A fagyasztás és az olvasztás szabályai: így használd a mélyhűtőt okosan

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az élelmiszerek lefagyasztása teljesen mindennapos gyakorlat, melyet, akinek van fagyasztója, bizonyára elkövet alkalmasint. A dolog nem bonyolult, de körültekintést igényel. Csak úgy, mint a kiolvasztás.

A legfontosabb szempont, hogy az eltett élelmiszer később biztonságosan fogyasztható legyen. Nézzük, mire érdemes odafigyelni. Első körben vegyük sorra azokat az alapvetéseket, melyeket érdemes szem előtt tartani, mikor élelmiszereket vagy készételeket fagyasztással kívánunk tartósítani.

Fagyasztás

Fontos, hogy az egyes élelmiszereket mindig jól záródó csomagolásban tegyük el. Így elkerülhető, hogy az eltett élelmiszerek átvegyék egymás szagát. Valamint később sem kell majd attól tartanunk, hogy a kiolvadó nedvesség szennyeződéseket okoz.

Zöldséget, gyümölcsöt pucolva

A különböző élelmiszercsoportokat, például húst és halat, zöldséget, lehetőség szerint tegyük különböző rekeszekbe. A zöldségeket és gyümölcsöket mindig tisztán - pucolás, mosás és szárítás után - tegyük el, mert a kiolvadó példányokat már nem lehet jól megpucolni. A burgonyát ne fagyasszuk, mert a mélyhűtés hatására az állaga teljesen megváltozik, kásás és ehetetlen lesz.

olvasztas2.gif

Zöldfűszerek fagyasztása

A zöldfűszerek azonban kiválóan fagyaszthatóak. Mosás és szárítás után, kisebb adagokban eltehetőek, vagy egy kevés vízzel turmixolva szilikonformákban lefagyasztva, majd zacskóban eltéve remek természetes ételízesítőként funkcionálnak. Amennyiben készételeket fagyasztunk le, akkor mindig porciózzuk azokat. Kettesével a legideálisabb.

Tippek

Érdemes mindent felcímkézni és egy listán rögzíteni, hogy tudjuk, mit tartunk éppen a fagyasztóban és mikor fagyasztottuk le azt. Így megkönnyítjük a saját dolgunkat, mindig tudni fogjuk, hogy mivel számolhatunk és azt hol keressük.

Az utolsó lényeges gondolat, mely idevág - nem újdonság, de érdemes megjegyezni -, hogy amit már egyszer kiolvasztottunk, azt soha ne fagyasszuk újra vissza.

Kiolvasztás

Hadd legyek egészen őszinte. Hosszú időn keresztül jó magam is a következőképpen jártam el. Egyszerűen kivettem a kiolvasztani kívánt ételt a fagyasztóból, majd a konyhapulton egy tálban hagytam kiolvadni. Ez azonban a lehető legrosszabb, amit tehettem.

olvasztas4.gif

A fagyasztással ugyanis nem pusztulnak el a káros baktériumok, csupán megáll a szaporodásuk. Mikor azonban elkezdjük felolvasztani az egyes élelmiszereket, a folyamat újra beindulhat. A szobahőmérsékleten történő kiolvasztás igen komoly kockázattal jár. Az 5 és 65 Celsius-fok közötti hőmérséklet a legkedvezőbb a baktériumok számára. Ugyanezért nem jó megoldás forró vízbe áztatni a felhasználni kívánt fagyott alapanyagot. A forró víztől ráadásul változhat az íz és az állag is. Érdemes ezért más módszerhez folyamodni.

A hideg vizes megoldás

Ebben az esetben a kiolvasztandó élelmiszert tegyük egy nagyobb tálba, majd azt töltsük tele hideg vízzel. Ha a víz kezdene felmelegedni, cseréljük le azt. Kulcsfontosságú, hogy hideg legyen a víz, ez garantálja ugyanis, hogy az élelmiszer felületén ne induljon be a gyors baktériumszaporodás. Néhány óra alatt kiolvasztható így egy-egy élelmiszer, amit azonnal készítsünk el. A módszer hátránya kétségtelenül az, hogy vízigényes.

A hűtős módszer 

Ha nem sürget az idő, azaz legalább egy éjszaka rendelkezésünkre áll, hogy kiolvasszuk az adott élelmiszert, akkor ez a módszer a legjobb választás. A fagyott ételt, élelmiszert tegyük át a fagyasztóból a hűtőbe. Szépen lassan felenged majd. Nincs fölösleges vízpazarlás, sem egészségügyi kockázat.

olvasztas1.gif

A mikró is jó lehet

Bár jómagam nem kedvelem a mikrohullámú sütőt és nem is birtokolok ilyen készüléket, de kétségtelen tény, hogy fagyasztott élelmiszerek kiolvasztására alkalmas, biztonságos és kétségkívül a leggyorsabb alternatíva. Ebben az esetben a csomagolástól megszabadított ételt vagy élelmiszert tegyük egy megfelelő edénybe, majd az olvasztóprogram segítségével olvasszuk ki azt.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük