minden ételt finomabbá tesz, kezdve a tojással, de egy kicsit kevésbé ízes zöldség is teljesen új értelmet nyer általa. Hiszen nincs is jobb, mint az éppen sülő bacon illatára ébredni, majd beleharapni a ropogós szeletekbe. Szalonnának hivatalosan a sertés bőre alatti elzsírosodott kötőszövetet nevezzük, amit különböző technológiai folyamatokkal étkezésre alkalmassá tesznek.

A bacon nem egyenlő a szalonnával

Itt kell megjegyeznem, hogy a bacon ugyan magyarul szalonnát jelent, és sokan használják a baconszalonna kifejezést is, ez nemcsak azért nem helyes, mert ugyanazt a szót ismételjük csak más nyelven, hanem azért sem, mert ha minimális is, de van eltérés a két étel közt. Magyarországon talán a legnépszerűbb a császárszalonna, amely a sertés oldalszalonnájából készül, és húsosan, bőrösen árulják. A bacon is egyfajta császárszalonna, de vékonyabb és legtöbbször bőr sincs rajta. 

Az illata vonzó

A szalonnánál érdekes módon inkább az illatához, mint az ízéhez vonzódunk elsősorban. Amikor sütés közben a benne lévő zsírok, cukrok és aminosavak olvadni kezdenek, egy Maillard-reakciónak nevezett kémiai reakció indul el, amitől a szalonna megpirul.

Figyeljük az összetevőket

Sajnos több olyan készítményt lehet kapni, amelynek eltarthatósági idejét tartósítószerekkel növelik. A bacon tartósításához használt nitrit csökkenti a vér oxigénszállító kapacitását, valamint fogyasztása nagy mennyiségben rákkeltő. Érdemes figyelni a csomagolást, mert az igazán jó bacont bükkfán történő füstöléssel, valamint sózással tartósítják, még csak füstaromát sem használnak hozzá.

Magas a sótartalma, de mértékkel fogyasztható

Miután sózással tartósítják, jóval magasabb a sótartalma, mint a többi húskészítményé. Négy szelet már fedezi a napi sószükséglet felét. Ennek ellenére, ha figyelünk a bevitt sómennyiségre, egy-egy szeletet nyugodtan ehetünk belőle. 

Jó a másnaposságra

Amellett, hogy a túl sok alkohol fogyasztása után mindenképpen fontos a megfelelő mennyiségű víz bevitele, a bacon is hasznos lehet ilyenkor. A szalonnában lévő aminosavak kitisztítják a fejet, ráadásul az íze is jobban fog esni, mint egy pohár víznek. Ha egy kis kenyeret is eszünk hozzá, az ízhatás még kellemesebb lesz. Ezt egyébként kutatások is alátámasztják. 

bacon kenyérrel belső

Zsíros, de nem káros

A bacon, amellett, hogy nagyrészt zsír alkotja, egyáltalán nem olyan káros, mint azt korábban gondoltuk. Két szelet sült szalonna, amiből kisült a zsír, csupán 86 kalória, és az ajánlott napi zsírbevitel csupán 10 százaléka. Emellett 6 gramm fehérjét is tartalmaz. A húsok, így az állati eredetű zsírok fontosak a kiegyensúlyozott táplálkozásban, többek között segítik a vitaminok felszívódását is. 

Vitaminok is vannak benne

Itt is a mérték a lényeg, de a baconben is van vas, magnézium, foszfor, szelén, kalcium és B vitamin is. Erősíti a csontokat és az izmokat is. Nem győzzük hangsúlyozni, a hangsúly a mértéken van. 

A bacon az amerikai reggelik elengedhetetlen összetevője, de Magyarországon legtöbbször ételek ízesítésére használják, például belegöngyölnek zöldséget vagy kevésbé zsíros húsokat. A bacon nagyon sok ételt feldob, zöldségeket, köreteket, tésztákatnassolnivalókat, de még a reggeli palacsintához is passzol.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük