
A legjobb ételek tavaszi fáradtság ellen: ezektől visszatér a lendület

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Pirított tészta fél órán belül: aromás szósz adja meg az ízét
Ropogós

Zöldborsós mártogatós sok zöldfűszerrel: pirítóssal is mennyei

Zöldséges rizses hús egyszerűen: diétába is beilleszthető

Krémes, kókusztejes panna cotta: az olasz puding így is mennyei

Honnan származik a focaccia, és mely nemzet étele a scone? Péksütik kvíze

Édesburgonyás falatkák: belül krémesre, kívül ropogósra sülnek
A vitaminokban és antioxidánsokban gazdag ételek nemcsak a téli megfázás esetén jönnek jól, de a tavaszi fáradtság ellen is segítenek felvenni a harcot!
A tavasz a jó idő és a zöldülő természet mellett sokunk számára a levertséget, fáradékonyságot is magával hozza. A problémát egyrészt a hormonháztartásunk évszakos változása okozza, másrészt épp ebben az időszakban jön elő a téli kevesebb zöldség- és gyümölcsfogyasztás okozta vitaminhiány.
Szerencsére utóbbit könnyen orvosolhatod a táplálkozási szokásaid módosításával. Amellett, hogy több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztasz, fordíts nagyobb hangsúlyt az egészséges zsírokra és a rostban gazdag, teljes értékű élelmiszerekre. Ugyanakkor kerüld a zsíros, cukros, többszörösen feldolgozott termékeket, mert ezek megemésztése sok energiát elvesz a szervezetedtől. Az alábbi válogatásban olyan ételeket és italokat találsz, amelyek megfelelnek a felsorolt szempontoknak, és még a gyulladáscsökkentésben is jeleskednek.
Vitamindús zöld ivólé
Ezt a frissítő kortyolnivalót csupa vitamindús zöldség és gyümölcs alkotja, ráadásként pedig nagyon finom. Amellett, hogy hidratálja a szervezetedet, rostokkal és antioxidánsokkal is ellátja, nem utolsósorban pedig hozzáadott cukor nélkül készül.

Fermentált cékla
A cékla önmagában is egy ütős antioxidáns- és vitaminbomba, a fermentált változata pedig természetes probiotikumforrás is. A fermentált élelmiszerek azáltal, hogy támogatják a bélflóra egészségét, hatékony immunererősítők is, így a téli és tavaszi időszakban érdemes minél többet fogyasztani belőlük.

Zöld gazpacho
Ez a zöld gazpacho a klasszikus paradicsomos változathoz hasonlóan nem igényel főzést, így 10 perc alatt elkészítheted. A sok friss zöldségnek köszönhetően rengeteg rostot és vitamint tartalmaz, az avokádó pedig egészséges zsírokkal is kiegészíti az összeállítást.

Kurkumás gyömbérshot
Ez a karakteres ízű ital erős immunerősítő és vírusölő, és nemcsak a téli náthaszezonban, de egész évben bevetheted, ha úgy érzed, a szervezetednek extra támogatásra van szüksége. A gyömbér és a kurkuma mellé citrusok is kerülnek, így C-vitaminban sem lesz hiány!

Sütőben sült lazacszelet
Az olajos halak bővelkednek egészséges zsírokban, amelyek amellett, hogy támogatják az immunrendszer működését, gyulladáscsökkentésben is nagyon hasznosak. A lazac az egyik legjobb opció, ha omega-3 zsírsavakban gazdag ételt ennél, és ha így készíted, akkor nagyon egyszerű lesz a dolgod.

Csokis chiamousse
Akkor sincs veszve semmi, ha nem eszel halat, hiszen az olajos magvak és csonthéjasok is nagy mennyiségben tartalmaznak esszenciális zsírsavakat. Az omega-3 két legjelentősebb növényi forrása a lenmag és a chiamag: utóbbiból nemcsak egyszerű chiapudingot készíthetsz, de ez a krémes chiamousse is isteni lesz belőle.

Zöldségkrémleves spárgával
Ez a frissítő és üde spárgakrémleves tele van vitaminokkal és rostokkal, nagyon finom és selymes, és elkészíteni is egyszerű. A spárga mellé zöldborsó is kerül, és ha tartalmasabb fogást hoznál ki belőle, akkor ropogós házi krutonnal fogyaszd.
Fotók: Getty Images, Kapitány Beáta / Sóbors