A legjobb éttermek és kávézók, ahol egy vegetáriánus is boldog lehet

vega etterem cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Egyre többször kerülök abba a helyzetbe, hogy olyan helyre szeretnék menni, ahol egy húsmentesen étkező számára is van választék.

Hová menjünk vacsorázni vagy reggelizni, esetleg egy gyorsat ebédelni vega barátainkkal? Van olyan hely Pesten, ahol a húsevőkre és a vegákra egyaránt gondolnak, és utóbbiak számára nemcsak a köret az opció, hanem vannak választási lehetőségeik is?

És most nem a vega burgerezőket fogjuk felsorolni, mert éppen az olyan helyeket keressük, ahol a két tábor tagjai egyszerre, együtt lakhatnak jól, sőt, ahol nemcsak egy valamit találnak az étlapon számukra, hanem akár egy menüt is végigehetnek. Nem meglepő módon több olyan vega barátom is van, akik szinte teljesen átálltak az ázsiai éttermekre, hiszen ezeknek a helyeknek a kínálata sokkal gazdagabb zöldséges vagy más módon húsmentes fogásokban. 

Indiai

A legtutibb megoldás, mert rengeteg húsmentes ételük, zöldséggel, paneerral, lencsével, csicseriborsóval készült fogásuk van, amiket ráadásul elképesztően változatosan tudnak elkészíteni. Kedvenc helyeink Pesten a Panjab Tandoori Újlipótvárosban, és a már itt is említett Bangla büfé.

Thai 

A thai édes-savanyú levesek és pirított rizstészták, curryk is könnyen elkészíthetőek hús nélkül, ezért ezeken a helyeken sincs hiányérzetünk, ha nem akarunk húst enni. Kedvenceink Budapesten a Ngon nevű, konténerből kialakított, nagyon mókás belső dizájnnal rendelkező étterem Kőbányán, ahol vietnami pho leves is kapható, illetve a Kao Niaw Ping Kai a keletinél, ahol pedig minden frissen készül és nagyon finom. 

vega etterem ngon cikkbe

Vietnámi

A pho-mánia összeköt minden vegát és húsevőt, tavaly itt írtuk le a kedvenc helyeinket, azóta viszont megszerettük a Good Morning Vietnamot is, ahol a vegán lé különösen emlékezetes volt, de a Funky Pho és a Hai Nam még mindig a kedvenceink közé tartozik. Sőt, még egy kínai is csatlakozott kedvenc ázsiai éttermeink sorába a kőbányai piacnál közelebb, a Vámház körúton lévő Biang Bisztró, ahol házi rizstésztából készülnek a pirított tészták és a legfinomabb a tofusaláta. 

vega etterem-biang cikkbe

Közel-keleti

Akik talán mindenkinél gazdagabb és teljes mértékben húsmentes asztalt képesek prezentálni, azok a közel-keleti konyhát képviselő éttermek. A különféle hummuszok, paprikakrémek, falafelek és saláták, valamint shakshukák számítanak ezeken a helyeken a fő műsorszámnak, így senkinek nem marad utána hiányérzete. Két kedvencünk a fővárosban a Dobrumba, ahová elég nehéz asztalt foglalni, úgyhogy érdemes előre tervezni, és a Leila, ahol autentikus libanoni hummuszt, falafelt és csodás salátákat ehetünk.

vega ettermek kicsi

Ahol sok a zöldség

A keleti vonalon túl is vannak helyek, ahol simán talál magának választékot húsevő és vega egyszerre, ilyen például a legjobb pesti spanyol tapasozó, a Padron. A gomba, a kecskesajtos padlizsán, a padron paprika és a patatas bravas a személyes kedvenc húsmentes összeállításunk itt, de ide is érdemes helyet foglalni előre. A  köretek újraértelmezésében a Traktor hozta az utóbbi idők legmenőbb változásait,  ahol a húsok és saláták mellett többféle önálló - szezonális - zöldségételt is lehet enni, például sütőtököt, céklát és zellert. Végül, de nem utolsósorban egy finom húsmentes olasz tészta vagy pizza is jó megoldás lehet, ha mindkét oldalt boldoggá akarjuk tenni, ebben a műfajban az Igent és a Caffé Gian Mariot ajánljuk a legjobb szívvel.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük